Menu

Évzáró ülést tartott az Egyházi Tanács

2005.12.05.

December 2-án évzáró, összegző ülést tartott a polgármesteri hivatal Kossuth termében az Egyházi Tanács, melyen az elmúlt év önkormányzati és egyházközségi közös eseményeiről, valamint a jövőbeni elképzelésekről esett szó.

Először Hajdu László polgármester úr köszöntötte a jelen lévő egyházi képviselőket, az új lelkipásztorokat és megemlékezett a nemrég elhunytakról (Juhász Pálról, aki a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia kisegítő lelkésze volt és 2004. év végén hunyt el hosszú betegeskedés után, valamint az idén októberben elhunyt Endrődi Zoltán atyáról, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia néhai plébánosáról, aki nyugalmazása előtt plébános, váci püspöki helynök volt és 1952-től állt az Egyház szolgálatában. Aranymiséjét 2003-ban tartotta az 50 évi szolgálat jegyében.
Ezt követően a polgármester beszélt az önkormányzat idei költségvetéséről, a jövő évi tervekről illetve a hosszabb távú beruházásokról (többek között az iskola-felújításokról, Kolozsvár utcai piac, az Őrjárat utcai közel héthektáros volt szovjet katonai kórházról, a panel-programról), majd ismertette a 2006. évi költségvetés egyházi támogatásokra vonatkozó tervezett kereteit és megerősítette a pályázati kiírások, dologi támogatások jövő évi lehetőségét.
Szó esett arról is, hogy december 10-én, szombaton 16 órakor kezdődik a Városházi karácsony, és a fa állításához kért minden felekezettől egy-egy lelkészt, lelkipásztort a polgármester, hogy egy rövid imával és jelenlétével emelje az alkalom fényét, legyen jelen a fa felállításakor.
Ezután szó esett arról, hogy a kerületi médiumok milyen módon tudják segíteni az egyházak működését: minden vasárnap lehetőség van egy-egy szentmise, istentisztelet közvetítésére, a Közösségi Televízió munkatársai vállalják a felvételt illetve előzetes egyeztetés alapján különleges események, ünnepi alkalmak közvetítése szintén megoldható. Igényként megfogalmazódott a BZSH Zuglói és Újpesti Templomkörzetének képviselőitől, hogy a napokban aktuális Hanuka ünnepséget érdemes lenne rögzíteni.
A polgármester elmondta, hogy a továbbiakban is az egyházközségek rendelkezésére áll a kerület honlapja, rovatai bővíthetők új tartalmakkal (miserend, ünnepélyes alkalmak jegyzéke, programok, közlemények stb.), illetve a Városházi Napló is ingyenesen vállalja a hirdetések megjelentetését. Hajdu László felhívta az egyházak figyelmét a kerületi intézmények térítésmentes használatára (tornaterem, műfüves pálya, gyermektábor egyeztetés alapján igénybe vehető).
Szó esett a jövő évre tervezett rendezvényekről, melyek előzetes szervezést igényelnek és egyéb közösen megvalósítható programokról (többek között Ökumenikus Holocaust megemlékezés április 16-án, 25 éves lesz jövőre az Iszákosmentő Misszió, míg 70 éves lesz az Újvárosi Arany János utcai református templom , közös részt vétel a kerületi drog prevenciós programban, közös takarítási akció, diákoknak egyházi ismeretterjesztő fórum és kiadvány)
Az összejövetel végén minden egyháznak békés ünnepeket kívánva egy emléklapot és a XV. kerület hímzett zászlaját adta át a polgármester.

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó dokumentumok: