Menu

Védnökség egy-egy emléktábla felett

2005.10.07.

Október 6-án a hagyományoknak megfelelően a kerület számos pontján koszorúzásra került sor. A MOS Bizottság még tavaly döntött az aradi gyásznapról való megemlékezésről. Így a hősök előtti tisztelgés jeleként a kerületben a vértanúk nevét viselőutcákban emléktáblát állítottak. Az emléktáblák és a Batthyány kert gondozását pedig egy-egy kerületi oktatási intézmény vállalta.

Ennek a hagyománynak a folytatásaként tegnap reggel 9 órától egészen 17 óráig tíz helyszínen helyezték el az iskolák tanulói valamint az önkormányzat és a MOS Bizottság képviselői a megemlékezés koszorúit, illetve tartottak rövid műsort az emléktábláknál, emlékkőnél.
Aulich Lajosra a Kolozsvár utcai Általános Iskola tanulói, Pöltenberg Ernőre a Pestújhelyi NOK -, Damjanich Jánosra a Szent Korona Iskola-, Dessewffy Arisztidra a Dózsa György Gimnázium diákjai, míg Vécsey Károlyra a Kontyfa Iskola-, Nagysándor Józsefre a Czabán Általános Iskola, Leiningen-Westerburg Károly a László Gyula Gimnázium tanulói emlékeztek. Ezeken a helyszíneken az önkormányzat részéről Hajdu László polgármester, dr. Pálinszki Antal és Gyurcsánszky János alpolgármesterek, dr. Nagy Antal jegyző, Baracskai Éva, Ambrus János, Németh Angéla képviselők helyezték el a koszorúkat.
A Sződliget utcában a Károly Róbert Szakközépiskola falán elhelyezett 48-as emléktáblánál a Károly Róbert Általános Iskola diákjai tartottak rövid műsort, melynek végén elhangzott Vörösmarty Mihály Előszó című verse is. Az emléktáblát még 1948-ban helyezték el az iskola tanulói és tantestülete, melyen az alábbi felirat olvasható: 1848. Az aradi 13 hős tábornok emléke éljen örökké szívünkben. „Szabadság, testvériség, egyenlőség” vértanúi voltak ők. Az emléktáblánál Gyurcsánszky János és Németh Angela mellett az iskola nevében Molnár István, elnök-igazgató és Becker Dávid, Ifjúsági- és Diák Önkormányzat polgármestere helyezett el koszorút.
A program folytatásaként a Batthyány kertben a Kossuth NOK kisdiákjai adtak elő egy rövid műsort, majd gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emlékkövénél koszorúzásra került sor.
Az egész napos megemlékező program Kiss Ernő emléktáblájánál fejeződött be, ahol a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ diákjai és a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat tartott közös koszorúzást.
Itt Áts József, a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke tartott egy rövid köszöntőt, majd Nuridsány Judit olvasta fel Lázás Vilmos utolsó levelét és Kiss Ernő ítéletét. Avedikián Viktória éneklését követően a Hartyán NOK tanulói tartottak egy rövid műsort az emléktáblánál. A megemlékezés záró akkordjaként Áts József, az Örmény Kisebbségi Önkormányzat részéről, Gyurcsánszky János alpolgármester az önkormányzat-, Ambrus János a MOS Bizottság részéről, Sólyomvári György a székesfehérvári Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnökeként helyezett el koszorút, míg az MDF nevében
Mihályi Zoltán képviselő, a Fidesz MPP-Fidelitas nevében Tóth József – Németh Gábor koszorúzott. A megemlékezésen részt vett még több önkormányzati képviselő is.