Menu

Koronavírus: fontos kerületi tájékoztatás

2020.03.06.

A XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosának tájékoztatója a vírus jelenlegi helyzetéről.

A koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, Dr. Buzna Andrea, a kerületi egészségügyi intézmény főigazgatója adott tájékoztatást megkeresésünkre. Tájékoztatójában kiemelte:  „a legfontosabb az lenne, hogy tartsák be azokat a szabályokat, amelyeket az influenza vírus esetén is használunk.”

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/videos/2634012183373830/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBN0BaYWDaXsQA0oCn9ngIXO1WNBnAYgzfwlkVm_7-O-_-mQSu2ZJXMRcuV0YbQ24Bik0EZBpYsDkd4

A gyakori kézmosás és szellőztetés mellett, javasolta azon otthoni használati eszközök és tárgyak, bútorok, vagy például a kilincsek fertőtlenítését is, amelyeket a leggyakrabban használunk. A tömegközlekedőknek cérnakesztyű viselését és kézfertőtlenítő használatát javasolja.

Arra kéri a lakosságot, hogy bárki, aki a megbetegedésre jellemző tüneteket (38 fok felé emelkedett láz, gyengeség, köhögés) észlel magán, telefonon keresse fel háziorvosát és semmiképp ne menjen be a rendelőbe. A betegeket egy kérdőív alapján kérdezi ki a háziorvos, aki gyanú esetén intézkedik a további teendőkről. A főigazgató tájékoztatójában elhangzott, hogy abban a stádiumban van a koronavírus hazánkban, hogy jelenleg ezek a megelőző intézkedések elegendőek és több teendőre nincs szükség.

A kerületben élők minden pénteken az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán kapnak tájékoztatást az aktuális helyzetről. Amennyiben a lakosságot érintő változás történne,  abban az esetben azonnali tájékoztatással szolgál a XV. Kerületi Önkormányzata.

Jelenlegi adatok

Dr. Buzna Andrea videóüzenetében 3 személyről beszélt hazánkban, de időközben 4 főre emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma. A kormány által létrehozott internetes információs felület a  https://koronavirus.gov.hu/ adatai alapján jelenleg 39 fő van karanténban és  269 akkreditált laboratóriumi vizsgálatot végeztek.

Pánikra továbbra sincs semmi ok. A megfelelő óvintézkedések betartásával megelőzhető a vírus esetleges továbbterjedése.

 

Megelőzés

Kormányzati tájékoztató

„A Kormány Magyarország polgárainak védelme, az egészségügyi és járványügyi helyzet alakulásának figyelemmel kísérése, a szükség szerinti intézkedések hatékony megszervezése, és az állami szervek tevékenységének összehangolása érdekében 2020. január 31-én Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset állított fel.

Az operatív törzs alakuló ülésén 28 pontból álló akciótervet fogadott el. Az akcióterv végrehajtása ütemezett, folyamatos.

A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs 2020. február 25-én 19:00 órától ügyeleti központot működtet. Az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium; az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Honvédelmi Minisztérium; az Innovációs és Technológiai Minisztérium; a Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Nemzeti Népegészségügyi Központ; az Országos Rendőr-főkapitányság; a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai 2020. február 26-án 19:00 órától az ingyenesen hívható információs vonalakra beérkező hívásokat szintén az ügyeleti központban fogadják.” (forrás: https://koronavirus.gov.hu)

Elérhetőségek:

Az ingyenesen hívható információs vonalak a hét minden napján 24 órában hívhatóak mobil- vagy vezetékes telefonkészülékről. A hívásokat szakemberek fogadják.

(D.I.)
Videó: XV Média