Menu

Mit tudunk mi?

2006.01.16.

A hagyományoknak megfelelően rendezte meg a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ a Mit tudunk mi? című estet, melyen az iskolába járó diákok az őket tanító pedagógusok segítségével különböző produkciókat állítottak színpadra. A közel kétórás műsor pénteken este volt a Pestújhelyi Közösségi Házban.

Deák János, elnök-igazgató köszöntötte a szülőket, a pedagógusokat és a gyerekeket, majd a színpadot birtokba vették a kisebbek, s az idő múlásával a nagyobbak.
Sajnos, a hely nagyon kevés volt a produkciókat megtekintőknek, így többen kiszorultak a teremből, illetve nem láthatták az egész műsort a családtagok, az ismerősök, s a gyerekek is a saját műsorszámuk után kiszorultak a nézőtérről. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy akkora nagy sikere volt a táncnak, dramatikus előadásnak, éneknek, prózának, hogy még a legkisebb helyen is álltak, ültek az érdeklődők.
Már az első műsorszám, a 2.a osztályosok táncos dramatizálása megadta az alaphangulatát az estnek, amikor is A dzsungel könyvéből a majmócák és Ká megelevenedett, énekeltek és táncoltak. Külön ki kell emelni Lilla produkcióját Ká szerepében, aki szenzációsan mutatta be az általa megszemélyesített kígyót.
A 2. b osztály két produkciót is előadott: először a fázó rókafiakról szólt Kormos István meséje, majd a Nox együttes slágerére, a Forogj világ címűre készítettek egy igazán kedves koreográfiát. Ezután még mindig a másodikosok, de most már az n. osztály tanulói léptek fel dorombbal kísért népdalcsokor összeállítással -dorombon játszott Bakos Bence -, majd Kerekes Réka koreográfiája szerint hárman rocky bemutatót tartottak (Kerekes Réka, Borsos Klaudia, Erős Bernadett) szintén nagy sikerrel.
Mivel elmúlt Vízkereszt, így jelenleg a farsang időszakában vagyunk. Ennek jegyében a 4.n osztály tanulói karnevál hercegét, hercegnőjét, az udvarmestert, az udvari bolondot valamint az egész udvarnépet varázsolták elénk, még pedig német nyelvű előadással.
Sokan jól ismerik már Lázár Ervin: A kék meg a sárga című meséjét, melyben a két különböző színű festékpötty összeveszik azon, hogy melyik a szebb. A mese végén pedig kiderül, hogyha összefolynak, milyen szép zöld pöttyé válnak. A történetet a 4.a osztályosok egy különleges dramatikus játék keretében adták elő.
Ezután a nagyobbak léptek színpadra: előbb az 5.a osztályosok a Csiribiri komédiák két jelenetét ( A csillagszemű juhász, A három pösze lány) adták elő, amely produkciók külön érdekessége volt, hogy fiúk játszották a lány szerepeket is, majd tehetséges táncosok vették birtokukba az egész színpadot, ahol az 5.b osztályosok tűztáncot lejtettek. A 6.c osztályosok Jónás Tamás: A csodapipa című darabját dolgozták fel, míg a 8. a-sok mozgásszínház keretében mutatták be, hogy Mit nem tudnak ők- mindezt tánckoktél keretében. Az egyveleg nagyon hangulatos volt, hiszen a fiúk rappeltek, majd népies hangulatot varázsoltak elénk, míg a lányok sláger számokkal, strandjelenettel teremtettek igazi jó hangulatot. Mindehhez hozzájárult az is, hogy osztályfőnökük Kecskeméthy József is a gyerekekkel együttszerepelt.
Az iskola tanulói ezen az estén azt is megmutatták, hogy nemcsak magyarul és németül, hanem angolul is jól tudnak és mindezt egy utazás során mutatták be: az 1.a osztályosok a tíz kicsi indiánnal a dzsungelbe vitték a közönséget, majd a 2.b osztály tanulói elefántokká átváltozva Afrikába kalauzoltak, míg a 4.a és b osztályosok McDonald farmját mutatták be, ahol a farmer boldogan él háziállatai körében, a 7.c osztályosokat pedig egy igazi oroszlánvadászatra kísérhettük el mindannyian, melynek keretében meg kellett küzdeniük a vadászoknak a sártengerrel, a magas heggyel is míg az oroszlán barlangjához érkezhettek. Az utazás folyamán pedig egy igazán komoly vers is elhangzott angolul Simon Dávid 8.a osztályos tanuló tolmácsolásában, Arany János: A walesi bárdok című verse.
Az est utolsó produkciója pedig egy olyan fergeteges zenetörténeti kalandozás volt, melyet viharos sikerrel adtak elő a 7.b osztály tanulói. Charlstonnal kezdtek, majd jött a tangó, a rock and roll, a disco illetve a mai slágerek – mindez korhű ruhában. Többek között felcsendültek a Csavard fel a szőnyeget, a Táncolj még!, a Madagaszkár című film dallamai- Riszálom úgy is, úgy is…
A program végére igazi buli hangulat alakult ki, s már csak arra várt volna mindenki, hogy folytatódjon a táncmulatság. Azonban itt lett a programnak vége, s így mindenki élményekkel gazdagon térhetett haza, s azzal a tudattal, hogy jövőre ismét mindenki megmutathatja, hogy mit tud.
Külön köszönet illeti a produkciókat betanító pedagógusokat: Kelemen Máriát, Kompa Istvánnét, Berta Dénesnét, Molnárné Radics Ágnest, Vígh Jánosnét, Kecskeméthy Józsefet, Kecskeméthyné Mezősi Annamáriát, Kocsmár Sándornét, Fischer Katalint, Kolma Kingát és Sánta Juditot, Hanzelikné Agócs Irént és a program fő szervezőjét, Morvai Zsuzsát.

Képes beszámoló