Menu

Középpontban a köztisztaság és a közbiztonság

2019.12.20.

A 9-es körzet újraválasztott képviselője, és immár a XV. kerület közrendvédelmi tanácsnoka is Vékás Sándor. Újabb bemutatkozó interjú.

Vékás Sándor

Vékás Sándor

Az Újpalotán található 9-es választókerületben nyert ismét mandátumot Vékás Sándor Cserdiné Németh Angéla csapata, a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjeként. Így újabb öt évig képviselheti a Nádastó parkban, illetve a Páskomliget utca és a Nyírpalota út egy részében élőket.

Hogyan értékeli az októberi választások eredményét?

Természetesen nagyon örültem, mert bizakodásra ad okot az országos eredmény, megnyugtató a fővárosi, és még annál is megnyugtatóbb a kerületi felhatalmazás mértéke. Hiteles választ kaptunk tehát a kormánypárt helyi és országos politikájának megítéléséről egyaránt és arról, hogy a választók teljes összefogást várnak el az ellenzéki pártok részéről. A felhatalmazás teljes, a felelősség nagyobb, mint valaha – élni fogunk vele.

Mit tart az elkövetkező öt év legfontosabb a teendőinek a választókerületében?

A körzetem komoly fejlesztések elé néz. 2020-ban végre megvalósul a 2019-re tervezett, de a költségvetés hiánya miatt csúszást szenvedő Nemzedékek Parkja: vagyis teljesen megújul a Kikötő Ifjúsági Ház környezete, mégpedig úgy, hogy ott minden generáció jól érezze magát. Szintén 2020-ban új, multifunkciós kutyafuttató kerül a Pattogós iskola mögé. A Nádastó park parkolási gondjainak enyhítéséhez a lehető leghamarabb nekilátunk. A Gazdálkodó utcai utcabútorok kérdése, illetve a Nyírpalota úti nagy buszmegálló kaotikus és sötét környékének rendezése szintén elengedhetetlen.

Melyek a kerület egésze számára a legégetőbb feladatok?

A parkolási mizéria mellett a köztisztaság és közbiztonság kérdése a legégetőbb. Ebben a témában a mérvadó, a múlt ciklusban készült és a nevemhez fűződő 66 pontos terv aktualizálása a legfontosabb feladat. Újpalota egészét, sőt, talán a kerület minden lakosát érinti ugyanakkor egy jól használható új piac építése, akárcsak a Palota-Holding működésének korszerűsítése, ügyfélbaráttá tétele. Szintén fontos és szükséges lépésnek tartom a bérlakáspályázatok logikájának felülvizsgálatát.

Az új testület közrendvédelmi tanácsnokká választotta. Mik a tervei ezen a poszton?

Az említett, 66 pontos köztisztasági program véghezvitele az egyik legfontosabb célkitűzésem közrendvédelmi tanácsnokként. A tiszta, biztonságos és élvezhető kerület megteremtésében fontos eszköz a Parkőrség működtetése, a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása és a szemétszállítás, illetve -tárolás folyamatos kontrollja. Már a november 12-i fórumon elindult az együttgondolkodás és együtt cselekvés egyelőre a választókörzetem lakóinak aktív részvételével. A célokat a jövőben – rendszeres fórumok és kisebb, tematikus munkacsoportok keretében – együtt határozzuk meg és az önkormányzat segítségével, együtt is valósítjuk meg.

Vékás Sándor az október 13-i választáson 46,12 százalékos részvétel mellett a szavazatok 50,46 százalékát szerezte meg. A Fidesz–KDNP jelöltje, Szalay Kornél Géza (aki kompenzációs listáról szintén a testület tagja lett) 42,86 százalék voks jutott, a kutyapárti Tillinger Péter Józsefre 5,3 százalék, míg a Munkáspárt jelöltje, Karacs Lajosné 1,38 százalékot kapott.

Borítókép: Nagy Botond/XV. Média