Menu

Fontos tudnivaló a lakbérekkel kapcsolatban

2019.12.06.

2020 januárjától változhat a lakbér – ez azonban nem emelés következménye, hanem csakis jogosultsági változás eredménye.

Megtörtént a szociális alapon és költségelven bérbe adott önkormányzati lakások bérlői esetében – az általuk benyújtott jövedelemigazolások alapján – a jogosultság felülvizsgálata. Ezt az önkormányzati  lakásokat  kezelő Palota-Holding Zrt. október 31-ig végezte el.

Fontos tudni, hogy a felülvizsgálat után a lakbér mértéke megváltozhat, erről a bérlők írásban, Tulajdonosi Nyilatkozat útján értesülnek.

A félreértékeseket tisztázandó Cserdiné Németh Angéla polgármester arról tájékoztatta a bérlőket, hogy a felülvizsgálat eredményeként megváltozott lakbér mértéke nem bérletidíj-emelés.

A vonatkozó önkormányzati rendelet alapján a bérleményben lakók egy főre jutó nettó jövedelme határozza meg a bérbe adott lakásra vonatkozó lakbér mértékének jogosultságát, amely lehet szociális alapú, költségelvű, valamint piaci alapú.

Amennyiben – a benyújtott jövedelemigazolás alapján – változik a lakbér mértéke, az új lakásbérleti díjat 2020 januárjától kell megfizetniük a bérlőknek.