Menu

15 éves a magyar önkormányzati rendszer

2005.10.04.

Október 1-jén a Belügyminisztérium és az önkormányzati érdekszövetségek közösen egész napos ünnepséget tartottak Budapest három helyszínén: a Kossuth téren, majd az ORFK Kiképző Központjában a Vágóhíd utcában és a Művészetek Palotájában a magyar önkormányzati rendszer 15. születésnapján.

Délelőtt a Kossuth téren a Hímnusz hangjaira katonai tiszteletadással a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődött az ünnepség, majd ünnepi beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, dr. Lamperth Mónika belügyminiszter, az önkormányzati érdekszövetségek képviseletében dr. Toller László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a mintegy 4500 önkormányzati küldött, polgármester, képviselőtestületi tag, megyei közgyűlési elnök, önkormányzati szövetségi delegált, meghívott valamint a közjogi méltóságok előtt.
Dr. Lamperth Mónika beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Köztársaság szabadon választott Országgyűlése tizenöt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy erős önkormányzatiságot akar, mert úgy gondolja, hogy a helyi ügyeket helyben kell intézni. Ekkoriban az Országgyűlés 98 százalékos többséggel fogadta el az önkormányzati törvényt, amely lerakta az alapját a magyar önkormányzatiságnak, s így a helyi közösségek alkotmányos jogot szereztek arra, hogy képviselő testületet válasszanak, s a helyi ügyeket saját maguk intézzék. A belügyminiszter örömének adott hangot, hogy az önkormányzatokban partnerekre talált eddigi munkájában, s reményét fejezte ki, hogy mindez a jövőben is folytatódni fog.
A beszédek elhangzását követően száz önkormányzati zászló ünnepélyes bevonulására került sor, melyek elhelyezkedése a parlamenti főlépcső két oldalán volt.
A Vágóhíd utcában ezt követően szabadtéri rendezvények keretében régiónként, megyénként, kistérségekként, s budapesti kerületekként mutatkozta be az önkormányzatok, miközben nagyon sokan közülük tájjellegű ételeket főztek. A gyerekeket sportprogramok és gyermekprogramok várták, míg a színpadon neves előadók műsorát hallhattuk. Többek között fellépett a Bon Bon együttes, Aradszky László is- a műsort Arató András vezette.
A XV. kerületi csapat – melynek tagjai között volt Gyurcsánszky János, alpolgármester, Lowescher Vilmos a BKIK XV. kerületi Tagcsoportjának elnöke, Székely István vállalkozó – egy nagyon ízletes halászlevet készítettek bográcsban, s kínálták meg az éppen a sátor felé látogatókat is. A XV. kerület bemutatkozó helyéhez ellátogatott többek között Vajda Pál, főpolgármester helyettes is.
Az egész napos program eközben a Művészetek Palotájában is megkezdődött, ahol a földszinten az előtérben az idén városi rangot kapott volt falvak, községek bemutatkozó kiállítása mellett a képzőművész polgármesterek alkotásaiból is megtekinthetett a látogató néhányat.
Amíg a tanácskozóteremben a helyi és regionális írott média munkatársai számára tartott a konferencia „Kistérségek, mint új kommunikációs mezők” címmel, addig dr. Lamperth Mónika belügyminiszter az évforduló alkalmából kiírt gyermekrajz- és esszépályázat nyerteseinek átnyújtotta a díjakat és megnyitotta a pályázatra érkezett művekből összeállított kiállítást. Az ünnepségen részt vett Dr. Bujdosó Sándor önkormányzati helyettes államtitkár is.
A Belügyminisztérium a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából nemrégiben az általános iskolák 1-4. osztályos tanulói számára hirdetett rajzpályázatot „Az én városom” és „Az én falum” címmel, az általános iskolák felső tagozatosai számára pedig esszépályázati felhívást tett közzé „Mit tennék, ha én lennék a polgármester?” címmel . A Belügyminisztérium azt kérte, hogy a kisiskolások rajzaikon örökítsék meg településük számukra legkedvesebb részeit, illetve gondolják végig és írják le, melyek a település gondjai, hogyan lehetne azokat megoldani, milyen lehetőségeket látnak a további fejlődésre.
A rajzpályázatra 268 település 297 iskolájából 3289 pályamű érkezett. Ezekből az alkotásokból nyílt meg a kiállítás, miközben a 22 legsikerültebb rajz, illetve 10 esszé alkotói itt vehették át díjukat.
A program zárásaként 18 órakor a koncertteremben ünnepi gálaműsorra került sor, melyen köszöntőt mondott dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, ünnepi beszédet tartott dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és dr. Lamperth Mónika belügyminiszter. Ezt követően a BM Duna Szimfonikusok és a Magyar Rádió Gyermekkórusának műsorával fejeződött be az egész napos ünnepségsorozat.