Menu

Főgyűjtő-beruházás: újabb kereszteződést érint forgalomváltozás

2020.03.09.

Március közepétől megváltozik a forgalmi rend a Külső Fóti út és a Mogyoród útja csomópontjában.

Mint ismert, február 17-én megkezdődött az Észak-pesti (vagy Szilas-patak menti) szennyvízfőgyűjtő-csatorna építése a XV. kerület északi részén. Most újabb szakaszt érint a közlekedési változásokkal járó beruházás.

A főgyűjtő-csatorna építésének következő szakasza a Külső Fóti út-Mogyoród útja kereszteződéséhez ér.

A munkálatok miatt 2020. március 16-tól előreláthatólag három hétig a Mogyoród útjáról a Külső Fóti útra egyik irányban sem lehet kihajtani, illetve a Külső Fóti útról a Mogyoród útjára sem lehet egyik irányból sem bekanyarodni.

A forgalomváltozást kihelyezett táblák jelzik. A Mogyoród útjának érintett szakasza a Csobogós, Pentelényi János és a Kosd utcák felől megközelíthető.

Korábbi híradásaink a főgyűjtő-beruházással kapcsolatban:

Mint ismert, a testület 2019 június végén döntött úgy, hogy az Észak-Pesti Szennyvíz Főgyűjtő Csatorna folytatásának első fázisa a Károlyi Sándor út–Erdőmenti út szakaszon megépül. A fejlesztés bruttó másfél milliárd forintból, az önkormányzat saját forrásaiból valósul meg. A főgyűjtő jelenleg működő szakasza – a IV. kerületi Farkaserdő utca és a XV. kerületi Károlyi Sándor út között – még 1997-ben létesült, a befejező szakasz azóta sem épült meg. A törvény szerint a szennyvízelvezetést a Fővárosi Önkormányzatnak kellene biztosítania. A főváros azonban korábban semmi hajlandóságot sem mutatott erre, így a XV. kerület maga fogott bele a tervezésbe és a megvalósításba. Az M3-ashoz és a Mogyoród útjához tapadó 755 hektáros övezet 1998 óta fejlesztési terület, a csatorna hiányában azonban nem adható ki építési engedély.

A most folyó, körülbelül egyéves beruházás nyomán lakóövezetek létesülhetnek Palota Újfalun, valamint Palota Ligeten, és új ipari-kereskedelmi terület jöhet létre az M3-as mentén. A beruházásra közbeszerzést írtak ki, a kivitelezői szerződést október 9-én írta alá Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere és dr. Lamperth Mónika akkori jegyző, valamint Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Nagy Gábor, a Penta Általános Építő Kft. ügyvezetője.