Menu

Sajtótájékoztató után II. (városrendezés, panelprogram, testvérvárosi kapcsolatok)

2005.12.26.

A testületi ülést követő nap délelőtt sajtótájékoztató keretében Gyurcsánszky János alpolgármester is beszámolt az önkormányzati ülésen történt legfontosabb döntésekről.

Ennek megfelelően az alpolgármester elmondta, hogy folytatódik a városrendezés átalakítása, melyről két döntést is hoztak a képviselők..
-Egyrészt az északon található vállalkozási terület (Károlyi Sándor út – Csömöri patak – E-VE övezet – E-TG övezet – Felsőkert utca – Károlyi Sándor út által határolt területre (a MEDIMPEX raktárbázis és környékére) szabályozási tervét módosítottuk, amely lehetőséget termet az ott található vállalatok a törvények adta lehetőségeken belüli fejlesztésére. Másrészt a közelmúltban elfogadott Városközpont szabályozási tervéhez igazodva, folytatjuk a környező területek szabályozási tervének módosítását. Ezt a törekvésünket 2006. áprilisáig folytatni kívánjuk. A legutóbbi ülésünkön arról döntöttünk, hogy a Dobó utca – Beller Imre utca- Dugonics utca – Pázmány Péter utcák által határolt területen intenzív lakásépítés kezdődhessen (a Rákospalota déli lakóterületekre L2/A kerületi szabályozási terv vonatkozik), ám addig, amíg az érintett terület Kerületi Szabályozási Terve el nem készül -legfeljebb 2006. december 22-ig – az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el.
Az alpolgármester beszámolt arról a testületi döntésről is, mely szerint az önkormányzat csatlakozik a kormány által meghirdetett panel-felújítási programhoz, és a felhívásra beérkezett tíz pályázat közül a Nyírpalota 1-21. szám és a Nádastó park 22. szám alatti társasházak teljes körű felújítására ( nyílászárók, fűtéskorszerűsítés, tető- és homlokzat szigetelése) irányuló kérelmét kb. 81,95 millió Ft önrész vállalásával támogatni fogja.
-Több éve hagyomány a kerületben, hogy 30 millió Ft értékben kamatmentes felújítási hitelprogramot hirdetünk, amely nagy népszerűségnek örvend a lakóközösségek körében. 2005-ben például 50 lakóközösség igényelt kisebb-nagyobb támogatást. Jó hír, hogy az igénylők fegyelmezetten és pontosan törlesztik a hiteleket, és ezzel lehetőséget teremtenek a számunkra ahhoz, hogy a következő évben az újabb hitelprogramhoz forrást teremtsünk. Így lesz ez 2006-ban is, amikor a költségvetésben ismét 30 millió Ft-ot fogunk majd elkülöníteni a felújításokra, és emellett szándékunk van arra is, hogy a támogatási keretünket az évközi költségvetési módosítások során újabb 10 millió Ft-tal megnöveljük.
Az alpolgármester tájékoztatást adott a parkolási rendelet megalkotásáról is, mely első lépésként még nem komplex módon szabályozza a közintézmények előtti parkolást, ám a rendelet megalkotása így is egy szükséges folyamat rendkívül fontos első lépése, mivel meghatározza, hogy az önkormányzat milyen parkolási kedvezményeket biztosíthat a közintézményeknek, és a rendelkezés hatálya alól kívül eső építmények tulajdonosainak azt is előírja, hogy 500 méteren belül parkolót kell létesíteniük. A hely kijelölése pedig minden esetben a Kerületfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság kompetenciájába tartozik.
-A képviselők a december 21-i ülésen jónak értékelték az önkormányzat 2005. évi rendezvényeit, valamint a testvérvárosi kapcsolatait. Az előbbivel kapcsolatban megállapították, hogy nagy érdeklődés mellett zajlottak, az utóbbival kapcsolatban pedig elmondható, hogy az együttműködés hatékonyságának híre már messzire eljutott, hisz Lengyelországból, Oroszországból és Kínából is érkezett szándék hasonló szintű kapcsolat kiépítésére. Szintén ezen az ülésen elfogadtuk a 2006. évi rendezvénynaptárról szól előterjesztést.

A testületi ülés és a sajtótájékoztató teljes képes anyaga megnézhető , a jegyzőkönyv letölthető .

Csatolt anyagok: