Menu

GTP program zárult a Hartyánban

2005.12.16.

December 12-én a Hartyán NOK Általános Iskolájában volt a Global Teenager Projekt őszi tanulói ciklusának – tízhetes program – nyílt napja és egyben a záró programja is.
A Global Teenager Projekt a hollandiai Nemzetközi Fejlesztési és Kommunikációs Intézet valamint a Schoolnet Africa szervezetek közös együttműködéséből jött létre.

A program célja, hogy egy közös internetes hálózaton keresztül egymás kultúrájával, életével megismerkedjenek a diákok, miközben a nyelvet is gyakorolják, egymást megismerik. A program mára világméretűvé nőtte ki magát: míg kezdetben holland és ghánai diákok kapcsolódtak a programhoz, ma már harminc ország több ezer tanulója vesz részt a közös munkában.
Magyarország ez év tavaszán kapcsolódott be programba, a hazai projektgazda és koordinátor a ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület. A tapasztalatok és a pedagógiai eredmények alapján az őszi ciklusban már hat tanulócsoport ( csoportonként 12-14 fő) léphetett be Magyarországról a programba: négy csoport a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egy csoport a XV. kerületi Hartyán Általános Iskolából és egy a gyomaendrődi Gyöngy Egyesület szervezésében.
A hartyánosok levelezőtársai: Ghánából, Nigériából, Zimbabwéból, Lettországból, Ukrajnából vettek részt a Virtual Campus munkájában.
A diákcsoportok választott témákat dolgoztak ki közösen (a választási lehetőségek többek között e-Élet, iskolánk I.,II., sport, utazás, élővilág) – a hartyánosok az élővilággal foglalkoztak, s váltottak leveleket, e-maileket egymással heteken keresztül a programtervnek megfelelően: kérdéseket tettek fel egymásnak, válaszokat küldtek, majd a beérkezett válaszok alapján a következtetéseket összegzésben foglalták össze miközben fejlődött a nyelvi, technikai készségük. A projekt leglényegesebb eleme a Tanulói Ciklus, amely egy tízhetes folyamat meghatározott fázisokra bontva:
A 0. héti előkészületeket követően az első héten mentek el az üdvözlő levelek, a 2.-3. héten a kérdéseket fogalmazták meg a diákok egymásnak, melyre a válaszokat az elkövetkező három hétben adták meg, s kapták meg. A 7.-9. hét az összegzés elkészítésére kellett, majd a tizedik héten zárult a ciklus hivatalosan is.
A hétfői programzáráson Mozga Márta Anna a ClubNetCet elnöke megköszönte a gyerekek és a pedagógusok munkáját, s értékelésében elmondta: kiemelkedő volt a hartyános diákok szereplése a programban, sőt a nemzetközi értékelésben is az élen jártak.
Vinczéné Pusztai Andrea program koordinátor szintén értékelte a gyerekek munkáját kihangsúlyozva az angol nyelv használatának fontosságát.
-Hetente kétszer jötte össze a gyerekek és ilyenkor különböző feladatokat kaptak és tettek fel ők is kérdéseket angolul, amely a kommunikáció nyelve volt.
Varga Gábor tanár úr, a gyerekek munkájának segítője értékelésében elmondta, hogy jó kis csapat jött össze a 6-8. osztályos korosztályból.
-Mindenki nagyon pozitívan állt hozzá a munkához. Azonban ehhez a feladathoz valóban szükséges két tanár jelenléte, segítsége. Külön köszönet Kovách Regina tanárnőnek, aki az angol nyelvi fordításokban volt segítségünkre. A projekt megvalósulásához fontos módszer a kooperatív tanulás, az egymásra utaltság. S mindamellett az angol nyelven kívül informatikából is sokat tanultak: a levelezést, a levelezőrendszerek használatát.
A tanár úr sajnálatának adott hangot, hogy romániai partnert nem kaptak, mert akkor magyarul is folyhatott volna a társalgás, viszont kiemelte a litván partnerekkel kialakult kapcsolatot, melyet a későbbiekben is ápolni fognak.
-Köszönöm mindenkinek, aki segített, hiszen a tanárok szerelemből, hivatásból tették a dolgukat. A gyerekek tudásának gyarapodása azonban mindennel felér.
A nyílt nap végén Mozga Márta Anna mindenkinek – diáknak, pedagógusnak -, aki a programban részt vett egy-egy elismerő oklevelet és könyvet adott át.
Ha tavasszal nem is, de remények szerint hamarosan ismét részt vesz az iskola a GTP programban.

Letölthető anyagok:

Kapcsolódó link: