Menu

Életmód, szabadidő a Kossuthban

2006.01.13.

Az iskolai nevelő-oktató munka szerves része a tanuláson kívüli idő, melynek tervezése, szervezése átgondolt, tudatos pedagógiai tevékenység, csoportmunka eredménye. Felbecsülhetetlen értéke a személyiségfejlesztés maradandó hatásában, egy egészséges, tudatos életmód kialakításában nyilvánul meg.

Az elmúlt hónapokban a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban történt eseményekről Morvai Zsuzsa, az intézmény szabadidő felelőse osztotta meg gondolataiat a honlap olvasóival.
-Nem mindegy, hogy gyermekeink szabadidejüket jó közösségben, felügyelet mellett, tervezett kézműves foglalkozásokkal, kulturális programokkal, sportolással, kirándulással, játékkal töltik, vagy céltalanul unatkozva magányosan, netán bandákba verődve, kitéve magukat korunk legkülönbözőbb veszélyeinek. Beszámolónkban a tanév során szervezett programokból adunk ízelítőt.
Szeptemberben az őszi vígasságok ? már hagyományosnak mondható! ? eseménye segítette a csoportok, szülők-nevelők jó hangulatú együttműködését, amikor az időjárás ugyan nem kedvezett minden programunknak és a főzőverseny tisztaságát is megkérdőjelezték néhányan, összességében mégis jó indítás volt.
Ezt követte a Mobilitási Hét, melynek a kerület által szervezett programjai közül a kerékpárversenyen, KRESZ-vetélkedőn, aszfaltrajz versenyen vettek részt eredményesen diákjaink, nevelőikkel.
Október 6-án a Batthyány-kertben ? ahova előzetesen gyermekeinkkel virágokat ültettünk!- ünnepséget tartott a 4. n /Árok Erika!/ az Aradi Vértanúk emlékére, melyen a kerület vezetői is részt vettek. Az esemény méltó és szép példája volt a hagyományok, nemzeti hőseink tiszteletének.
Kálvin Gabi többször is szervezett kézműves foglalkozásokat a tanév folyamán – nagy sikerrel – az alsósok számára, az elsőt októberben.
Eseményekben bővelkedett az október hónap. 11-én a Kerületi Napközis Tagozat felkérésére Kecskeméthy József osztályával dráma bemutatót tartott, a tizenévesek konfliktusait dolgozták fel, különböző szituációs helyzetekkel. Ezt követte Kecskeméthyné Mezősi Annamária előadása a drámajátékról, játékokkal kiegészítve. A kerületi szinten is igen kedvező fogadtatású, nagy látogatottságnak örvendő bemutatók anyagát kollégáink sikeresen hasznosíthatják napi munkájuk során.
Közben egy rákos kisfiú vágyát segítettünk teljesíteni, aki levelezési lánccal kíván bekerülni a Guiness-rekordok könyvébe. Mi az önkormányzattól kaptuk a levelet, amelyet az Újpesti Önkormányzatnak és újpesti iskoláknak küldtünk tovább.
Október 24-25-én továbbképzési nap volt a kerületben, melyen iskolánk házi továbbképzést is tartott de a kerület számos bemutatóján részt vehettünk, hogy fejlesszük szakmai tudásunkat. Többek között nálunk a kooperatív tanulásról volt előadás, de részt vettünk kézműves, ének, matematika, fejlesztő foglalkozáson, a kerületi KEF szervezésében drog-konferencián?
A 28-i játszóház kézműves foglalkozásokkal /Kálvin Gabi/, táncházzal /Kovácsné Ladjánszki Tímea/ már az óvodások bevonásával történt. Mindannyian igen jól éreztük magunkat.
Novemberben a Kerületi Szakmai Műhely és a Napközis tagozat közös szervezésű technika továbbképzésén vettünk részt, az iskolaotthonosok, vagy napközis nevelők szép létszámmal képviselték iskolánkat, a tanultakat minden esetben alkalmazzuk gyermekeink nevelésében.
November hónapban a harmadikosokkal egy országos felmérésben vettünk részt, amelyben azt vizsgálták, hogy a korosztály egészséges fejlődésére milyen hatással van a környezet. Reményeink szerint majd az eredményről is beszámolhatunk.
25-én délelőtt a Kolozsvár Iskola „Bemutatkozik a klubnapközi” c. programjára látogattunk el. Ezen a napon az iskola karácsonyi előkészületeit ismerhettük meg, tapasztalatainkról Knollné Komáromi Katalin számolt be az Életmód – Szabadidő munkaközösség aktuális megbeszélésén.
Délután az Újpalotai Szabadidő Központban az ANNO rendezvénysorozat keretében szervezett diákszínjátszó találkozón szerepelt a 3.a osztály /Kálvin Gabi/ a Tojásmese bemutatásával, ahol kiemelték színvonalas felkészülésüket.
29-én „Mi van a puttonyban?” címmel szervezett cirkuszi műsoron vehettek részt iskolánkból százhuszan a polgármester úr hagyományos ajándékaként. /Csak a buszköltségért kell a szülőknek fizetni!/
December 10-én az aulában tartottuk hagyományos karácsonyi, ünnepi dísz és ajándékkészítő kézműves foglalkozásunkat.
Minden kedves gyereknek, szülőnek, kollégának megköszönöm az együttműködést, mert hiszem, hogy ez a munka csak így lehet eredményes, és gyümölcsét, ha beérik így fogyaszthatjuk együtt örömmel- mondta végezetül Morvai Zsuzsa.