Menu

Dzsingisz kán és kora- Mongólia történelme

2005.10.19.

Október 19-én délelőtt az AsiaCenter Mongol Kereskedelmi és Információs Központjában találkozhatott először az érdeklődő szakközönség a Mongólia útikönyvvel, valamint a Dzsingisz kán és kora című CD-ROM-mal, melyek a mongol birodalom 2006-ban megünnepelendő 800. évfordulója alkalmából láttak napvilágot. A programon részt vett Mongólia magyarországi konzulja is.

A CD a korai mongol történelmet, az egész ázsiai történelem egyik legfontosabb időszakát tartalmazza. A Mongol Kereskedelmi és Információs Központ ugyan már augusztus óta várja az érdeklődőket az AsiaCenterben, ám a hivatalos megnyitóra csak a jövő héten kerül sor.
A Magyarországon első alkalommal megjelenő kiadvány hasznos segédanyag lehet azok számára, akik meg szeretnék ismerni a Mongol Birodalom történetét, s amely a leghitelesebb forrást, a mongol nyelv és irodalom ma ismert legrégibb emlékét, a XIII. században íródott „A mongolok titkos története” című szöveget vette alapul. A mai mongol kutatók több évtizedes terepen és könyvtárakban végzett kutatómunkában térképezték fel a korabeli helyszíneket (a történeti műben szereplő csatákat, országgyűléseket, egyéb történéseket), és ezeket ma térképek és fotóillusztrációk segítségével tárják a felhasználók elé. A kiadvány történeti-földrajzi térképekkel és fotódokumentációkkal, a híres mongol zeneszerző, Dzsancannorov által szerzett zenei részletekkel, valamint több filmrészlettel is bővül, amelyek a Dzsingisz kán életét megelevenítő régi mongol történeti filmekből származnak
A kiadvány mellett Obrusánszky Borbála bemutatta az általa írt Mongólia című útikönyvet is, amelyről elmondta, hogy hiányt pótló.
-Az elmúlt 26 évben nem jelent meg Mongóliát bemutató turisztika kiadvány. Annak, hogy csak most jelent meg az útikönyv, az is az oka, hogy csak az elmúlt években nőtt meg a hazai érdeklődés Mongólia iránt. S az évforduló kapcsán reményeink szerint többen választják úticélul ezt a távoli országot, s annak szép tájait.