Menu

Milyen a kerület egészségügyi és szociális helyzete?

2005.11.29.

Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke volt a Polgári Érdekképviseleti Egyesület vendége hétfőn este a PÉE Bocskai úti székházában.

Miután Szalóczy Lajos, a PÉE elnöke köszöntötte a jelenlévőket, Marsovszky Györgyné igyekezett az előzetesen megadott kérdésekre választ adni:
-Egy civil szervezet mindig egy jelzőrendszer, s jogosan kíváncsi arra, hogy mi történik az önkormányzatban. Hiszen mindenkinek joga van ahhoz, hogy megkérdezze, hogyan sáfárkodnak a képviselők a szavazatokkal. Én 25 éve végzem a dolgomat a közéletben, s állítom mind a mai napig, hogy mindez egy szolgálat -kezdte Marsovszky Kati a beszélgetéssel egybefogott tájékoztatót. Mivel a PÉE felvetett kérdései széleskörűek, így én is ennek megfelelően próbálok mindenre választ adni.
Ezt követően a képviselő beszámolt arról, hogy a szociális szolgáltatási koncepció bevált s mindez öt évre szól, melyet évenként felülvizsgálnak a képviselők.
-Jelenleg 2008-ig él, s mindehhez idén a pszichiátriai- és a szenvedélybetegek valamint a fogyatékosok nappali ellátását is megkaptuk feladatként, s ehhez 2008-ig az átmeneti otthont is létre kell hoznunk. Mindehhez pénz is szükséges, melyhez valószínűleg pályázat útján fogunk jutni. Könnyebbség mindehhez az, hogy a kerület a regionális együttműködést aláírta, így kistérségként nagyobb az esélyünk a pályázatoknál.
-A szociális ellátásokról szólva tudni kell, hogy ezeket a támogatásokat kérni szükséges. Az önkormányzat ezekkel a civil szervezetekkel valamint a különböző egyesületekkel nagyon jó viszonyban van, így ismerjük egymás gondját. Mint tudják, évek óta működik az ÉNO, a FENO, s elhoztam az ESZI beszámolóját is, hogy lássák, mi minden folyik a kerületben. Tizenhatféle segélyezési forma mellett még egyéb ellátási formák is vannak, s a kerületnek még mindig van olyan feladata, melyet önként lát el. Pl: a drog kérdésében működik már a Kábítószer Egyeztető Fórum, nem régiben volt egy nagyon sikeres konferencia, s a drogambulancia is hamarosan megkezdi működését.
Marsovszky Györgyné beszélt ezt követően a különböző egyéb támogatási módokról, melyekkel a gyermekeket, az ifjúságot is támogatják.
-A képviselőknek igenis járniuk kell az utcákat, hogy megismerjék a lakók problémáit és segíteni tudjanak ezek megoldásában. Az ellátásra szorulókat ellenőrizzük követő módszerrel- ez a feladata főleg a FIÓKÁ-nak is. Azt azonban tudni kell, hogy el kell fogadni, amit az állampolgár mond. Ritkán fordul elő, hogy valaki jogosulatlanul vesz fel segélyt, de azért van ilyen is.
-Az önkormányzat segélyre, szociális támogatásra idén és az elmúlt években is a költségvetés 10-14%-át költötte el, ami nem csekély összeg. A sok-sok segítség mellett én például nagyon büszke vagyok a Palota Buszra is, amely a szociális háló egyik eleme, hiszen sokan veszik igénybe, azok is, akik munkába mennek, vagy jönnek.
-A hajléktalanokkal kapcsolatosan sajnos nem igazán jó a lakosság hozzáállása a kérdéshez. Mert kik is kerültek ilyen helyzetbe? Nagyon sokan azok, akik a korábbi évtizedekben munkásszállón laktak, a család pedig vidéken élt. Mostanra a családjuk is utánuk jött és együtt vannak az utcán. Abban mindenki egyet ért, hogy legyen hajléktalan szálló, csak ne az ő szomszédjában. Az Aporház utcában van egy átmeneti otthon, amelyet Carlos vezet, s az otthontalanoknak, hontalanoknak nyújt védelmet. Az önkormányzat évek óta 6 millió forinttal támogatja ezt az intézményt, amely összeget most már mindenképpen emelni szükséges. Ehhez még pályázatok útján jut az otthon egyéb pénzhez. Az otthonban van éjszakai szállás, s a családok is átmeneti ellátást, szállást kaphatnak. Egy biztos, segítséggel, aki talpra akar állni, az talpra tud állni, csak meg kell keresni a módját. Ehhez segít a családsegítő is a Kontyfa utcában, ahol van lehetőség a tisztálkodásra, a ruhacserére, s itt lehet étkezni is, sőt orvosi ellátás is van. A különböző szolgáltatások igénybe vételéhez csupán egy tüdőszűrő papírt kérünk, ami teljes mértékben érthető. Szintén ezen a helyen működik a MUFTI és az utcai szociális munkások központja is.
-Az orvosi ügyelettel kapcsolatosan annyit érdemes tudni, hogy pályáztatás útján történik minden, s az ügyeletet végzők általában nem kerületi orvosok. A kerületi háziorvosi szolgálat nagyon sokat fejlődött, az akadálymentesítés is jó ütemben halad: csupán a Bezsilla Nándor utcai rendelő és az Ady Endre utcai rendelőnél nincs mindez megoldva, ám ezeket az egyház kéri vissza.
Ezt követően hosszú időn keresztül az Észak-Pesti Kórház, pontosabban az Őrjárat utcai ingatlan körüli helyzetről folyt a beszélgetés, amelynek lényeges eleme volt, hogy a Fővárosi Közgyűlés jóvá hagyta, hogy a gesztor szerepét a XV. kerületi Önkormányzat kapja meg, de azt is mindenkinek tudnia kell, hogy a terület osztatlan közös tulajdon. Tehát minden négyzetméter fele a fővárosé.
A témáról bővebben a civil szervezetek december 14-én kaphatnak bővebb tájékoztatást, míg a közmeghallgatás ebben a témában december 19-én lesz a Kolozsvár utcai iskolában.