Menu

influenza

Influenza elleni védőoltás térítésmentesen

2019.10.31.

A háziorvos adja be, a 60 év felettiek, valamint a krónikus betegek ingyen kapják, de másoknak is érdemes kérniük.

Idén is lehetőség van a 60 éven felüliek, valamit életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására. Annak célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású lehet.  A védőoltás minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj– és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek ajánlott.

Az oltás ajánlott lehet:

  • azoknak, akik munkájuk miatt zárt térben több emberrel dolgoznak együtt vagy sok emberrel kerülnek kapcsolatba munkájuk során.
  • a fél évnél fiatalabb gyermekek családtagjai számára, mivel az ő védelmüket csak a környezetükben élők oltásával lehet megoldani.
  • a leendő kismamáknak  részére. (A nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában is javasolják az influenza elleni oltás felvételét, ha a gyermekvállalás várhatóan az influenza szezonra esik.)
  • hosszú repülőút alkalmával
  • mindenki számára, aki egyszerűen szeretné megelőzni a megbetegedést.

Kérje minél korábban az oltást, hiszen a védelem kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe, és nem tudni biztosan, mikor kezdődnek a tömeges megbetegedések. Az influenzaszezon alatt is érdemes kérnie a védőoltást, ha azt korábban nem volt módjában megtenni!

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, és az oltást is minden évben újra be kell adatni. A hazai influenzavakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20 százalékánál jelentkezhet, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról háziorvosánál tájékozódhat.