Menu

Kisebbségek karácsonyi összejövetele

2005.12.21.

December 18. a Kisebbségek Napja. Ebből az alkalomból szombaton este a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Neptun utcai épületében tartotta a XV. kerületi Örmény, Horvát, Görög, Szlovák, Bolgár, Német Kisebbségi Önkormányzat közös karácsonyi ünnepségét is.

A programot dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg, s üdvözölte a jelenlévőket kívánva mindannyiuknak kellemes ünnepeket.
Mivel évente más és más kisebbségi önkormányzat a szervezője ennek a hagyományos programnak, így idén a Német Kisebbségi Önkormányzat és annak elnöke Gizur József látta el a házigazda szerepet. Ez is az oka volt annak, hogy éppen a Neptun utcai iskola épületében volt a rendezvény, hiszen itt működik- épp ezért be is mutatkozott -a német tagozat. A diákok közül az alsó tagozatos és a nyolcadik osztályos német tagozatosok adtak elő táncokat, énekeket.
A görög önkormányzat az Ellinismos Asszony Táncegyesületet hozta el, akik ipiloszi valamint trák táncblokkot adtak elő. Az együttes neve magyarul annyit jelent: „görögök”, ami nem véletlen, mivel görög asszonyok részt vételével és a Budaörsi Görög Önkormányzat támogatásával működnek immáron öt éve. Az együttes célja a görög népzene és néptánc hagyományainak ápolása, megismertetése és bemutatása. Repertoárjukon szerepelnek Görögország főbb tájegységeinek dalai, táncai, melyeket az adott tájegység népviseletében adnak elő.
Hadzsikosztava Gabriella, a XV. kerületi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy nemrégiben a Thália Színházban a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Találkozóján – amelyen tizenegy kisebbség 18 előadással lépett fel – a bolgár önkormányzat színművészei is előadást tartottak. A Kisebbségek Napján pedig a Jantra Néptáncegyüttes adott elő a bolgár nép táncaiból egy összeállítást.
A Horvát Önkormányzat vendégeként a Vizin együttes zenélt, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat vendégeként a Lipa Szlovák Folklór Egyesület tagjai daloltak, míg az Örmény Kisebbségi Önkormányzat képviseletében Avedikián Viktória, énekművész énekelt csengő hangon.