Menu

Több mint ötszáz diákot mozgatott meg a hiánypótló mozizás

2020.02.25.

Az iskolai bántalmazásról szóló filmvetítés és előadás zajlott a Pólus Moziban.

Több mint ötszáz általános és középiskolai diák és pedagógusaik vettek részt a XV. Kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a Felelős Szülők Iskolája február 24-ei „Feelmezz velünk!” című programján a Pólus Moziban.

Az iskolai bántalmazásról szóló Ben X című film vetítését Balog Fruzsina, a GYIÖK (Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat) gyermek és ifjúságsegítő koordinátora, Gábor Balázs, a GYIÖK polgármestere és Kormos Adrienn, ifjúsági referens, a XV. kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) kerületi koordinátora vezették fel.

A film kapcsán Polus Enikő, mentálhigiénés szakember, a Felelős Szülők Iskolája egyik szakértője, a Me-Se-Kő Mentálhigiénés Segítő Központ és MESEKŐ Alapítvány alapítója, ügyvezetője (lenti képünkön) tartott előadást és feldolgozó beszélgetést.

Elszomorító adatok

Az iskolai bántalmazásról azért fontos beszélni, mert a diákok többsége elszenvedi azt diáktársaitól vagy a pedagógusoktól, derült ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2015-ös tanulmányából. A kutatás szerint a diákok „36,7 százalékát egyszer-kétszer, 16 százalékukat néhányszor, 5 százalékukat hetente, minden tizedik diákot viszont hetente többször is bántalmaznak az iskolában” – írja az Eduline.hu.

A Ben X című belga-holland film egy Asperger-szindrómában (az autizmus egyik enyhébb fajtája) szenvedő tinédzser történetét dolgozza fel, akit diáktársai folyamatosan zaklatnak, megaláznak az iskolában és az online térben, miközben az oktatási intézménynek és a szülőknek fogalmuk sincs, mi zajlik a háttérben. A film nem csak abban ad támpontot, hogyan ismerhető fel a bántalmazás, hanem arra is, hogyan lehet jól segíteni az áldozatokat.

Merjünk róla beszélni

A vetítést követően a gyerekek kérdezhették a szakembert. A diákok – aktivitásuknak köszönhetően – sok kérdésre kaphattak választ. A tanulók nagy számban használták ki a lehetőséget és bátran, őszintén tették fel kérdéseiket. A közömbösség, a szorongás, az érdektelenség és azok ellentétjei, mint az elfogadás, önzetlenség, felelősségtudat hatásait is egyaránt elemezték. Új fogalmakkal ismerkedhettek meg és a hiánypótló esemény számukra is világossá tette, hogy merjenek segítséget kérni és merjenek segíteni másokon. A pedagógusok számára is számos olyan témát érintett a rendezvény, amely hasznos iránymutatást adhat az iskolai keretek között megvalósítható további prevenciós foglalkozásokra.

A diákok normarendszerét erősen befolyásolja a társadalomnak a szemlélete, amelyben élnek. Sokan vannak, akik elfordítják a fejüket és nem akarnak tudomást venni mások problémáiról, pedig egy kis odafigyeléssel akár életeket menthetünk.

A film a bántalmazottak, bántalmazók, a kívülállók, de a tanárok és a családban érintettek számára is tükröt mutatott, hogyan fajulhat akár öngyilkosságig egy eset.

Merjünk segítséget kérni

A XV. kerület ifjúságsegítő szakemberei a kerület társszervezeteivel komoly szakmai munkát végeznek azért, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a bántalmazásra, amely sajnos egyre gyakoribb probléma napjainkban, legyen szó családon belüli erőszakról, iskolai bántalmazásról vagy zaklatásról. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy senki sincs egyedül! Merjenek kérdezni, merjenek szólni a gyerekek, ha úgy érzik segítségre van szükségük. Akár saját helyzetükről legyen szó, vagy éppen egy általuk észlelt problémáról, de ne féljenek segítséget kérni!

Az önkormányzat támogatásával, valamint  a Felelős Szülők Iskolája és az XV GYIÖK közreműködésével „Feelmezz velünk!” címmel további filmvetítéseken és prevenciós előadásokon vehetnek részt az érdeklődők.

(D.I.)

Fotók: Vargosz/XV. Média