Menu

Látogatás a HUHÁ-ban

2005.12.03.

Bár november 26-án már nagyon sok érdeklődő betekinthetett a nyílt nap keretében a HUHA működésébe, ám azok sem csúsztak le a programról, akik ez alkalommal nem vettek részt, mivel december 10-én ismét nyílt nap lesz 13 órától a helyszínen, ahol Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és Kiss Péter, kancellária miniszter, országgyűlési képviselő kalauzolja végig az égetőben a lakosságot.

Az elmúlt hétvégi látogatáson több mint száz fő jelent meg, így csak kisebb csoportokban lehetett végiglátogatni az égetőművet, amely látogatás első részében egy filmet tekintettek meg a jelenlévők. A filmből azok számára is kiderült, hogy milyen folyamat során alakul át a hulladék, s hogyan nyerhető belőle villamos- és hőenergia, akik nem igazán értenek egy égetőműben zajló folyamatokhoz.
Ahogy a korábban megjelent cikkekben olvashattak a honlap látogatói a korszerűsítés folyamatáról, már tudomásuk van arról, hogy a tervezetthez képest negyed évvel hamarabb befejeződtek a munkálatok a kazánrekonstrukciókkal és a füstgáztisztítók beépítésével, s így 2005 októberétől korszerű, az uniós környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő égetőmű üzemelhet a környezetünkben.
A filmvetítést követően először Hajdu György, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. vezérigazgatója köszöntötte az érdeklődőket, s elmondta, hogy határidőn és a tervezett költségkereten belül valósult meg az égető teljes rekonstrukciója.
Kiss Péter kancellária miniszter pedig mindehhez hozzátette, hogy a nyílt nappal azt szeretnék elérni, hogy az érintett lakosok nézzék meg, ismerjék meg a közel 19 milliárd forintos beruházásban megvalósult korszerűen, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően üzemelő égetőművet.
Hajdu László polgármester miután szintén köszöntött mindenkit, elmondta, hogy köszöntője után elmondta, hogy Kiss Péter miniszter úrral közösen komoly erőfeszítéseket tettek abban, hogy a hasznosítómű korszerűsítésének beruházása megvalósuljon.
-A korszerűsítés egyéb beruházásokat is generált a kerületben, ugyanis a kerületi utak tehermentesítésére elkerülő út készült Újpestig és idén több mint százmillió forintos beruházással megkezdtük a Károlyi Sándor utca felújítását az égetőműig.
Mindehhez Vajda Pál főpolgármester-helyettes annyit tett hozzá, hogy ő maga tizenkét éve foglalkozik a főváros hulladékgazdálkodásával, így számos beruházásnak, fejlesztésnek volt tanúja, ám az, hogy a HUHA korszerű, biztonságos, energiatermelő erőművé alakulhatott át, az eltelt időszak egyik legkiemelkedőbb beruházásává vált.
– Ez az égetőmű ugyanis egy kisebb város villamos-energia- és távhőigényét képes kielégíteni, s bizton állíthatom, hogy a fővárosban évente keletkező mintegy ötmillió köbméter hulladék kezelését EU-színvonalú gyűjtési-, szállítási- és ártalmatlanítási rendszerben történik.

Korábbi cikkek: