Menu

Kisfiú az első újszülött a Károlyi Kórházban

2006.01.03.

A hagyománynak megfelelően minden évben Király Csaba alpolgármester köszönti az újpesti Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet Szülészet- Nőgyógyászati Osztályán az új esztendő első újszülöttjét.
Idén, január másodikán 0.40-kor látta meg a napvilágot Bartucz Ronaldo, aki születésekor 4450 gramm és 52 centiméter volt.

Az édesanya, Bartucz Renáta elmondta, hogy Ronaldo a család második gyermeke. Az öcsikét a valamivel több mint két éves Mendi Norbert Rikárdó valamint édesapjuk is várja már otthon szeretettel. A XV. kerületi otthon Újpalotán van, s ahogy az édesanya elmondta, ő tősgyökeres kerületi lakos.
A XV. kerületi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal nevében Király Csaba, alpolgármester, Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke és Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője virággal és egy plüss „Micimackóval”, valamint 100 ezer forintos támogatással köszöntötte az anyukát és a családot, míg a kórház nevében virággal és ajándékkal kedveskedett dr. Hintalan Albert, osztályvezető- főorvos, Dr. Küttel Péter, a Károlyi Séndor Kórház főigazgató-főorvosa, valamint Dr. Neszt Kálmán, XV.kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézménye főigazgató főorvosa.
Amint a helyszíni megtudtam, a 45 ággyal működő szülészeti-nőgyógyászati osztályon tavaly 5%-kal több pácienst láttak el, mint 2004-ben. A járóbetegek száma sem csökkent, a rendelésen naponta közel száz nő fordul meg. Az elmúlt évben részben intézményi, részben alapítványi finanszírozással több tízmilliós értékben több az infrastruktúrát érintő felújítás, beruházás is történt (kórteremek, ambulanciák, kezelő helyiségek felújítása). Sajnos, anyagi okok miatt nem kerülhetett még sor az ultrahang vizsgáló cseréjére illetve egyéb modern eljárások meghonosítására.
Tavaly több mint 660 szülés volt az osztályon, ám újdonság, hogy a császármetszéssel szülő nők közel kétharmadánál már gerinc közeli érzéstelenítéssel végezték a beavatkozást. Szerencsésen csökkent a terhesség megszakítások száma is, jelenleg a tíz évvel ezelőttinek a felét sem éri el.
A nőgyógyászaton pedig több mint 1500 operációt hajtottak végre a tavalyi évben, ezen belül nagyobb beavatkozásra 400 esetben volt szükség.
Az osztályon huszonkét orvos dolgozik, 90%-uk szülész-nőgyógyász illetve gyermekgyógyász szakorvos. Két orvos ügyel az osztályon, valamint műtősnő, műtős és altatós asszisztens. A szülésznők és a csecsemőápolók közel 50%-a felsőszintű képzésben részesült. A kórtermek nagyobb része 2-5 ágyas, televízióval, telefonnal felszerelt komfortos, WC-vel, fürdőszobával. S mindemellett az osztály működési rendje lehetővé teszi, hogy a betegek reggeltől estig fogadhassák látogatóikat a földszinti társalgóban.
Az apás szülés feltételei az osztályon adottak: két alternatív szülőszoba is rendelkezésre áll a vajúdó anyukáknak. A szülést követően pedig az újszülöttekkel egy szobába kerülnek az anyukák, ahol szakdolgozók segítik a picik ellátásában, gondozásában.

Kapcsolódó oldalak:

Kapcsolódó hírek: