Menu

És ha mégis felemel?

2005.10.25.

Az elmúlt héten a MéG Színház/TranszOrfeum előadásában láthatta a közönség a Nem emel föl… című produkciót a Pestújhelyi Közösségi Ház színháztermében.

Az ajánlás „csupán” így szól: „József Attila versekből és kortársainak különféle szövegeiből szerkesztett dramatikus játék. Mi az árvapassió alcímet adtuk a darabnak, mely egyben műfaji meghatározás is. J.A. szenvedéstörténetét kívánjuk megjeleníteni egy központi metaforaként is funkcionáló vas ketrec köré rendezett előadásban, amely a költő életét, műveit történeti, mikroszociális kontextusba helyezi. Szándékunk a világköltészet egyik legzseniálisabb alakjának reszakralizálása, kiemelve költészetéből a máig hatóan érvényes üzeneteket”.
A dramatikus játékot még május végén mutatták be az előadók a Millenáris Park Fogadójában és Padlásán
Ha egy picit jobban boncolgatjuk a történéseket, akkor láthatjuk, hogy egy nem mindennapi megfogalmazásban, tálalásban találhatjuk szembe magunkat József Attila és kortársainak szövegével.
A döbbent figyelem éppen 70 percig szegeződött a színpadra, majd fiatal és idősebb mind-mind az elhangzott sorokon elgondolkodva, a látottakat felidézve merengett el ezen a nem hagyományos feldolgozáson.
Talán nem is véletlen, hogy a társulat a MéG Színház nevet választotta. Bassola Richárd a társulat vezetője erről egyszer így nyilatkozott:
-A társulat 1990-ben Kosdon alakult. Nevünk egyfelől a Misztérium és Gravitáció rövidítése, másfelől úgy gondoltuk, utal arra a színházi törekvésre, ami a munkánkra jelelemző. Szeretnénk minden olyan dolgot alkalmazni, felhasználni, bevinni a színházcsinálás eszköztárába, ami megítélésünk szerint „még” színház! Talán olyanokat is, ami egy profi színháznál nem feltétlenül számít elfogadottnak.
Ennek megfelelően a repertoárjukban tökéletesen megfér egymás mellett a cirkusz, a dramatikus népszokások, rítusok és a commedia dell’ arte, a misztériumjáték valamint az „árvapassió”. A művészeti oktatókból álló formáció pályázatokból és a fellépésekből fedezi költségeit
Talán egyszer lesz arra mód, hogy még többen tekintsék meg a MéG Színház árvapassióját, vagy éppen más „még színházát”.Érdemes!