Menu

Megkezdődött a főgyűjtő csatorna építése

2020.01.28.

Az elmúlt húsz év legnagyobb XV. kerületi beruházásának most már szemmel látható jelei vannak.

Január 14-én a Régi Fóti út-Erdőmenti út szakaszon a talajvízszint süllyesztéséhez szükséges kutak fúrásával megkezdődött az Észak-Pesti Szennyvíz Főgyűjtő Csatorna (a a továbbiakban: északi főgyűjtő) újabb szakaszának építése a XV. kerületben. A városrész északi felén új lakóövezetek létrejöttéhez és új cégek megtelepedésének lehetőséget nyújtó beruházás várható befejezése 2021. április 9. Az építkezés öt ütemben zajlik majd, az alábbi szakaszokban:

I. ütem: Régi Fóti út-Erdőmenti út között a Mogyoród útján 2020. január közepe és 2020. augusztus közepe között;

II. ütem: Károlyi Sándor út-Esthajnal utca között a Közvágóhíd utcában 2020. március vége és 2020.augusztus közepe között;

III. ütem: Esthajnal utca-Csobogós utca között a Közvágóhíd utcában 2020. augusztus közepe és 2020. október eleje között;

IV. ütem: Csobogós utca-Mogyoród út 30. szám között a Mogyoród útján 2020. augusztus közepe és 2020.december közepe között,

V. ütem: Mogyoród út 30. szám-Régi Fóti út között a Mogyoród útján 2020. október eleje és 2021.február vége között.

Fotók: Polgármesteri Hivatal

A beruházással azonban nemcsak a meglévő csatornát cserélik ki, illetve épül új csatornaszakasz, hanem az érintett utak is megújulnak: a csatornafektetés után a Közvágóhíd utca új burkolatot kap, a Mogyoród útján a Régi Fóti útig teljes pályaszerkezet-csere zajlik majd, a Régi Fóti út-Erdőmenti út között burkolat-helyreállítás történik.

Az önkormányzat és a kivitelezők kérik az ott élők és arra közlekedők megértését, mert az építkezés ideje alatt forgalomkorlátozások, buszterelések várhatóak. A saját és a munkát végző dolgozók érdekében kérjük, hogy a kihelyezett ideiglenes forgalomirányító tábláknak megfelelően közlekedjenek az érintett útvonalon.

A csatornaépítés ideje alatt a vállalkozó a Csobogós utca-Mogyoród útja sarkán lévő önkormányzati tulajdonú telkeket használja felvonulási területként.

Mint ismert, a testület június végén döntött úgy, hogy a fejlesztés első fázisa a Károlyi Sándor út–Erdőmenti út szakaszon megépülhet, bruttó másfél milliárd forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból. Az Észak-Pesti Szennyvíz Főgyűjtő Csatorna jelenleg működő szakasza – a IV. kerületi Farkaserdő utca és a XV. kerületi Károlyi Sándor út között – még 1997-ben létesült. A befejező, mintegy 2,2 km-es szakasz nem készült el.

Régi, tizenöt-húsz éves törekvése a főgyűjtő folytatása, kiépítése a kerületnek, a törvény szerint a szennyvízelvezetést a Fővárosi Önkormányzatnak kellene biztosítania. A főváros azonban korábban semmi hajlandóságot sem mutatott erre, pedig 1998 óta fejlesztési terület az M3-ashoz és a Mogyoród útjához tapadó 755 hektáros övezet. Hiába terjeszkedhetne erre a lakóövezet, vagy hiába telepedhetnének meg itt cégek, a csatorna hiányában nem adható ki építési engedély.

A körülbelül egyéves beruházással azonban lakóövezetek létesülhetnek Palota Újfalun, valamint Palota Ligeten, és új ipari-kereskedelmi övezet is létesülhet az M3-as mentén.

A beruházásra közbeszerzést írtak ki, a kivitelezői szerződést október 9-én írta alá Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere és dr. Lamperth Mónika akkori jegyző, valamint Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Nagy Gábor, a Penta Általános Építő Kft. ügyvezetője.