Menu

Mártírjaink emléke örök

2020.02.26.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Csokonaiban

Az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

Ebből az alkalomból közel kétszáz kerületi középiskolás vett részt azon a megemlékező filmvetítésen, melyet kedden kora délután szerveztek a Csokonai Művelődési Házban. A diákok az „Életreítéltek” című dokumentumfilmből az egykori áldozatok elmesélése alapján ismerhették meg az 1956-os forradalmat követő megtorlások szörnyűségeit és annak csak „Kisfogház” nevet viselő helyszínét.

A Kisfogház a Kozma utcai börtön területén található. Ma már Emlékhely, 2001-ben az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke, Fónay Jenő – egykori halálraítélt, a film egyik szereplője – kezdeményezésére jött létre.

A február 25. azért emblematikus dátum, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A  Szovjetunióba hurcolt, mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után néhány hónappal tagja lett Nagy Imre forradalmi kormányának, majd 1959-ben, 51 évesen halt meg.  Letartóztatásának napja az első állomása volt annak az eltervezett folyamatnak, mely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. A kisgazda képviselő önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, és jól jellemezte a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát. Kovács Béla sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon.

(D.I.)

Fotó: http://kisfoghaz.hu/