Menu

Hímzések, szőttesek a szlovák kisebbség kiállításán

2005.12.09.

Csütörtökön délután a XV. kerületi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, Veres Vlatislava nyitotta meg azt a hagyományőrző kiállítást, amelynek a kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzat adott helyet székhelyén, az Őrjárat utcában.

A kiállítás megnyitót követően pedig a szlovák iskola tanulói betlehemes műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Természetesen így Mikulás tájékán a nagyszakállú is ellátogatott, aki sok-sok édességgel, csomagokkal engedett el minden gyermeket.
A kiállításról Veres Vlatislava a honlap újságírójának elmondta hogy az idén kiállított anyag többsége digitális fénykép, ugyanis hagyományőrző használati tárgyakat, szőtteseket, törülközőket, abroszokat fényképeztek le, melyeket digitális formában rögzítettek, majd egy weblapon közzétették.
-Ebből az anyagból kiválogattunk néhányat, s elhoztuk azért, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a többi szlovák nemzetiségű kerületben lakó szóljon, ha van ilyen tárgya, s engedje meg, hogy lefényképezhessük: az utókornak így megmaradhat mindez.
-Ezek a hímzések, kézimunkák a nagylaki vidékről származnak: a legrégebbi minták még a XIX. századból- geometriai mintás terítők-, de vannak szövött mintás abroszok is. A XX. század elejéről már csak szőtt mintákkal pl. virágmintákkal díszített terítőket láthatunk itt. Ez hasonló, mint a keresztszemes minta, de inkább makramé jellegű: a négyzetek vannak feltöltve, s számolták, hogy négy szőttes, az egy négyzet. Az 1950-es évek után már más típusú mintákat készítettek, illetve rojtozással díszítették az abroszokat, törülközőket az asszonyok.

Kapcsolódó link: