Menu

A demokráciában civileknek áll a világ

2005.11.24.

Több mint harminc civil szervezet képviselője vett részt a kedd délutáni beszélgetésen, melyre Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és Kiss Péter kancellária miniszter, országgyűlési képviselő várta az érdeklődőket.

Először Hajdu László köszöntött minden megjelentet, külön kiemelve Kiss Péter kancellária minisztert, aki a kerület rákospalotai részének országgyűlési képviselője is.
-A beszélgetés apropója, hogy a kerületi civil szervezetek problémáiról, dolgairól szó essen- mondta, majd felhívta mindenki figyelmét arra, hogy az Észak-Pesti Kórház hasznosításával kapcsolatosan idén dec. 14-18 között egy egyeztető fórumot szeretnének szervezni, s ezen a megbeszélésen szeretnék a civil szervezetekkel megosztani mindazt, amit a dologgal kapcsolatosan tudnak.
Ezt követően a kancellária miniszter néhány bevezető gondolatot mondott, melyben hangsúlyozta, a kerületet az különbözteti a többi kerülettől, hogy nem egy a sok közül, hanem saját karaktere van, s az itt élők figyelnek egymásra.
-Sajnos, manapság általában az ember még a saját szomszédját sem ismeri, ha pedig bekopogtat, hogy bemutatkozzon, akkor tolakodásnak veszik ezt a közeledést. Pedig nagyon fontos lenne az egymásra figyelés- mondta. Az, hogy van a XV. kerületnek van egy helyi civil programja, egy Civil Stratégiája, az nagyon kiemelkedő, hiszen ennek segítségével alakíthatjuk ki saját dolgainkat. Mindehhez azonban szükséges az, hogy kommunikáljunk egymással. A demokráciában a civileknek áll a világ: a demokráciának az a sarokpontja, hogy a civilek mennyire tudják kezükbe venni a saját ügyeiket. pl. vannak olyan országok, ahol a fontos közszolgáltatásokat a civilek működtetik, de ehhez kell egy olyan állam, felfogása a politikának, ami nem állami intézményeken keresztül akarja mindenképpen megvalósítani a saját közszolgáltatását. (pl. Németországban a szociális rendszer majdnem 80%-át civil szervezetek működtetik). Mindemellett több példa is mutatja, hogy együttműködő társadalmaknak kell kialakulnia.
A miniszter a politika és a civilek egymásra hatásáról pedig így vélekedett:
-A politikai életben mindig úgy kell gondolkodni, hogy tudni kell, a hatalmi rendszeren túl is van mindig élet. S a hatalomnak mindig oly módon kell működnie, hogy civilként is legyen öröm élni ebben az országban. Mindebből azt látom, hogy a rendszerváltás után 15 évvel nem lehet a politikának más dolga, minthogy egyre kevésbé legyen fontos a politika és egyre inkább fontos legyen az, ami közte van: civilnek lenni.
A bevezető gondolatokat követően a civil szervezetek képviselői beszéltek néhány mondatban magukról és tettek fel néhány kérdést, melynek többségére már ott a helyszínen választ kaphattak az érdeklődők.
A teljesség igénye nélkül nagyon sok szervezet megköszönte az önkormányzati támogatást, amelynek segítségével több feladatot el tudnak végezni a szervezetet, de emellett több konkrét észrevétel, kérdés vetődött fel. Többek között
-Dr. Thomka György az orvosi kamara képviseletébe fejtette ki álláspontját arról, hogy milyen áldatlan állapotban van egészségügy, amelynek megváltoztatásával kapcsolatos megoldási lehetőségekről szeretne szót váltani a miniszter úrral. Kiss Péter válaszában ígéretet tett, hogy a kérdésben egyeztetni fognak.
-Hornyák Attila, az Értelmes Életért Alapítvány képviseletében nehezményezte a kvóta csökkentését és meghívta a jelenlévő országgyűlési képviselőket az alapítványhoz egy látogatásra, ahol meggyőződhetnek arról, hogy hogyan és milyen körülmények között végzik a munkájukat.
-Biondo Bike Club képviselője felajánlotta az együttműködés lehetőségét abban, hogy segítséget nyújtanának ahhoz, hogy hol épüljenek a későbbiekben kerékpárutak.
– több szervezet is jelezte, hogy a pályázati lehetőségekre nagyon későn kerül sor. Kiss Péter ígéretet tett arra, hogy utána néz a lehetőségeknek, hogy korábban történjenek meg a pályázati kiírások, míg a kerülettel kapcsolatosan Hajdu László tett arra ígéretet, hogy jövőre már februárban megpróbálják kiírni a pályázatokat.
-Szalóczy Lajos, a Polgári Érdekképviseleti Egyesület elnöke kérte és segítségét felajánlotta ahhoz, hogy át kellene tekinteni a Civil Stratégiát az önkormányzati törvény alapján.
– a Magyar Vöröskereszt XV. kerületi Szervezetének képviselője sajnálatát fejezte ki, hogy egyre nehezebb megszervezni a véradást.
– a Pestújhelyi Sport Club elnöke Kapuszta Csaba pedig ahhoz kért segítséget, hogy olyan pályázatírót találjanak, aki segítséget nyújt nemcsak a nagy összegű pályázatok megírásához. – Keglovits Ferenc, a SZÖVTÁRS Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelházak felújítása sokkal srágább a fővárosban, mint vidéken, épp ezért át kéne gondolni a pályázati rendszert. Elmondta, hogy a fővárosban hiába ad a főváros 400 ezer forintot lakásonként, amelyhez az önkormányzat szintén hozzátesz 400 ezret, a felújítás ne plusz 400 ezer forint lesz, hanem összességében kb. 1 millió 600 ezer forint, amelyhez a plusz összeget már a lakosság nem tudja hozzátenni A kancellária miniszter megígérte, hogy egy fővárosi fórum megszervezésében segítséget nyújt, ahol minderről lehetne eszmecserét folytatni..
– szintén észrevételként hangzott el, hogy bár nagyon sok szelektív hulladékgyűjtő sziget van a kerületben, az embereket nem ösztönzi semmi annak használatára, mivel a szemétdíj nem csökken. Ennek a kérdésnek a megoldásához kértek segítséget többen.
A közel kétórás beszélgetés végül azzal zárult, hogy az ilyen beszélgetésekre a továbbiakban, a későbbiekben is szükség van. Kiss Péter kérte, hogy a jövő év elején ismét üljenek le egymással, s beszéljenek az aktuális, az akkor is aktuális kérdésekről.