Menu

Múlt, jelen, jövő

2005.11.10.

Ismét eltelt egy év, így a Polgári Érdekképviseleti Egyesület szervezésében, az egyesület székhelyén ismét fórumot tartott Ambrus János az önkormányzat Művelődési, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke az érdeklődőknek a kerület oktatási helyzetéről Múlt, jelen, jövő címmel.

Először a PÉE elnöke, Szalóczy Lajos köszöntötte a megjelenteket, majd Valló Péter titkárral közösen felköszöntötték 80. születésnapja alkalmából az egyesület egyik alapító tagját, dr. Papp Sándorné Enikőt. A boldog pillanatokat követően Valló Péter átadta a szót Ambrus Jánosnak azzal, hogy a hagyományoknak megfelelően évente összegyűjti az egyesület a kerület oktatásával kapcsolatos kérdéseket, melyeket a MOS Bizottság elnöke válaszol meg.
Ambrus János a kérdésekre adott válaszokat három téma köré csoportosította: iskolakezdés, jelenlegi helyzet, továbbtanulás. Először a kerület oktatásáról, intézményhálózatáról beszélt: arról, hogy az 1999-es és a 2000-es évben végrehajtott iskolai átszervezésekkel nem kellett bezárni egy intézményt sem. A nevelési-oktatási központ létrejöttének nagyon jó tapasztalatai vannak, sőt hagyományai ( a Pestújhelyi NOK-nál az általános iskola és az óvoda szoros kapcsolata; a Hartyán NOK-ban idén indult az ovi-suli- az óvónők átmennek az elsősökhöz, a tanítónők a leendő iskolásokat látogatják már az óvodában).
-Az óvodákban a gyermeklétszám nem jelentősen, de nő (tavaly 45 fővel, idén 39 fővel), viszont az általános csökkenő létszám hatására jelenleg négy osztálynyi gyerek vész el ( osztályonként 25 fővel számolva). A kerületből elmenő diákok száma azonban nem jelentős, akik elmennek, azok főleg családi okokból teszik ezt (a szülő távoli munkahelye). A felső tagozatosok közül a továbbtanulás (nyolcosztályos-, hatosztályos gimnázium) visz el kb. 40 főt évente a kerületből. Ez főleg abban az esetben jelentkezik, ha nincs a tanuló érdeklődési körének megfelelő továbbtanulási lehetőség a kerületben. A szülők szeretik a tagozatokat, a kiemelt nyelvi képzést, a szakképzést.
A MOS Bizottság elnöke kiemelte, hogy nagyon sok kedvezménnyel segítik a kerületbe járó gyerekeket: általános iskola első osztályában mind a füzetcsomagot, mind a tankönyveket ingyen kapják, ugyancsak ingyenes a 9. osztályba járó gyermekek tankönyvcsomagja is. A középiskolásoknak a sikeres ECDL vizsga, jogosítvány, nyelvvizsga nem kerül pénzébe. A pedagógusok számára pedig juttatásként tartják nyilván a Palota Pótlékot. Szintén elhangzott, hogy a pedagógusok fizetésének rendezésével nincs pedagógushiány: még a nyelvtanárok és az informatika tanárok is megtalálták számításukat a pályán.
-Több középiskolában jelentős a túljelentkezés évek óta, így ezek jelentős plusz támogatást kapnak (László Gyula Gimnázium, Károly Róbert Szakközépiskola, Kontyfa Középiskola)
A Bocskai utcai iskolaépületről szólva Ambrus János elmondta, hogy a teljes átalakítást követően költözhet majd be a Hubay Jenő Zeneiskola, pontosabb nevén az Alapfokú Művészeti Iskola a következő tanévben. Az épület átalakítása közel 270 millió forintba kerül- ebből 220 milliót pályázaton nyert el a kerület. Így többek között korszerű hangversenyterem, balett terem, pedagógiai szakkönyvtár is lesz ezen a helyen
Kérdésre válaszolva számolt be Ambrus János arról, hogy a 323 érettségire jelentkezőből 107 fő tett emelt szintű érettségit (többségük idegen nyelvből); 2008-ra fejeződik be a kerületi oktatási intézményekben a taneszköz csere, amelyhez három év alatt 187 millió forintot biztosít az önkormányzat és emellett még számítanak pályázati pénzre; a tornaszobák elkészültek három óvoda kivételével mindenütt (ezeken a helyeken az épületek felújítása, az épülethez hozzáépítés szükséges); jelenleg 2139 fő óvodás, 4892 fő általános iskolás és 1632 fő középiskolás tanul a kerületben.
Szó esett arról, hogy az önkormányzat egy tanévre szóló tanulmányi ösztöndíjban részesíti a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő diákokat (az általános iskola felső tagozatosait (havi 5 ezer Ft), középiskolásokat (havi 8 ezer Ft), főiskolásokat (havi 15 ezer Ft), egyetemistákat (havi 20 ezer Ft)).
Miután Szalóczy Pál megköszönte a részletes tájékoztatót a hallgatóság kérdéseire válaszolt Ambrus János. Így beszélt arról, hogy a kerületi oktatás megítélése jó, s szeretne élni a kerület az EU-s pályázati lehetőségekkel a jövőben. Mivel a pályázati rendszer folyamatosan változik (önfinanszírozó, utófinanszírozó), ezért szükség van egy olyan összegre, amellyel a munkálatokat a kerület meg tudja finanszírozni. Így egy kb. féléves tartalékot kell képezni, mivel az EU-s pályázatokra 30%-os önrésszel lehet jelentkezni.
-Ezért a képviselő-testület egymilliárdos hitelkeretet szavazott meg a legutóbbi ülésén, melyet közbeszerzés útján pályáztatjuk meg.
A fórum végén elhangzott, hogy a hagyományoknak megfelelően a kerület egészségügyi, szociálpolitikai helyzetéről is hallhatnak az érdeklődők előadást: november 28-án, hétfőn 18 órakor ugyanezen a helyszínen, amikor is a PÉE vendége lesz Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke.

Korábbi cikkek: