Menu

Döntés a mezőőri szolgálati társulásról

2005.12.26.

A hagyományoknak megfelelően a XV. kerületi és a csömöri önkormányzat képviselő-testülete december hónapban tartja együttes testületi ülését, melyen az 2000. június elseje óta közösen működtetett mezei őrszolgálati társulás elmúlt éves munkáját értékeli, s megfogalmazza a következő évi teendőket.

Idén december 7-én került sor erre a testületi ülésre itt a XV. kerületben, a Károly Róbert Kereskedelemi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Bogáncs utcai épületében.
A 2000-ben megfogalmazott a „Társulási megállapodás mezei őrszolgálat létrehozására” című megállapodás szerint „négy fő mezőőr napi rendszerességgel ellenőrzi a megállapodási szerződésben részletezett külterületeket, illetve egyes külterületi jellegű belterületi földrészleteket. Ez mintegy 2720 ha-t jelent, ebből a XV. kerületben őrzött terület nagysága 879,8 ha. A mezőőrök tevékenységükről Csömör Nagyközség Jegyzője által hitelesített szolgálati naplót vezetnek, melybe naponta bejegyzik a szolgálati eseményeket.
A további intézkedést igénylő eseményekről külön bejelentési lapot töltenek ki, amit a Csömör Nagyközség Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársának adnak át. A szabálysértési feljelentésekről minden esetben írásos tájékoztatást kap a Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályvezetője is.”
Moór Árpád, az Igazgatási Osztály vezetője az idei évi eseményekről szóló beszámolójában a következőkről adott tájékoztatást többek között:
-Az év során 22 alkalommal történt konkrét intézkedés, illegális szemétlerakás, fakivágás, gyújtogatás, terménylopás miatt. A kezdeményezett szabálysértési eljárások eredményéről ezen beszámoló keretében nem tudunk felvilágosítást adni, mivel a mezei őrszolgálat a szabálysértési eljárásban nem tekinthető sértettnek, ezért az eljárások eredményéről hivatalos tájékoztatást nem kap. Egy fő Budapest XV. kerületi lakos ellen indult szabálysértési eljárás terménylopás miatt.
A mezei őrszolgálat és az Igazgatási Osztály közös bejárást tartott 2005. június 20-án annak érdekében, hogy felderítsék a parlagfű fertőzöttséget.
-A társulás pénzügyi helyzetéről: a pénzforgalmi adatok rögzítését, a költségeket igazoló számlák kezelését, az állami támogatás igénylését (a társulási megállapodásnak megfelelően) Csömör Nagyközség Önkormányzata végzi.
A mezei őrszolgálat kiadásait a két önkormányzat az őrzött területek nagyságának arányában osztja meg. A számított arányszám: Csömör 68%, Bp. XV. kerület 32%. A 2005. évben a mezei őrszolgálat működtetésére az előirányzat szerint 2.300.000.-Ft áll rendelkezésre. A 2004. év negyedik negyedévének pénzügyi teljesítésére 2005. február 17-én került sor, mely 512.289,-Ft volt. 2005. év első negyedévére 531.264,-Ft került kifizetésre 2005. május 6-án, a második félévre 651.940,-Ft 2005. augusztus 3-án. Eddig tehát 1.695.493,-Ft került kifizetésre. A 2005. harmadik negyedévre vonatkozó, önkormányzatunkat terhelő pénzügyi kifizetés összege 983.264,-Ft, melynek kifizetését idén még teljesíteni kell. A 2005. év negyedik negyedévének kifizetése 2006. februárjában lesz aktuális, mely várhatóan 1.000.000,-Ft lesz. A 2005. év során a támogatás elmaradása miatt 192.000,-Ft * 3 = 576.000,-Ft többletkiadás jelentkezik. A működési támogatást 2004. évben a 26/2004. (II. 3.) FVM-PM rendelet alapján lehetett érvényesíteni, negyedévenként összesen 600.000,-Ft összegben. A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzatra eső területarányos támogatási összeg ennek megfelelően 192.000,-Ft volt negyedévente. 2005-ben a mezei őrszolgálatok működési támogatásáról jogszabály nem született.
-A működés pénzügyi biztosítása: a központi költségvetés évente 2.400.000,-Ft-tal járult hozzá a működéshez. Ennek elmaradása a társulás számára jelentős veszteséget jelent. A területarányos megoszlás szerint a kerületre évente 768.000,-Ft-os többletköltséget jelentene jelenlegi árakon számolva. Ez csak növekedne, minimálisan az inflációs rátával számolva, valamint a használatos eszközök (ruházat) folyamatos cseréje miatt.
A mezei őrszolgálat működtetése önként vállalt feladat. Azért önként vállalt, mert az őrzött terület – a dűlőutak kivételével – magán tulajdonú. Az a feltételezés, hogy a tulajdonosok is hozzájárulnak a saját tulajdonuk őrzéséhez megdőlt, mert nincs ilyen szándékuk. A szándék felmérésére a Jegyző úr vezetésével egyeztető
megbeszélést folytattunk az Öregfalu Kft és a Rákospalotai Gazdakör vezetőivel.
Egybehangzó nyilatkozatuk az volt, hogy nem tudnak hozzájárulást fizetni. Ezt követően megjelentettünk a Városházi Naplóban egy felhívást, valamint hirdetmény útján tettük közzé az Ügyfélszolgálati irodán. A mintegy 1400 tulajdonos részéről még csak visszajelzés sem érkezett. Ezért látható, hogy az önkormányzat részéről éves szinten (inflációs rátával növelten) minimum 3.400.000,-Ft költségvetési forrást kell biztosítani. Azonban az arányos teherviselés irányába való elmozdulás érdekében a gazdák részéről legalább 2.200.000,-Ft hozzájárulásra lenne szükség. Az előzetes tájékozódás alapján a Csömöri Önkormányzat is hasonló módon gondolkodik. Az elmúlt öt és félévben közel 15 millió Ft-ot fordított az Önkormányzat a mezei őrszolgálat működtetésére.
A december 7-i testületi ülésen miután mindkét önkormányzat képviselői értékelték a négy mezőőr tevékenységét, melyet eredményesnek ítéltek, az együttműködés folytatásának lehetőségéről esett szó a fentiek tükrében. A különböző Bizottságok véleményének meghallgatását követően végül is a XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete úgy határozott, hogy a Csömör Nagyközséggel 2000. május 15-én megköttetett együttműködési megállapodást 2005. december 31-i hatállyal megszűnteti.

Korábbi cikkek: