Menu

Egy tapasztalt „újonc” a testületből

2019.11.11.

Deschelák Károly újonc a XV. kerület képviselő-testületében, bár negyed százada dolgozik a politikában. A 4-es választókörzet képviselőjét tanácsnoknak választották meg, feladata a fővárossal és a kerületekkel közös ügyek koordinálása lesz. Újabb testületi tagot mutatunk be.

Deschelák Károly

A Rákospalotán található 4-es választókerületben lett képviselő Cserdiné Németh Angéla csapatának tagjaként Deschelák Károly. A Mindenki Tizenötödikért frakció politikusa régóta a kerületben él, és hosszú ideje politizál, a képviselő-testületben mégis „újonc” lesz. Deschelák Károlyt az új testület második ülésén kerületek közötti egyeztetésért felelős tanácsnoknak választotta, így feladata lesz többek között a kapcsolattartás a fővárossal és a többi budapesti városrésszel.

Ön új tagja a XV. kerület képviselő-testületének. Hogyan mutatná be magát azoknak, akik még nem ismerik? 

48 éves vagyok, 26 éve nősültem Rákospalotára. Szívből elmondhatom, hogy a szerelem a feleségem és a lakhelyem iránt is megmaradt, sőt, minden együtt töltött évvel csak mélyebb lesz. Turisztika szakon végeztem a főiskolámat. Nagyfiam a főiskola mellett a Testvériség felnőtt labdarúgócsapatában játszik. Vállalkozásaim mellett folyamatosan részt vettem a helyi közéletben, több mint tíz éve pedig az országos politikában töltök be operatív vezetői posztokat.

Hogyan értékeli az október 13-i választás eredményét?

Két dolog vezethetett az ellenzéki győzelemhez az önkormányzatokban:  összefogás és a tény, hogy a szavazópolgárok megértették, nincs két Fidesz. Vagyis megértették a választók azt, hogy a kormány és helyi képviselői csak a lehetőségeikben különböznek. Talán a XV. kerületi összefogás volt a legszélesebb és így a demokraták be tudták váltani az esélyt győzelemre. Ennek a felhatalmazásnak az erejét felhasználva, a további együttműködés kialakítása érdekében, közös frakciót is létrehoztunk. Szeretnénk megmutatni, hogy bár különböző pártoktól érkeztünk, lakóhelyünk fejlődéséért és az itt élőkért érzett felelősség miatt hasznosan együtt tudunk dolgozni.

Melyek a legsürgetőbb teendők választókerületében?

Először is szeretném újra megköszönni az itt élők szavazatait, elkötelezetten fogom képviselni az érdekeiket.  Rákospalota 4. számú körzetének nagy része nyugodt kertvárosi övezet, amihez csatlakozik az egyik leggondozottabb lakótelepünk, a Sódergödör. A problémák egy része inkább minőségjavítás –  nagyobb tisztaság, erősebb biztonságérzet -, de van, ami komoly beruházást jelent, és nem csak a kerületet érinti. Ilyen például a M3-as zajvédőfal magasságának megemelése és porvédelemmel való ellátása annak érdekében, hogy megőrizzük az itt élők egészségét. Az első megvalósítandó terveim között szerepel az útburkolati jelek felfestése (30 km/órás korlátozó, egyenrangú útkereszteződés), hogy kevesebb legyen a baleset.  Azért, hogy ezek az amúgy csöndes mellékutcák ne legyenek a Szentmihályi út elkerülő lehetőségei, virágládás forgalomkorlátozó megoldáson is gondolkozunk. A jövő évi költségvetés terhére kértem további kamerák telepítését, valamint a közterület gondozásához állandó és a körzetet ismerő munkatársakat is a RÉPSZOLG-tól. Szeretném, ha fejlesztenék a helyi polgárőrséget is, hogy eredményesebb legyen az illegális szemetelők és az egyéb közterületi szabálysértések ellen vívott harc. Az itteni társasházaknál, de az egész kerületben is szeretném elérni, hogy télen a síkosságmentesítés már környezetbarát szerrel történjen, ezért központi beszerzésre törekszünk, ami alacsonyabb árat jelenthet.

Mit tart a legfontosabb feladatnak a XV. kerületben? 

Rengeteg a tennivalónk.  Elsőnek azokat az elmaradt fejlesztéseket kel pótolnunk, amelyeket eddig nem sikerült elvégezni, mert a kormánypárti képviselők blokkolták az idei költségvetést. A további feladatok több részre bonthatók: vannak ügyek, amelyeket a kerület maga is meg tud oldani. Ilyen az egészségügy bizonyos szolgáltatásainak javítása, a várólisták drasztikus csökkentése. Több forrás kell például az itt élők biztonságérzetének javításához, biztosítanunk kell a rendezett környezetet, fel kell újítanunk a saját kezelésben levő útjainkat. A másik feladatcsoportba azok a munkák tartoznak, amelyeket csak a fővárossal közösen tudunk megvalósítani. Ilyen például kiemelt főútjaink teljes felújítása, az M3-as zajvédőfal megépítése vagy a villamosok cseréje.

Deschelák Károly Ferenc az október 13-i önkormányzati választáson 46,3 százalékos részvétel mellett a voksok 51,81 százalékával szerezte meg a képviselői mandátumot a 4. számú választókerületben. A FIDESZ-KDNP színeiben induló Agárdi János (40,87 százalék) és az MKKP-s Varga Eszter (7,32 százalék) indult még jelöltként a mandátumért.

Borítókép: Nagy Botond/XV Média