Menu

Jó hangulat lehet drog nélkül is!!!

2005.12.03.

Kedden délelőtt egy nagyon izgalmas programon vehettek részt a Dózsa György Gimnázium tanulói, ugyanis a humorista Ayala által vezetett Szertelen Kék Alapítvány nemrégiben a BM-től támogatást kapott egy drogprevenciós CD megjelentetéséhez, melyhez a közönség előtt szerették volna az anyagot felvenni a műsor résztvevői.

Így rövid két óra alatt a jelenlévők is megbizonyosodhattak arról, hogy a „szer” használata nélkül is a hangulat a csúcspontjára hághat.
A nemsokára elkészülő CD-n Ayalán kívül, Brindisi, Maksa Zoltán, humoristák, Anita és a Bonbon együttes közreműködik, valamint Varga József Ferenc humorista, aki a Csokonai Művelődési Házban rögzített előadáson nem tudott részt venni, ám a másik helyszínen (Tiszaújvárosban) már rögzítették a CD-re kerülő műsorát.
A Szertelen-Kék Alapítványról érdemes tudni, hogy a drog és az alkohol által veszélyeztetett fiatalok megsegítését tűzte zászlajára, s azt mutatják be a gyerekeknek; hogy a drog helyett milyen egyéb lehetőség van, amellyel tartalmasan tölthetik ki a szabadidejüket.
Először a hangulat fokozására zeneparódiákat adott elő Ayala, így „megjelent” a színen Pataki Attila az EDDÁ-ból, Szikora Robi, Delhusa Gjon és Charlie.
Maksa Zoltán az idei érettségi körüli problémák kapcsán idézett a magyar és történelem dolgozatokból a középiskolások legnagyobb örömére: mindannyian megtudhattuk többek között, hogy II. József Mária és Terézia gyermeke volt, illetve, hogy az ember a fejlődésben a növényeket érte el a leghamarabb. Felolvasta a humorista a házinyúlról szóló dolgozatot illetve elhangzott egy ballagási beszéd is. Műsorában természetesen szóba került a drog is: a cukros bácsiról beszélt, aki manapság már nem cukrot, hanem bélyeget kínálgat az iskolák környékén.
Brindisi Ayalával az LGT Mindenki másképp csinálja című számára Mindenki másképp kínálja szöveggel adott elő egy dalt természetesen a drogozás témakörében -ismeretterjesztő céllal, majd Turányi István, rendőr századossal beszélgetett pár perc erejéig Brindisi. Szóba került a drog-díler fogalma, a disco baleset, s kedvező hírként hangzott el, hogy a beetetés módszere napjainkban csökken.
Úgy gondolom, hogy a legnagyobb döbbenetet ezen a ponton egy dal elhangzása okozta a diákoknak, melyet Ayala adott elő, amikor is felcsendült a diszkós kislány történetéről szóló rap, amelyből megtudhattuk, hogy „ha az anyag a fejedbe száll, akkor a világ a fejére áll”, valamint, hogy „remegsz, mint a kőműves, ha elfogy az anyag”, majd a végén összefoglalva a drogprobléma lényegét: „Extázival kezded, heroinnal végzed” felhívta a figyelmet arra, hogy „diáklány kérlek, nagyon vigyázz!”
A témánál maradva Anita egy olyan dalt adott elő, amely szám születésének előzménye egy cikk volt, ami egy 14 éves srácról szólt, aki egy tablettával kezdte, majd négy évvel később a búcsúlevelét írta, s ma már nem él. Az ő emlékére született a dal. Ezután a hangulat fokozódott, a diákok közül először csak ketten (Norbi és Laci), majd egyre többen segítettek tánccal, s közös énekléssel egy igazán jókedvű délelőttöt varázsolni. Felhangzott egy dal arról, hogy „mindig van más út”, egy szerelmes dal, az „igazi vallomás”, egy „elképzelt szerelem”, illetve a Miért című dal.
A Bonbon együttes megjelenése a színpadon pedig igazán a hab volt a nem létező tortán, s a jól ismert hangok felcsendültek (Addig, Holnaptól nem érdekel, Valami Amerika, Szeress, ahogy rég, Nézd, a dal most neked szól), s közben a drogprevenciós sorok is elhangzottak Keresed rég! címmel, majd zárásképpen a James Bond szám illetve mindezek között az együttes tagjai felhívták arra a figyelmet, hogy lám, nem kell semmilyen stimuláló szer ahhoz, hogy az ember jól érezze magát?akár délelőtt is. A diákok pedig tomboltak, énekeltek, a színpadon és a színpad előtt táncoltak, önfeledten örültek.
Reméljük, minél többen és minél hamarabb hozzájuthatnak majd ahhoz a hanghordozóhoz, amely néhány napon belül elkészül.