Menu

Jubileum – díszmadár kiállítással

2005.10.13.

Az elmúlt hétvégén a Kozák téri Közösségi Házban péntek délelőttől vasárnap estig tartott a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetség H-01 rákospalotai Madárbarát Egyesületének díszmadár kiállítása, amely egyben az egyesület ötéves születésnapjának ünnepe is volt.

A kiállításon a közel kétszáz kanári, majdnem hatvan papagáj, huszonhárom egzóta és huszonnégy díszbaromfi mellett madáreleségek, és -felszerelések, valamint madarak és dísznövények vásárlására is lehetőség nyílt.
A rendezvényen belül vasárnap délután került sor a szakmai és a közönségdíjak átadására, melyen részt vett Hajdu László polgármester is, aki személyesen adta át a díjazottaknak mind a szakmai díjakat (serlegeket, okleveleket), mind az általa felajánlott három jubileumi kupát (a vándorkupát és a két különdíjat).
Az eseményen mint házigazda, Tóth Bezerédi Erika köszöntötte először a megjelenteket, majd elmondta, mivel idén ünnepli az egyesület az ötödik születésnapját, ezért a kiállítás is jubileumi.
-Minden évben rendezett kiállítást az egyesület, ahol bemutatták az általuk tenyésztett madarakat. Négy évre visszamenőleg a kiállításra hívogató plakátjainkat is megtekinthetik az érdeklődők. Az első alkalomra még nem készült, mivel az egyesületnek akkoriban még nem volt arra pénze, hogy önállóan tudjon egy kiállítást rendezni. Azóta azonban egyrészt a XV. kerületi Önkormányzat támogatásával, másrészt pályázati úton sikerült azokat a felszereléseket beszerezni, melyekkel már egy nagyobb kiállítást meg tudunk rendezni.
Ezt követően elhangzott, hogy minden alkalommal egy szakmai zsűri bírálja el a madarakat, amely bírálat alapján osztják ki a szakmai díjakat.

Szakmai díjazottak:

Szín kanári kategória:
I. helyezett: Matuszka Zoltán
II. helyezett: Zsezserán József
III. helyezett: Breznik János

Alak kanári kategória:
I. helyezett: Kovács József
II. helyezett: Buzsik János
III. helyezett: Csorba László

Különdíj:
Kollekció I. és II. helyezett, valamint egyéni I. helyezett: Zsezserán József
Kollekció III. helyezett: Kisladányi János
Egyéni III. helyezett: Breznik János

A papagájok közül kategóriánként nem gyűlt össze annyi, amennyit egy szakmai zsűri tudott volna értékelni, ezért csak különdíjak kerültek átadásra.

Papagájok között a kiállított madarak tulajdonosai közül:
A legszebb egzóta tulajdonosa: Tőkés Lajos
A legszebb kis papagáj tulajdonosa: Völgyi Lajos
A legszebb közepes papagáj tulajdonosa: Borbás Zoltán
A legszebb nagy papagáj tulajdonosa: Somlói György
A legszebb óriás papagáj tulajdonosa: Tóth István

A legszebb díszbaromfi tulajdonosa: Tóth István lett, míg különdíjban részesült Nagy Péter és Zsezserán József.

Köszönetet mondott Tóth István, a MDOSZ H-01 Rákospalotai Egyesület elnöke az egyesület több tagjának az elmúlt években végzett munkájáért, majd emlékoklevelet adott át Jávori Péternek, Bálint Ferencnek, Várnai Péternek, Szabó Gyulának, Magyar Ferencnek, Kustán Sándornak, Király Károlynak, Herrich Dávidnak, Bálint Ferencnek.

-Mivel idén az egyesület is jubilál és a Kozák téri Közösségi Ház is ( 30 éves), ezért Hajdu László polgármester három serleget ajánlott fel, amelyeket az elmúlt évek munkája, a tenyésztés, a szakmai- és társadalmi munka alapján a tagság ítélt oda- mondta a ház vezetője.

A Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége H-01 Egyesület vándorserlegét az elmúlt három év tenyésztési eredményei alapján Tóth István kapta, akinek a kék-sárga arapapagája idén világbajnok lett a németországi bajnokságon illetve egy olyan fajmutációt is létrehozott, amely Európában egyedülálló.

A MDOSZ H-01 Egyesület Jubileumi különdíjat adományozott Luppej Ottónak, aki az egyesület újjáalakulásában tett sokat és két évig az egyesület tikára volt, valamint Herrich Dávidnak, aki nagyon fiatal, ám nagyon sokat tett az egyesület összes rendezvényének szervezésében, lebonyolításában, illetve már tenyészmadarai is vannak, akik jó eséllyel lehetnek a későbbiekben díjazottak.

Nagy Péter tag szólt az egybegyűltekhez a díjak átadását követően, s elmondta, hogy gratulálni tud az egyesület újraindításához és egy különdíjat ajánlott fel a háznak, melyet Tóthné Bezerédi Erika vett át.

Tóth István, a világbajnok kék-sárga arapapagáj tulajdonosa külön érdeklődésre elmesélte, hogy komoly bírók nézik és értékelik a madarakat a nagy versenyeken, így a VB-n is 100 pontról indul a verseny, s minden küllemi „hiba” után levonnak pontot, pontokat.
-Nekem nagy szerencsém volt, mert éppen kivedlette magát a madár a VB idejére, így nem volt igazán konkurenciája. Én pont úgy időzítettem, hogy erre az időszakra a legszebb lehessen. Ez három-négy éve munkája, hogy az ember tudja pontosan, hogy mit, mikor és hogyan kell megvalósítania.
-Minden méretnek megvan az úgy nevezett „standardje”: pl. a farok hosszúságnak 55-60 cm között kell lennie; ha a sárga egy kicsit citromsárgásabb a narancssárga helyett, akkor azért is levonnak pontot stb. Amelyik madár pedig nem éri el a 90 pontot, azt nem is értékelik. Mindezt táplálkozással, a napfénnyel lehet elérni. Egyébként nagyon intelligens, ám féltékeny állat.
-Az elkövetkezendő időszakra az első célunk az, hogy megvédjük a világbajnoki címünket. A magyar szelektáló bajnokságot most Bácsalmáson már megnyertük három hete, s novemberben meg kell nyernünk a Magyar Bajnokságot is ahhoz, hogy ismét kijuthassunk a VB-re. Most még nincs abban az állapotban, s az egy-két hónap még szükséges is a felkészüléshez: pl. rengeteg fürdetés.
-Ez a hobbim, ami már jelenleg nullszaldós, tehát nem ráfizetéses. Ám meggazdagodni nem lehet ebből.
-Most egy csodát hoztam létre: sikerült két madarat úgy összepárosítani, amely „frigyből” született három gyönyörű utód. Ilyen egyedek Európában biztos, hogy nincsenek és a világon is nagyon kevés: ez a panant és a nyakörves papagájnak a keveréke- mutáció. Januárra lehet, hogy a tolluk is rendbe jön- még nagyon babatollasok-, s ki tudok velük menni a VB-re is.

Kapcsolódó hírek: