Menu

Köreink 2005.

2005.11.24.

November 22-én nyílt meg a hagyományosan az ANNO rendezvénysorozat keretében bemutatkozó Köreink című kiállítás a Pestújhelyi Közösségi Házban, melyen a ház művészeti köreibe járó kisebbek és nagyobbak mutatják meg, hogy az elmúlt egy évben milyen alkotásokat készítettek.

A megnyitón először Nagy Edit a ház munkatársa köszöntött mindenkit, külön kiemelve a művészeti körök vezetőit, mestereit Szendrei Juditot, Kissné Breczek Margitot és Szabó Gábort.
Ezt követően Szabó Júlia újságíró nyitotta meg a kiállítást. Bevezetőjében a József Attila év kapcsán, valamint a művészeti játékossághoz kapcsolódva szavalta el József Attila: Tavaszi labdajáték című költeményét, majd beszélt a Köreink elnevezésről, hogy vajon az ő lelkében mi fogalmazódik meg e szó hallatán.
-baráti kör
-kézen fogva egymást egy kört alkotva az együttlét örömét
-spirális kör, a folyamatosan egyre feljebb és feljebb törekvés valami ismeretlen világ meghódítása érdekében.
Szabó Júlia beszélt a Pestújhelyi Közösségi Ház művészeti szakköreiről, azok történetéről. Többek között elhangzott, hogy a Pestújhelyi Közösségi Házban megalakulása óta működnek művészeti szakkörök. Köszönhető ez annak, hogy a valamikori úttörőháztól jól fölszerelt műtermet és működő szakköröket örököltek. Az erkölcsi siker mindenképpen garantált, hiszen a szakkörvezetők mind művészek, művésztanárok, s így az ő szaktudásuknak köszönhetően a gyerekek rendszeres díjazottjai a fővárosi és országos versenyeknek.
-A gyerekek itt elvegyülnek egymással. Vannak Hubaysok, vannak a közösségi ház szakköreinek tagjai, de mindez átjárható, így lassan már az sem tudható, hogy éppen ki, hol bukkan fel.
Az újságíró először a Medgyessy Ferenc szobrász szakkörről beszélt, amelyik több mint 23 éves. 2002-ben ünnepelte huszadik születésnapját, s az ebből az alkalomból rendezett kiállításra azokat a régi szakkörösöket is meghívták, akik már maguk is végzett képző- illetve iparművészek. A kör vezetője, Szabó Gábor szobrászművész ez alatt a húsz év alatt sok tehetséget indított útjára és – nem utolsó sorban – rengeteg gyereknek mutatta meg az utat a formázás, az alkotás öröméhez. Belőlük nem lettek művészek, de ma is nagy szeretettel gondolnak vissza a szakkörben töltött évekre. Ebben az évben „A mi kutyánk kölyke” címmel a Pestújhelyi Közösségi Ház Külvárosi Szalonjában egyéni kiállítási sorozat indult azoknak a valahai szakkörösöknek, akik ma már végzett, elismert, kiállító művészek.
Szabó Gáborról néhány szóban annyi hangzott el, többek között a Harangozó Gyula-díj- érem, a Kiss Áron érem, valamint a Bernáth Elek emlékérem alkotója. Utóbbit ő maga is elnyerte 2004-ben. Szintén nevéhez fűződik a Százados úti Művésztelep vezetése.
-A művésztelep Budapest első művésztelepe, amely Bárczy István főpolgármester hivatali ideje alatt épült 1909-1911 között. Kiemelkedő művészek sora élt és alkotott itt kezdettől fogva, köztük Csorba Géza, Kallós Ede, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Makrisz Agamemnon, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Somogyi József szobrászok, Czigány Dezső, Kádár Béla, Kurucz D. István festők.
-A „Tűzvirág” Tűzzománc Kör 25 éve alakult, 13 éve működik a Pestújhelyi Közösségi Házban. A kör vezetője, Szendrei Judit tűzzománcművész, több mint húsz éve komoly szaktudással, remek pedagógiai érzékkel vezeti csoportját. Rendszeres díjazottjai a Fővárosi Diákbiennálénak, a kapolcsi Művészetek Völgyében rendezett kiállításnak és más országos versenyeknek. A Külvárosi Szalon „Köreink” című kiállításának legsikeresebb résztvevői. Ebben az évben 2 közös kiállításuk volt Mester és tanítványai címen. Legutóbb november 18-án zárult Zuglóban az Óvodagalériában a tanítványaival közös kiállítása. Szendrei Judit mindig is a művészetek bűvöletében élt. Nagyon szerette, szereti a verseket – sikeres fellépéseit ma is szívesen idézi fel -, és rajong a színházért. Az iskola világához pedagógus férje révén került közel, a Pattogós utcai iskolában kezdett tanítani. A Tűzvirág szakkört a Pattogós utcai iskolában hívta életre, melyet 1992 óta a Pestújhelyi Közösségi Házban folytat, Nagy Edit önzetlen segítségével, szép sikerrel. A legkisebbektől a legidősebbekig szívesen vezeti be a tűzzománc rejtelmeibe tanítványait.
A tűzzománc – mondotta Szendrei Judit még egyszer – a férfiak szerint olyan kiismerhetetlen, mint a női lélek. Szerinte olyan sok újat és váratlant rejtegető, mint az élet.
A kerámia szakkör a „legfiatalabb”. Októberig Becker Judit kerámikus vezetésével egyre komolyabb munkát végeztek az idejáró, leginkább 6-10 éves gyerekek. Mivel Judit októbertől főállásban tanít egy művészeti iskolában, így szakkörét átadta volt évfolyamtársának, Tímár Juditnak.
A festő-grafikus kör vezetője Kissné Breczek Margit művésztanár, akinek a vezetése alatt, a gyerekek, fiatalok és felnőttek megismerkedhetnek a rajz-festés alapjaival, különböző technikákat, képi kifejezőeszközöket sajátíthatnak el és alkalmazhatnak az ábrázolás során. A foglalkozásokon a grafikai eljárásokon belül tanulmányrajzokat, szén-, tus-, pasztell rajzokat és akvarell képeket is készítenek. Tavaly óta eleget tudunk tenni annak az igénynek is, hogy sokszorosító grafikai eljárásokat tanulhassanak, linómetszeteket, rézkarcokat készíthessenek. Az elmúlt években számos kerületi, fővárosi és országos képzőművészeti versenyen és kiállításon vettek részt kimagasló eredményekkel. A gyerekek és a fiatalok körében a szakirányú továbbtanulás és a sikeres rajz felvételi a közép- és felsőfokú intézményekben jelentős. Ebben az évben a legkisebbekkel, a 3-4-5 évesekkel is elkezdett foglalkozni. Minden hétfőn, Színek varázsa címmel tart foglalkozást a legkisebbeknek, az utánpótlásnak. Szeptembertől az ifjúsági és felnőtt korosztály oktatásában Papp Nikolett is segít. A művésztanár a diplomaszerzést követően a XV.kerületben tanított 2002-ig a jelenlegi Kossuth Nevelési-Oktatási Központban. Közben 1998-tól a Pestújhelyi Közösségi Ház Nagy Balogh János festő-grafikus körének lett vezetője, ahova általános- és középiskolások, valamint felnőttek is járnak illetve 1999 óta Hubay Jenő Zeneiskola Képzőművészeti szakágának tanára. A művésztanárnak tavaly volt ezen a helyszínen önálló kiállítása.
A megnyitó végén ismét egy vers hangzott el Váci Mihály Származás című verse, melynek szavalását követően Szabó Júlia megnyitotta a kiállítást.
Nagy Edit köszöneteképpen egy-egy rózsaszálat adott át a megnyitót tartónak, valamint a művésztanároknak. A megnyitón részt vettek a művészeti körök tagjain és az érdeklődőkön kívül a kerület többi művelődési intézményinek munkatársai is.
A kiállítás december 16-ig tekinthető meg hétköznap 11-16, szombaton 9-13 óráig.

Korábbi cikkek: