Menu

A hulladékégető felújítása befejeződött

2005.10.06.

Kedden délelőtt Demszky Gábor Budapest főpolgármester és dr. Persányi Miklós, környezetvédelmi- és vízügyi miniszter ünnepélyesen átadta a határidő előtt jóval korábban elkészült Hulladékhasznosító Mű négy felújított kazánját és a vadonatúj füstgázmosót.

Az EU-elvárásoknak megfelelő technológiával így évente 420 ezer tonna szemetet tudnak feldolgozni a korábbi 350 ezer helyett, míg a kazánokban keletkező gőzből villamos energiát és távhőt állítanak elő a káposztásmegyeri lakótelep számára.
A programban elsőként Dr. Hajdu György, az FKF Rt. vezérigazgatója szólt, aki beszédében elmondta, hogy a beruházás a környék lakóinak hulladékhasznosítását megoldja.
-Már 1904-ben volt egy elképzelés arra, hogy a hulladékok ártalmatlanítására épüljön egy mű. A szemétégető mű végül 1982-ben készült el, ami azonban összehasonlíthatatlan a maival. A Fővárosi Önkormányzat messzemenően támogatta, hogy a káros anyag kibocsátás megszűnjön és a füstgázmosó megépüljön. A beruházás 19 milliárd forintba került, amely összegből a Fővárosi Önkormányzat 9,2 milliárd forintot, a KVM 4,5 milliárd forintot, míg az FKF Rt. 5,3 milliárd forintot állt- mondta többek között a vezérigazgató, majd beszédét azzal fejezte be, hogy a lakosság számára nyitva áll a mű, s minden szombaton fogadják az érdeklődőket.
Persányi Miklós környezetvédelmi- és vízügyi miniszter ezt követően azzal kezdte mondanivalóját, hogy Budapest fellélegezhet: mostantól tisztább lesz a levegő a hulladékhasznosító környékén, s így újabb komolyabb lépéssel kerültünk közelebb a hulladékforradalom útjára
-A mű a legjobb elérhető technika szintjén működik, határérték feletti szennyezést nem okoz – hangsúlyozta Persányi Miklós. Egyetlen olyan veszélyeshulladék-égető sem működik hazánkban, amely nem felel meg az unió légszennyezésre vonatkozó szigorú kibocsátási határértékeinek. Az átalakításoknak köszönhetően a hulladékégetőkből származó szennyezőanyag-kibocsátás mintegy 30 százalékkal csökkent- mondta, majd hozzátette, hogy elsődlegesen az újrahasznosítással kell foglalkozni. Ha másként nem lehet, akkor legyen belőle villanyáram vagy meleg a távfűtött lakásokban.
Persányi Miklós miniszter kiemelte, hogy a környezetvédelem számára a modernitás a tiszta környezettel párosul, amiért sokat kell tenni. A feladatok közt említette a hulladék-újrahasznosítás mértékének növelését, a nyersanyagok hulladékkal való helyettesítését vagy a hulladék energiahordozóként történő felhasználását. Ezt követően elmondta, hogy Nyugat-Európában a nagyvárosokban esetenként több hulladékégető is üzemel, Párizsban három, Bécsben kettő is. Elhangzott az is, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék nem hasznosítható részét Nyugaton is elégetik, Dániában például a szemét mintegy 54 százalékát, Németországban 23 százalékát, Ausztriában 11 százalékát nálunk pedig alig több mint 5 százalékát.
-A cél, hogy kevesebb legyen a hulladék és az minél nagyobb mértékben hasznosításra kerüljön- mondta végezetül a miniszter, A jelenlegi legfontosabb eredmény, hogy javult a levegő minősége nemcsak a XV. és a IV. kerületben, hanem a XIII., XIV.,XVI. kerületben és az agglomerációban is.
A miniszter úr után Demszky Gábor főpolgármester szólt először személyes élményeit felelevenítve, majd áttért a jelenre:
-A most átadott Hulladékhasznosító Mű felújításával jelentőset léptünk előre az előző korszak által mellőzött szennyvízkezelés és hulladékgazdálkodás fejlesztése terén. 15 év alatt bepótoltuk azt, amit az előző történelmi korszak elfelejtett megoldani – mondta. A Hulladékhasznosító Mű rekonstrukciója során mind a négy kazán megújult, ezek mindegyike 15 tonna szemetet tud elégetni óránként. Az üzem korszerű füstgáztisztító berendezéssel is kiegészült, de bővült a szociális épület, és elkészült a környezetvédelmi tájékoztató központ is.
A Fővárosi Önkormányzat csak az idén 2 milliárd forintot költ környezetvédelemre. A Főváros a szelektív hulladékgyűjtéstől a parkok védelméig a városi élet minden területén tisztább helyzetet kíván teremteni. Ezért átfogó kampány indult a kutyapiszok ellen, de hamarosan elkezdődik a Csepeli Szennyvíztisztító építése is, amely régiónk legnagyobb környezetvédelmi beruházása az évtizedben.
-A hulladéklerakás és a szemétégetés mellett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a szelektív hulladékgyűjtési módszerek elterjesztésére is. Budapesten október végére 600 szelektív gyűjtősziget lesz. Ez a 600 sziget mintegy 1 millió fővárosi lakónak jelent jól elérhető szelektív gyűjtési lehetőséget. A következő 3 évben újabb 500 gyűjtőpont fog létrejönni, és ezzel összesen 1100 sziget lesz a fővárosban – mondta a főpolgármester, majd hozzátette, hogy a jövőben a szelektív hulladékgyűjtést új hulladékfajtákra, például a zöldhulladékokra is ki szeretné a főváros terjeszteni. Ennek érdekében átfogó komposztálási program indul hamarosan a fővárosban. A program fő elemei a zöld- és biohulladékok szelektív gyűjtése, új komposztáló telepek építése, a lakossági komposztálás elterjesztése.
Zárásként pedig csak annyit tett hozzá Demszky Gábor az elhangzottakhoz, hogy a felújított Hulladékhasznosító Művet a főváros vezetése nem kívánja privatizálni.
Vajda Pál, főpolgármester-helyettes örömének adott hangot, hogy elkészült Európa egyik legkorszerűbb hulladékhasznosító műve.
-Tizenegy év után hulladékgyűjtés, -szállítás, -hasznosítás terén felzárkóztunk Európához. Nem kell hozzá sok, hogy hulladékgazdálkodó város legyünk.
A Lurgi Lentjes AG képviselője elmondta, hogy három évvel ezelőtt személyesen ígérte meg, hogy a cég megkezdi és a legrövidebb időn belül megvalósítja a beruházást, ami határidő előtt készült el.
A XV. kerület nevében Hajdu László polgármester elmondta, hogy neki aztán valóban tudomása volt arról, hogy mennyire szükség volt a műnek a rekonstrukcióra.
-Legyen tanulsága ennek az átadásnak az, hogy szakmai kérdés legyen egy ügy. Ez azonban politikai kérdés lett. Ám bebizonyosodott, hogy a szakmának kell érvényesülnie. A lakók, a környék kerületeinek lakói nevében köszönöm a beruházást. A mai napon a józan észt is ünnepeljük!
Az ünnepi beszédeket követően pedig a felszólalók közösen végiglátogatták a sajtó képviselőivel együtt a szemétégető művet, ahol jobban betekinthettek az égetési folyamat részleteibe is.