Menu

Közösen, együtt örülni és szórakozni

2019.11.28.

Hetedszer rendezik meg Újpalotán az ÉNO szervezésében a SpeciArt Speciális Művészeti Fesztivált.

Zsúfolásig telt az USZIK, mégsem bosszankodott senki, és nem volt „sérült”, „fogyatékos” vagy „ép” ember, csak izgatott fellépő és örömmel várakozó vendég a nézőtéren. Mindenki átérezte, hogy nem mindennapi dolog zajlik, amikor szerda délelőtt kezdetét vette a SpeciArt.

A hagyományokkal ellentétben most nem tavasszal, nyitott téren, hanem Újpalotai Szabadidő Központ Közösségi Háza falai között mutathatták meg magukat azok, akiket egyébként a fogyatékkal élők címkével szoktunk bélyegezni. Pedig ők is azt teszik, mint mindenki más egy előadás előtt: táncot, színdarabot, verset, éneket tanulnak, izgatottan fellépnek a színpadra, majd túllépnek korlátaikon és aggodalmaikon, hogy magukból adjanak másoknak.

A speciális művészeti fesztivált hetedik éve rendezi meg az önkormányzati fenntartású Egyesített Szociális Intézmény Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) művészeti csoportok, néptánccsoportok, intézmények részvételével. Az esemény fővédnöke Cserdiné Németh Angéla, ő szerdán vesz részt az előadásokon. Most is az egész országból érkeztek résztvevők, a teljesség igénye nélkül felléptek szombathelyiek, balmazújvárosiak, ágfalvaiak, jöttek Bánhalmáról, Szolnokról, Regölyből, Esztergomból és természetesen Budapestről. A speciális művészeti csoportok bemutatói között pedig koncerteket láthatnak a nézők és résztvevők.

A kétnapos rendezvény (november 27-28.) programja itt látható.

Az ÉNO vezetője, Szabóné Busi Julianna azt mondta a SpeciArt kiváló alkalom arra, hogy az itt fellépők megmutassák magukat, akik mostanra már családként találkoznak a fesztiválokon. A fellépőket a házigazda USZIK nevében köszöntötte Bezerédi Erika, a Csokonai Kulturális Központ vezetője is.

„Az elmúlt évek során örömmel és bevallom, nem kevés meghatottsággal kísértem figyelemmel azokat a lelkes és felszabadult kerületi fiatal és idősebb, örökifjú fellépőinket, akik a támogatásnak, a szeretetnek és a nyílt, őszinte bizalomnak köszönhetően a színpadon is megmutathatták a bennük rejlő érzelmeket és tehetséget – mondta megnyitójában Tóth Veronika szociális ügyekért is felelős alpolgármester. Hozzátette, a kerületben dolgozóknak köszönhetően egyre többen értik és megértik a társadalmi integráció, a szolidaritás és az összefogás közösségépítő erejének jelentőségét. – A SpeciArt kétnapos programsorozatának felbecsülhetetlen értéke az is, hogy a hétköznapok gondjai és nehézségei közepette közösen, együtt örülhetünk és szórakozhatunk: ép és sérült, segítségre szoruló társaink valamennyien.”

Fotók: Vargosz/XV Média