Menu

Erre figyeljen mostantól a hagyatéki eljárásban!

2020.02.13.

Nőhet a hagyatéki ügyek időtartama abban az esetben is, ha nincs vitás pont.

Változott a hagyatéki eljárásról szóló törvény: 2020. február 1-jétől a hagyatéki leltár felvételével kapcsolatban is lesz lehetőség fellebbezésre. Az örökség tárgyát képező ingatlanokkal kapcsolatos adó- és értékbizonyítvány tartalma tekintetében lehet majd fellebbezni.

A jegyző határozat formájában közli az adóhatóság által kiállított adó- és értékbizonyítvány tartalmát az öröklésben érdekeltekkel, akik azzal szemben fellebbezéssel élhetnek. Fellebbezni a kézhezvételt követő 15 napon belül lehet jegyzőnél – az adó- és értékbizonyítvány tartalmával összefüggő jog- vagy érdeksérelemre hivatkozással.  A fellebbezés illetékköteles, legalább 5000 forint és legfeljebb 500 ezer forint (az illeték a fellebbezéssel érintett vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint). Ha a fellebbezés tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, akkor az illeték 5000 forint.

A törvénymódosítással nőhet a hagyatéki eljárásban érdekelt felek jogbiztonsága. Az új szabály miatt azonban – a kézbesítési idő, illetve a fellebbezési határidő miatt – még akkor is hetekkel nő a hagyatéki eljárás időtartama, ha senki nem fellebbez az ügyben. Fellebbezés esetén hónapokkal is hosszabbodhat az ügymenet, mert a hagyatéki leltár csak a fellebbezés elbírálása után lesz továbbítható a közjegyzőhöz.

Mindemellett a hagyatéki leltár felvételének törvényi határideje továbbra is 30 nap marad, csak éppen az nem lesz tartható.  Az öröklésben érdekelt felek javát szolgálja a jegyző számára előírt komplex tájékoztatási kötelezettség is, melyet szintén úgy kell teljesíteni, hogy a leltár 30 napon belül elkészülhessen.