Menu

Farsangi koncert a testvérvárosokkal

2006.02.27.

Pénteken délután a hagyományoknak megfelelően a testvérvárosok művésztanárainak közreműködésével az önkormányzat Dísztermében volt a Farsangi koncert, amely egyben a 2006. programsorozat nyitó rendezvénye is.

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő koncerten idén a házigazda Hubay Jenő Zeneiskola mellett a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola, a kassai Základná Umelecká Škola valamint a bécsi Musikschule Alterlaa művésztanárai adtak egy sikeres műsort.
A koncertet megelőzően Hajdu László polgármester köszöntötte a dísztermet zsúfolásig megtöltött közönséget, aki elmondta, hogy remények szerint ennek a rendezvénynek csak ideiglenesen ad otthont ez a Díszterem, mivel az önkormányzat idei terveiben szerepel a Bocskai utcai iskolaépület felújítása, ahol egy csodálatos koncertterem is elkészül.
A polgármester szavait követően elkezdődött a koncert, melyen felcsendültek a népszerűbbnél népszerűbb dallamok. Így Mozart szonátájától kezdve a XX. századi sanzonokig, Bernstein: West Side Story című musicaljétől Haydn dallamáig minden.
A Hubay Jenő Zeneiskola Primavera fúvósötöse (Kunszegi Márta, Kerényi Judit, Vízkeleti Andrea, Zombori Erika, Tompa Anikó) Bizet: Carmen fantáziáját, valamint J. Strauss Terefere polkáját adta elő, míg Molnár Ágnes, Jánosa Rozália, Szakács István előadásában Haydn: D-dúr Triójának dallamai csendültek fel, Némethné Hutka Katalin zongorakísérete mellett pedig Csáky Andrea és Mocan Claudiu Bernstein: Tonight és Eisemann Mihály:Egy kis édes félhomályban című dalát adták elő. A mosonmagyaróváriak is színes programot hoztak a koncertre, s nem véletlenül kaptak nagy tapsot: Popp:”La Traviata” hangzott el Szabó Gizella és Futó Gábor tolmácsolásában, majd klezmer zene (Hopke, Alte jidische tánc, Chlossid tánc) is felcsendült, melyeknek előadója Kovács Zsuzsanna, Farkas Mihály, Hernádi Sándor és Farkasné Nagy Krisztina volt.
Mivel a bécsi Musikschule Alterlaa zenetanárnője, Elisabeth Felber lebetegedett, így csak Aristea Caridis és Andreas Wykidal képviselte az osztrák zeneiskolát. Előadásukban Zamastil:”Tango,Abends, Bossa” for voloncello and piano címmel hallhattuk a cselló-zongora duót, illetve szólóban Andreas Wykidal Szkrjabin:Etude op.2/1.-t valamint a saját etűdjét, mely a Burlesque címet viseli játszotta el.
A kassai zeneiskola tanárai: Katarina Barčovská, Monika Tujvelová, Karol Štofira és Peter Kundracik Mozart: C-dór szonátájának első tételét, Frank: Panis Angelicusát, Bysrtý: Repülj madár, valamint két még népszerűbb dallamot: Elvis Presley:Love me tender és Ager:Ain?t she sweet című dalát szólaltatták meg zongorán, trombitán, míg Mária Hrehová énekelt.
A koncert záró számaként pedig sanzonokat hallhatott a közönség a XX. századból, közreműködtek a Hubay Jenő Zeneiskola tanárai: Gayer Róbert és Kőrösy Róbert trombitán, zongorán kísért Szakács István.
A koncerten a pohárköszöntőt Lindner Gusztáv, az OMIS osztályvezetője mondta el.