Menu

Modern oktatás, piacképes bizonyítvány

2005.10.06.

A 14 évfolyamos Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskolában már évek óta lehet ECDL, azaz felhasználói szintű számítógép- kezelői bizonyítványt szerezni, amelyet az uniós országok mindegyikében megbecsülnek és elfogadnak. Az intézményben január óta akkreditált nyelvvizsga-központ is működik, ahol a diákok angol és német nyelvből tehetnek alap-, közép- és felsőfokú vizsgát.

A szakközépiskolában lehetőség van arra, hogy a nyelvvizsgák előtt tanfolyamon vehessenek részt az érdeklődők, de e nélkül is tehetnek akkreditált nyelvvizsgát – tájékoztatta lapunkat Soós Katalin, az ECL vizsgaközpont szakmai vezetője. Mivel az Európa Tanács támogatja ezt a vizsgáztatási rendszert, ezért igen kedvező, mindössze 19 ezer forint az alap-, közép- és felsőfokú vizsgák díja, az úgynevezett „túlélő” szint 9.900 forintért tehető le.

A vizsgázónak a bizonyítvány megszerzéséért szóbeli és írásbeli tudásról kell számot adnia, amely az olvasott szöveg értéséből, hallás utáni szövegértésből, íráskészség és beszédkészség méréséből áll. Ha mindegyiken 60 százalék feletti eredményt ér el, sikerrel zárta tanulmányait. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik csak két feladatra kapták meg az elegendő pontszámot, ezeket ugyanis megőrizhetik és csak a maradék két modult kell megismételniük. Fontos, hogy a már megszerzett eredmények nem évülnek el, ezekhez bármikor „hozzászerezhető” a többi hiányzó. Soós Katalin elmondta: az írásbelinél és a szóbelinél mérik, hogy a vizsgázó hogyan alkalmazza a tanulás során elsajátított nyelvtani szabályokat.

A szakmai vezető szerint népszerűek a nyelvvizsgák, ezt alátámasztja, hogy az előző tanévben 150-en vizsgáztak, ebből mintegy 60 százalék sikerrel vette az akadályt.

A német és angol nyelvi tanfolyamok szeptember 19-én kezdődtek, a tanítást áprilisban, az utolsó nyelvvizsga időpontja előtt néhány nappal fejezik be. A 45 perces órák díja 800 forint, de a tanfolyam díjának 30 százaléka visszaigényelhető az adóból. A kurzus 50-80 órából állhat, egy csoportban legfeljebb hatan tanulnak. A képzésekre hetenként két alkalommal (hétfőn, csütörtökön), a délutáni vagy az esti órákban kerül sor.

Többen azzal keresték meg az intézményt, hogy szeretnének nyelvet beszélni, legalább „konyhanyelv” szinten, de papírt nem akarnak. Erre is van lehetőség, ebben az esetben leckét nem iratnak a diákokkal, inkább a tanórákon sajátíttatják el az ismereteket.

A nyelveket tanuló 0. évfolyamokkal kapcsolatban Molnár István, a Károly Róbert Szakközépiskola igazgatója elmondta: bevezetése óta népszerű, az előző évben mintegy négyszer annyian jelentkeztek, mint amennyi tanulót felvehetett az intézmény. Az idei tanévtől a szakközépiskolában is indult 0. évfolyam. Itt heti 15 órában tanulhatják a gyerekek a választott angol vagy német nyelvet. A lényeg az, hogy a nyelven kívül más, új tantárgy nincs, kizárólag azokat az ismereteket rendszerezik, amelyeket az általános iskolában tanultak és az érettségihez kellenek.

A tanárok célja az, hogy a gyerekek az első vagy második év végére egy nyelvből levizsgázzanak, és ezután kezdjenek egy másik nyelv tanulásába – hangsúlyozza az igazgató.

Mindezeken kívül ECDL, a számítógép felhasználói szintű ismeretét igazoló nemzetközi bizonyítványt is szerezhető iskolánkban. A bizonyítványért hét vizsgát kell tenni, melyek ismereteit tanórákon, illetve tanfolyamokon sajátíthatják el az érdeklődők – tájékoztatott Kudett Magdolna, a szakközépiskola intézményegység- vezetője. A bizonyítvány értékét jól mutatja, hogy az új munkahely megpályázásakor előnyt jelent felmutatása, a főiskolákon és az egyetemeken pedig informatikából vizsgamentesség kapható.

A hét modulos tanfolyam 120 órás, a másik, az ECDL Start elnevezésű 80 órából áll és csak négy vizsgát ír elő. Továbbá kiegészítő képzést is igénybe lehet venni három éven belül. Az Unió országaiban érvényes bizonyítvány vizsgadíja alkalmanként 1.500 forint, de a vizsgát sikerrel teljesítő tanulóknak ezt a költséget visszatéríti az önkormányzat.