Menu

Viperák Palotán

2005.11.25.

Nem kell megijedni, nem halálos mérgű kígyók bukkantak fel a kerületben. Ahogy arról már a korábbiakban beszámoltunk, XV. kerületi központtal működik az ország egyik legnagyobb amerikai futball csapata: a North Pest Vipers. A május óta eltelt eseményekről kérdeztük a két csapatvezetőt, Rácz Lászlót és Gógucz Gyulát.

-Mi történt azóta, hogy utoljára írtunk rólatok?
-A nyáron és ősszel is nagyon sok minden történt az egyesület életében. A csapatunk létszáma elérte a 60 főt, megérkeztek a felszerelések, mérkőzéseket játszottunk, lezajlott az első magyar bajnokság – kezdi a beszélgetést Rácz László, a Viperák alelnöke.
-Azok számára, akik egy kicsit kevesebbet tudnak rólatok, mondjatok arról valamit, hogy most hányan vagytok, hol és mikor edzetek?
-A csapat létszáma a nyáron megszaporodott, jelenleg mintegy hatvan regisztrált tagunk van, akik közül ötvenen aktívan rész is vesznek a csapat munkájában. Az edzéseket eddig az Orczy kertben tartottuk, de télen ismét terembe vonulunk. Ezúttal a Kontyfa utcai iskola termében fogjuk tartani az edzéseinket szombati napokon, 14 órai kezdettel és keressük a lehetőségét egy hétköznapi edzés megtartására is.
-Említettétek, hogy megérkeztek a felszerelések.
-Igen- veszi át a szót Gógucz Gyula elnök.Mivel itthon még nem lehet kapni ilyet, ezért külföldről szereztünk be körülbelül 65 főre elegendő felszerelést, ami a nyár folyamán megérkezett, így el tudtuk kezdeni az igazi munkát.
-Nyílván nem olcsó mulatság a felszereléseket megvásárolni. Mennyibe kerülnek?
-A felszerelés valóban nem olcsó, mérettől és minőségtől függően 50- 85.000 Forint között mozog az ára.
-Kivel és mikor játszottatok mérkőzéseket?
-Igazából ezek a mérkőzések nem hivatalos meccsek voltak, hanem úgynevezett scrimmage-mérkőzések. Ez annyit jelent, hogy a csapatok a speciális csapatrészek nélkül lépnek pályára (tehát nincsenek rúgások), és előre megbeszélt, az eredetitől eltérő szabályok szerint játszanak. Ezek a „mérkőzések” októberben zajlottak, és a St. Lawrence Giants-szel valamint a Budapesti Blackknights-szal játszottuk. Mindkét mérkőzésen nagyon sokat tanult a csapat, melyet a jövő évi kupában és bajnokságban is kamatoztatni tudunk.
-Lezajlott az első magyar amerikai futball bajnokság.
-Igen, az első Magyar Amerikai Futballcsapatok Ligája (MAFL) négy csapat részvételével zajlott október elejétől november végéig. A bajnokságot végül az előzetesen is esélyesnek tartott Budapest Wolves nyerte a Debrecen Gladiators előtt. Meg kell említenünk még a másik két résztvevő csapatot is: a Győr Sharks-ot és a Nagykanizsa Demons-ot is, akik szintén nagyszerűen helytálltak a bajnokságban.
-Milyen terveitek vannak az elkövetkezendő időszakra?
-A télen teremben fogunk kondicionáló, erősítő edzéseket végezni- mondta Rácz László. Tavasszal pedig újra a szabadba megyünk. A tervek szerint áprilistól indul a MAFL tavaszi kupája, melyen már a Viperák is részt fog venni. Ősztől a II. bajnokságon is indulni fogunk, ahol előreláthatólag 10-12 csapat fog szerepelni. Nem titkolt célunk a bajnoki cím.
-Hol fogtok edzeni és játszani tavasszal?
-Egyelőre több pályával vagyunk tárgyalásban a jövő éveket illetően. Felkerestük a budapesti (európai) futballcsapatokat, hogy kialakíthassunk egy együttműködést a jövőre nézve. Persze a nagy álmunk, hogy hazai pályán, azaz a XV. kerületben játszhassuk a mérkőzéseinket, hiszen a csapattagok többsége a kerület lakója. Sajnos, eddig nem sikerült olyan pályát találni, ahol fogadni tudtak volna. Ezért a szomszédos kerületeket is megkeressük ez ügyben.
-Amerikában szokás, hogy pom-pom lányok szórakoztatják a közönséget. Nektek vannak szurkoló-lányaitok?
-Igen. A Méregcsókok- így hívják a cheerleader-csapatunkat- tizen vannak, ők is elszántan gyakorolnak, hogy színvonalas műsorral tudják szórakoztatni a nagyérdeműt.
-Ha valakinek van kedve ahhoz, hogy pom-pom lány legyen, illetve szeretne játékos lenni, hol jelentkezhet?
-Pom-pom lányoknak a cheerleaders@vipers.hu e-mail címen, míg játékosnak az info@vipers.hu e-mail címen lehet jelentkezni, illetve a 20/433-78-62-es telefonszámon, vagy személyesen szombatonként a Kontyfa utcai iskolában várjuk a jelentkezőket, hiszen tervezzük egy utánpótláscsapat elindítását is.
-Köszönöm a beszélgetést és sok sikert a jövőre nézve.
-Mi is köszönjük szépen.

Nagyfelbontású kép (1600×746):

Kapcsolódó link: