Menu

Németh Angéla vasárnap világos felhatalmazást kapott

2019.10.16.

Az önkormányzati választásokon a XV. kerületiek újraválasztották Németh Angéla polgármestert és a lehető legerősebb többséghez juttatták csapatát. A városrész költségvetését majdnem egy évig blokkoló Fidesz „lenullázta” magát: nyolc egyéni képviselői helyéből egyet sem tarthatott meg. Mostantól a fővárosból is segítség érkezhet gáncsolás helyett, mivel Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere.

Földcsuszamlásszerű változások történtek vasárnap az önkormányzati választásokon a XV. kerületben: Németh Angéla és csapata a lehető legerősebb legitimációt kapta a következő ötéves munkához. A polgármesteri poszt mellett mind a 14 választókerületet a kilenc párt és szervezet közös jelöltje nyerte, így a Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik alkotta összefogásnak kényelmes többsége lesz a 21 fős új testületben.

Magas részvétel, aktív Pestújhely, passzívabb Újpalota

Akárcsak az országban, a XV. kerületben is magas részvétel mellett zajlott a voksolás: a városrészben vasárnap 31 387-en szavaztak, vagyis a szavazásra jogosultak 48,8 százaléka élt választójogával. Utóbbi szinte megegyezik az országos 48,58 százalékos adattal.

Az emberek láthatóan megmozdultak a Tizenötödikben, hiszen öt évvel ezelőtt 34,36 százaléknyian, azaz 26 160-an voksoltak, míg a 2018-as időközi választáson a 22 308 szavazó 39,92 százalékos részvételt jelentett.

A kerületrészek közül Pestújhely volt a legaktívabb, mert mindkét ottani választókerületben 50 százalék feletti volt a részvétel. A legtöbben azonban az egyik rákospalotai választókerületben mentek el vasárnap: az 1-esben a jogosultak 60,09 százaléka voksolt – ez bődületesen magas szám. Egész Rákospalotán aktívak voltak a szavazók, az 1-es mellett a 2-es és a 6-os választókerületben is 50 százalék feletti volt a részvétel. Újpalotán többen maradtak otthon: egyik választókerületben sem érte el a kerületi átlagot a szavazási hajlandóság. A 11-es körzet (ez Újpalotára esik) 41,85 százalékos adata a legalacsonyabb

Meggyőző Németh Angéla: másfélszer annyi szavazat

Alig egy év után újraválasztották Németh Angélát, mint a XV. kerület polgármesterét. 2018 őszén a parlamentbe beülő Hajdu László posztját nyerte el nagyon szoros versenyben, 700 szavazattal felülmúlva a fideszes László Tamást. Most nem László Tamást (aki egy éven belül kétszer szerepelt kudarccal, hiszen 2018 áprilisában a parlamenti választáson is elbukott), hanem dr. Pintér Gábort indította Fidesz. A kerület költségvetését egészen október közepéig sikerrel blokkoló frakcióvezető azonban nagyon nem győzte meg a választókat alkalmasságáról.

Németh Angéla magabiztos győzelmet aratott, hiszen a voksok 54,96 százalékát (16860 szavazat) szerezte meg. Pintér Gábor közel ötezer szavazattal maradt le (39,32 százalék, 12063 voks).

Egyértelmű, mi történt, hiszen az egy évvel ezelőtti időközi voksoláshoz képest Németh Angéla közel megmásfélszerezte szavazói számát. 2018-ban még „csak” 11287-en szavaztak rá, most majdnem 17 ezren. A fideszes kerületi frakcióvezető azonban alig 1500 szavazattal tudott többet szerezni, mint tavaly az időközin párttársa, László Tamás. Az is egyértelmű, hogy a Fidesz ennyi szavazót, 12 ezret, tud legfeljebb elvinni a XV. kerületben az önkormányzati választásokon – míg az összefogás pártjai képesek voltak mozgósítani.

A százalékos eredménynél is meggyőzőbb az, hogy Németh Angéla a városrész 70 szavazóköréből 69-ben megszerezte a szavazatok többségét. A fideszes Pintér Gábor mindössze egyetlen szavazókörben, a 2-esben (ez Rákospalotán van) tudott nyerni, 26 szavazattal kapott többet az újraválasztott polgármesternél.

Biztos többség a polgármester mögött

A pozíciójában megerősített Németh Angéla kérését megértették a szavazók: a lehető legerősebb testületi többséget biztosították az őt támogató pártoknak és szervezeteknek. A Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik alkotta összefogás mind a 14 választókerületben legyőzte a Fidesz jelöltjeit. Így a kormánypárt csakis kompenzációs listáról tudott bejuttatni képviselőket – ötöt. Kisebb meglepetésre egy listás képviselőt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is be tudott juttatni, mivel jelöltjei a választókerületek nagy többségében elindultak és elegendő töredékszavazatot gyűjtöttek össze.

A mostani eredmény drasztikus változás, hiszen 2014-ben a Fidesz még a választókerületek többségét meg tudta nyerni. Akkor 8 egyéni mellett 2 listás képviselője lett a Fidesznek; a DK-Liberálisok-MSZP-RÁTE összefogás a polgármesteri szék és a hat egyéni mellett két listás helyet szerzett, egy-egy listás mandátum jutott a Jobbiknak és az LMP-nek. (Ezek a viszonyok aztán kilépések és kizárások miatt jelentősen megborultak a ciklus végére.)

Az összefogás résztvevői tehát másfélszeresére növelték képviselőik számát, a Fidesz-frakció a felére töpörödött össze és új szereplő a kerületi politikában a Kutyapárt.

A képviselő-testület összetétele így alakul:

Polgármester: Németh Angéla (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)

Egyéni választókerületek:

  1. vk.: Lukács Gergely (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  2. vk.: Szilvágyi László (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  3. vk.: Bodó Miklós (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  4. vk. Deschelák Károly (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  5. vk.: Farkas Edit (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  6. vk.: Legárd Krisztián (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  7. vk.: Király Csaba (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  8. vk.: Gyurkó Dániel (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  9. vk.: Vékás Sándor (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  10. vk.: Tóth Veronika (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  11. vk.: Bihal Dávid (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  12. vk.: Makai Ferenc (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  13. vk.: Palocsai Béla (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)
  14. vk.: Tóth Imre (Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik)

Kompenzációs listáról:

Bakos Mária Magdona (Fidesz-KDNP)

Csonka László (Fidesz-KDNP)

Lehoczki Ádám (Fidesz-KDNP)

Mihály Zoltánné (Fidesz-KDNP)

Pálmai Attila (MKKP)

Pintér Gábor (Fidesz-KDNP)

Frakciók: Momentum-RÁTE-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa-Jobbik 14+1, Fidesz-KDNP: 5, MKKP: 1

Taroltak az összefogás jelöltjei

A 14 egyéni körzet megnyerésén túl Németh Angéla csapatának győzelme még meggyőzőbb, ha megnézzük a részletes eredményeket: 13 választókörzetben az összefogás jelöltjei fölényes győzelmet arattak.

A legnagyobb különbséggel (395 vokssal) Palocsai Béla nyerte a körzetét – ez majdnem 20 százalékos előnyt jelentett a 13-asban Kozák Györggyel szemben. Ugyanilyen fölényes sikert aratott Tóth Imre és Tóth Vera is. Előbbi a 14-es választókerületben 376 szavazattal, utóbbi a 10-es választókerületben 375 szavazattal szerzett többet, mint fideszes ellenfele (mindkét eredmény 20 százalékos különbséget jelentett). De 300 feletti különbséggel lett egyéni képviselő Szilvágyi László (2. vk.), valamint Bihal Dávid (11. vk.).

Ugyanilyen képet kapunk, ha megnézzük a szavazóköri eredményeket is. A XV. kerületben kialakított 70 szavazókörből 60-ban szerezték meg a legtöbb szavazatot Németh Angéla csapatának tagjai.

A Fidesz gyakorlatilag csak Rákospalotán tudott eredményeket felmutatni, hiszen a 28 itteni szavazókörből 9-ben tudtak nyerni a jelöltjei. A korábban jobboldalibbnak mondott Pestújhely 11 szavazóköréből mindben az összefogás jelöltjei kapták a legtöbb voksot, a 31 újpalotai szavazókörből pedig 30-at hoztak el Németh Angéla csapatának tagjai.

Nagy változások Budapesten is

Megtörtént a változás Budapesten is: a főpolgármesteri választáson Karácsony Gergely a szavazatok 50,86 százalékával (353 593 voks) leváltotta kilenc év után a posztról Tarlós Istvánt (306 608 szavazat, 44,1 %). Az új fővárosi vezetőnek ráadásul többsége lesz a 33 fős fővárosi közgyűlésben, az ellenzéki összefogás ugyanis összesen 18 képviselőt juttatott be, a Fidesz 13 tagot ad, míg lesz 2 független is.

A közgyűlés ilyen összetétele annak is köszönhető, hogy több kerületben is meglepő győzelmeket aratott az ellenzék. Így az I., a II., a III., a IV., a VI., a VII., VIII., a IX. és a XI. kerületben is sikerült legyőzni az eddigi fideszes polgármestert.

A teljes budapesti eredményeknek azért van jelentőségük a XV. kerületben, mert a főváros eddig elhanyagolta a kezelésében lévő kerületi utak karbantartását, és cége, az FKF hanyagul takarította a városrész útjait. De a főváros még a szúnyogirtás során is hátrányosan különböztette meg a XV. kerületieket – mindebben mostantól változás következik.

A XV. kerületben nemcsak Németh Angéla támogatta Karácsony Gergely főpolgármesterségét, hanem vasárnap a választók is. A 70 szavazókörből 48-ban Karácsony szerezte meg a legtöbb szavazatot, Tarlós István 21-ben győzött, míg egy szavazókörben szavazategyenlőség volt.

Minden feltétel adott

Összességében a vasárnapi választásokon a XV. kerületiek megértették: Németh Angéla tisztességes, határozott elképzelésekkel bíró politikus, és programja végrehajtásához egyértelmű felhatalmazásra van szüksége. A 15 fős testületi többséggel minden adott a komoly, megfeszített ötéves munkához és a nyugodt fejlődéshez.