Menu

Polgármesteri sajtótájékoztató

2005.11.11.

Csütörtökön délelőtt Hajdu László polgármester adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek a ciklus harmadik évében történt eseményekről, s beszélt a következő évek feladatairól.

A tájékoztatón elhangzott, hogy mivel a jövő évben lesznek mind az országgyűlési, mind az önkormányzati választások, így a hagyományoknak megfelelően szeretnének egy közös Választási Etikai Nyilatkozatot alkotni és aláírni a kerület pártjaival. Szintén jó lenne egy megegyezés a kerület plakátozásáról, szórólapozásáról is.
A polgármester elmondta, hogy idén ünnepeljük az önkormányzatiság 15. évfordulóját. Ennek jegyében beszélt arról, hogy a tanácsi rendszer hajdanában egy nagyon jó apparátust hagyott az önkormányzat számára, s nem volt adóssága sem. Ezek mind pozitív dolgok, ám sok-sok negatívuma is volt ennek: mivel a XV. kerület peremkerület volt, ezért mindig csak a maradványból kapott pénzt, nagy volt a lemaradás sok-sok területen. Az önkormányzatiság életbe lépésével normatív támogatáshoz juthatott a kerület, s a törvény jóvoltából hatalmas vagyonra is szert tett. Ez alatt a 15 év alatt legkésőbb 2006 végéig a kerület teljes csatornázottsága, szilárd útburkolattal való ellátása megvalósul ( összesen 110 utcában csatorna, 98 utcában szilárd útburkolat). Ahol a földút megmarad, az az ott élő lakosság kérésének felel meg, mivel félnek a közlekedés növekedésétől. A gáz- és a vízellátás a kerületben 100%-os már jelenleg is.
A beruházásokkal kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy jelentős vállalkozói tőke áramlott a kerületbe: mivel megépült a Szentmihályi úti főgyűjtő, így a vállalkozásokat vonzotta a térség (Pólus Center, AsiaCenter, Metro, Gulliver, Praktiker stb). Több mint 30 új cég települt be, köztük hat multicég. A munkahelyek megteremtődtek, s jelenleg is a kerületben 2,6-2,7%-os a munkanélküliség aránya. Épp ezért- ahogy Hajdu László elmondta-, aki dolgozni akar, az munkához jut.
-Az önkormányzatiság első négy év volt a tanulói időszak minden képviselő számára. 1994-ig mi is tanultuk, hogy mit jelent képviselőnek lenni, hogyan kell szavazni, törvényt alkotni, egymást tolerálni.- mondta a polgármester.
A lakosságról szólva elmondta, hogy átrendeződött: a korábbi 105 ezer lakos száma 88-90 ezerre csökkent, melynek oka az, hogy sokan, akik a korábbiakban a telkükön voltak az agglomerációs településeken, az idő előrehaladtával házat építettek oda és kiköltöztek.
-Ezen időszak alatt a lakosság korössztétele is változott: a 105 ezer lakos 18%-a volt idős, míg jelenleg a lakosság 31%-a időskorú. Emellett kedvezőtlen irányban változott a lakosság szociális összetétele is. Nem véletlen, hogy a LAÉT országos, fővárosi és kerületi központja is itt a kerületben van. Csökken a gyereklétszám is: amíg a korábbiakban két műszakban tanultak a diákok az iskolában, addig erre már manapság nincs szükség. Szerencsére azonban ez a csökkenő tendencia lassan megállni látszik.
-A ciklus elején egy négyéves ciklust fogadtunk el, melyet évente időarányosan értékelünk. A jelenlegi helyzet szerint 2007. január elsejétől már körzetenként arányosan lehet a felújításokat végezni: így prioritást élveznek az intézmények felújításai, szeretnénk szőnyegezést végezni majd azokon az önkormányzati tulajdonú utakon, ahol az elmúlt 15-20 évben nem volt teljes felújítás. A terv szerint végre jó lenne egy télen-nyáron használható sportcsarnok megépítése, s erre a központi forrásból lehetne támogatást szereznünk.
Az idei évről szólva a polgármester elmondta, hogy a kerület költségvetése 15,3 milliárd forint. Az idei évet hitelmentesen fogják zárni, sőt még egy kicsi maradvány is lesz. Jövőre azonban több nagyobb beruházás is megkezdődik (Kolozsvár utcai piac, Újpalotai könyvtár), amelyhez EU támogatást is szeretnének igénybe venni. Ezen pályázatok többsége utófinanszírozású. Közben az elmúlt napokban már megkezdődött a Bocskai utcai iskolaépület felújítása, amelyben annak rekonstrukcióját követően 2006 őszén többek a zeneiskola is otthonra lel.