Menu

Közös testületi ülés a civil szervezetekkel, fontos döntések

2006.02.13.

Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is tartott közös testületi ülést a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a kerületi civil szervezetekkel. Minderre február 8-án délután került sor.

Az együttes ülés megkezdése előtt a kerület díszpolgárának, Dalnoki Jenőnek emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a jelenlévők, majd megkezdődött a munka.
Az ülésen három napirendi pont volt, melyek közül az első a Civil Stratégia 2005. évi tapasztalatainak megvitatása volt, majd két egyéb pontban is döntöttek a képviselők.
Immáron két éve, hogy a képviselők elfogadták az önkormányzat civil stratégiáját, illetve a civil szervezetek támogatásának önkormányzati rendeletét. A tapasztalatokat a tavalyi évben, február 4-én első alkalommal vitatták meg közösen a civilek képviselői és a képviselő-testület tagjai.
A civil szervezetek javaslatai alapján a testület többször módosította a civil szervezetek önkormányzati támogatását szabályozó rendeletét. Ahogy a mostani ülésen is elhangzott közel 250 civil szervezet működik a kerületben, ám az önkormányzatnál csak 102 jelentkezett be, közülük 12-vel kötött együttműködési megállapodást az önkormányzat.
A civil szervezetek részéről Szalóczy Lajos, László Tamás, Novák Ágnes, Báthory Béla, Czibik Tamás, Reményi Pál, Budai Zsuzsa, Kapuszta Csaba, Szakonyi Tiborné, Valló Péter, Matolcsyné Szimon Ildikó, Czimmermann Márta, Báthory Erzsi szólt hozzá az üléshez. Hozzászólásaik között kritikai megjegyzés ugyanúgy elhangzott, mint a korábbi időszakra vonatkozó segítő hozzáállás megköszönése.
Miután a képviselők is megtették a témával kapcsolatosan hozzászólásaikat, úgy döntöttek, hogy az elkövetkező évben is fenntartja a 2004. márciusában elfogadott Civil Stratégiát.
Ezt követően még két napirendi pont szerepelt. Elsőként két egyházi ingatlanról szóló előterjesztést tárgyaltak a képviselők:
Az Ady Endre u.13-15. szám alatti ingatlan ugyan a Pestújhelyi Római Katolikus Egyházközség tulajdona, ám az önkormányzat az ingatlan egyik felén gyermekorvosi rendelőt működtet. Így a következő javaslatot fogadták a képviselők: a gyermekorvosi rendelő funkcióváltására a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának az egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésére létrehozott egyeztető bizottsága által felajánlott 42 millió forintos kártalanítási összeget a kerület elfogadja. Amennyiben ezt az összeget május 31-ig megkapja, úgy garantálja, hogy az ingatlant legkésőbb 2007. december 31-ig jogos tulajdonosának átadja.
A Rákos út 163. szám alatti ingatlan a MÁV-telepi Római Katolikus Egyházközség tulajdonában van, s az ingatlan értéknövelő beruházások után igényelt és az egyeztető bizottság által meghatározott 1,1 millió forintos kártalanítási összeget az önkormányzat elfogadta.
A harmadik napirendi pont az úgy nevezett forrásmegosztással kapcsolatos rendelettervezetről szólt. Ugyanis dr. Tiba Zsolt, a Főpolgármesteri Hivatal főjegyzője megküldte a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatot osztottan megillető bevételek 2006. évi megosztásáról szóló rendelettervezetet. A kerület képviselő-testülete megvitatta az anyagot, s döntést hozott, mely szerint: mivel több hibás adat, számítást tartalmaz a rendelettervezet, így a képviselők nem értenek egyet a forrásmegosztásra tett fővárosi javaslattal. A testület a véleményét mind a főjegyzőhöz, mind dr. Demszky Gábor főpolgármesterhez eljuttatja.