Menu

A hagyományt tudni kell megőrizni

2005.10.11.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes az elmúlt hét szombatján újra megrendezte a hagyományos Szüreti Mulatságot Palotán.

A csikósok és betyárok déli 12 órától gyülekeztek a Karácsony Benő parkban és indultak el innen hintókkal összegyűjteni a csikóslányokat. Legutoljára a főcsikóslányt kérték ki, majd a főcsikós pár (Toldi Sándor- Dóka Erzsébet) együtt ment el a bíróért (Toldi Csaba) és a bírónéért (Csiba Csilla).
Az összegyűlt társaság együtt vonult a Karácsony Benő parkba, ahol a Csombor zenekar kísérte a fellépőket: a Szilas Néptáncegyüttes tagjait és vendégeiket.
Amint a helyszínen megtudhattuk a Szilas Néptáncegyüttes tagjai ezen a nyáron egyhetes tánctáborban voltak. Az ott tanult palóc blokkot adták elő többek között, amely palóc Kartal, Rimód, Domaháza és Boldog táncaiból állt. Először egy rimóci táncot, majd két falu: Kartal és Boldog lányainak karikázóját láthattuk, majd a végén kartali csárdást jártak a lányok.
Amint elhangzott, nagyon komoly anyagi erőfeszítésbe telik, hogy az eredeti népviseletekben mutassák be a táncokat a tagok, abban a népviseletben, amely éppen arra az adott falura jellemző.
A Szilas Néptáncegyüttes vendége volt a Tinódi gyermekcsoport (Enying), a Karikás Néptánccsoport (Mogyoród), a Babits Mihály Gimnázium Néptánccsoportja, Veresegyházi Bokréta néptánccsoport.
Az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 1996-ban alakult mint zeneiskola – hangzott el-, majd 2002-től általános iskolai oktatással bővült. A művészeti oktatás keretein belül néptánc tanszakon, korosztályos csoportban tanítanak táncot az oktatók. A csoport vezető tanára Pál Tibor, aki hajdanában először foglalkozott a Szilas Néptáncegyüttes tagjaival is. Az iskolában hagyományosan megrendezik minden évben az iskola születésnapját, ahol néptánc találkozókat szerveznek. Ezen a Szilas Néptáncegyüttes is rendszeresen részt vesz. Az iskola 2. és 3. osztályos gyerekeiből alakult a Köles csoport, amelynek előadásában sárközi játékokat és táncokat lehetett látni.
A színes táncbemutatót követően az összegyűlt társaság lovas kocsikkal és zenés felvonulással haladt végig az Öregfalu utcáin egészen a Szántóföld úti táborig, ahol este szüreti bált tartottak a részt vevők.