Menu

Lehetőség az állást keresőknek

2005.12.03.

Novemberre szervezték és tartották meg az Újpalotai Családsegítő Szolgálat Tartós Munkanélkülieket Segítő Szolgálatának és a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának munkatársai az első XV. kerületi Képzési- és Állásbörzét, melyre az Újpalotai Közösségi Házban került sor.

A fórumon a közel százhúsz megjelent kétféle kérdőívet kaphatott kézbe, s nyolcvanketten a munkát kereső, tizenkilencen az állást kínálók, s a szervezetek képviselői közül adták vissza kitöltve mindezt. A válaszokból az derült ki, hogy közel 10%-uk már ott a helyszínen talált a maga számára megfelelő állást vagy oktatási intézményt, de általánosságban elmondható, hogy mindenki információk, továbblépési lehetőség birtokában, elégedetten távozott. A szervezéssel kapcsolatosan általánosan mindenki színvonalasnak, barátságosnak értékelte. A kérdőív értékelése alapján a következőkre is fény derült: az érdeklődők túlnyomó többsége néhány hete, hónapja
munkanélküli vagy GYES-en, GYED-en lévő személy, ill. nyugdíjas. A tartósan, régóta munkanélküli személyek igen alacsony számban képviseltették magukat, ők képviselik azt a csoportot, akik egy állásbörze alkalmával (is) nehezen mozgósíthatók. Ám a szervezők reményüknek adtak hangot, hogy amennyiben az ilyen álláskereső, képzési börze rendszeressé válik, akkor a most még el nem érhetők is megtanulják jól, helyesen, használni, kihasználni az ilyen rendezvény adta lehetőségeket.
Végzettség tekintetében az érdeklődők több mint fele középfokú-, közel egynegyedük felsőfokú végzettséggel, míg a fennmaradó egynegyed részük általános iskolai vagy annál alacsonyabb képzettséggel rendelkezett. Ám végzettség tekintetében az érdeklődők minden szakterületről érkeztek, s ez az információ a szervezőket arra ösztönzi, hogy a jövőben meghívandó
munkáltatók profiljának kiválasztásában erre is nagy figyelmet fordítanak.
A jelenlévők a meghívott cégek, iskolák, tanácsadó szervezetek képviselőitől, valamint a munkaügyi központ munkatársaitól kaphattak felvilágosítást.
Az álláskereső és képzési börze egyik szervezője, a TAMUSSZ munkatársa Szalai Andrea elmondta, hogy aki munkát keres, az a felkeresett céget mindig ismerje meg alaposan, részletesen mondja el, hogy mivel szeretne foglalkozni, milyen képzettséggel rendelkezik. Szalai Andrea hozzátette mindehhez, hogy a börze elsősorban azért volt hasznos, mert így megismerhették egymást, az igényeket, s a jövőben ennek megfelelően tudják hasznosítani a tapasztalatokat.

Letölthető dokumentumok:

Linkgyűjtemény:
(az Európai Foglalkoztatási Mobilitás portálja)

(az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a Munkaügyi Központok honlapja)

magyar oldalak





















külföldi oldalak