Menu

Évekig kellett várni a fővárosra

2019.11.20.

A főváros korábbi vezetésének hitegetése után végre jó hír érkezett az M3-as menti zajvédő fal hiányzó szakaszával kapcsolatban: tavasszal megkezdődik az építkezés.

Négy éve húzódik az M3-as Wesselényi utca és a Szentmihályi út közötti szakaszán a hiányzó zajvédő fal építése, amely nagyon fontos lenne az itt élő XV. kerületieknek – és mint annyi más esetben, ezúttal is a főváros korábbi vezetésének hozzáállása okozta a késedelmet.

A XV. kerületi önkormányzat finanszírozásában még 2015-ben készültek el hiányzó szakaszra a zajvédő fal tervei, amelyeket átadott a Fővárosi Önkormányzatnak. A főváros 2016 decemberében – jogerős építési engedély birtokában – megkezdte a beruházás előkészítését. A projekt kiterjed az érintett ingatlanok emeleti ablakainak cseréjére is.

Innentől azonban megállt a normális információáramlás a XV. kerület felé, a főváros ugyanis csakis kifejezett érdeklődésre közölt bármit is a zajvédő fal építésével kapcsolatban. A válaszok is csak a kerületiek folyamatos hitegetését jelentették az elmúlt majdnem három évben.

A kivitelezés befejezésére a Főpolgármesteri Hivatal először 2018. december 31-ét, majd a projektvezetőn – a BKK Zrt-n – keresztül számos más, 2019-es, később 2020-as, sőt 2021-es dátumot adott meg. A kivitelezési munkák megkezdése a hosszadalmas közbeszerzés miatt csúszott – majd az eljárást fedezethiány miatt meg kellett ismételni.

A legutóbbi, 2019. november elején érkezett tájékoztatás már jó hírt közölt. A második közbeszerzési eljáráson végre eredmény született, a nyertes vállalkozó, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik zajvédő falak építésében, már a munkavégzést készíti elő. A tényleges kivitelezés 2020 tavaszán kezdődik majd meg, a befejezési határidő nyárra fog esni.

A XV. kerület vezetése bízik benne, hogy most már nem merül fel olyan körülmény, ami a több ezer itt élő számára fontos beruházást halasztaná.