Menu

Budapest új utakon

2005.10.03.

Pénteken délelőtt Demszky Gábor főpolgármester, Veres János pénzügyminiszter és a kerület részéről Gyurcsánszky János alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a Szentmihályi úti felüljárón a Podmaniczky programban eddig megvalósult beruházásokról és az elkövetkezendő évekre váró feladatokról.

Elsőként Demszky Gábor főpolgármester szólt arról, hogy a fővárosban a Podmaniczky Program jegyében eddig soha nem látott mértékű útfelújítás-sorozat indult ebben az évben.
-Az adófizetők pénzéből Budapest mind a 23 kerületében megújult legalább egy, de több kerületében két főútvonal is. Évek óta nem mondhatom el azt, amit most: valamennyi út, mintegy 80 km-nyi út elkészül ebben az évben még a felüljárókkal együtt- a Szentmihályi úti felüljárót például a határidő előtt október 23-a tájékán tudja átadni a kivitelező.
A most zajló és már befejezett munkák összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot. Ismeretes, hogy Veres János pénzügyminiszter úrral és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrral megállapodtam abban, hogy minden egy forinthoz hozzátesz a kormány egy forintot minden útfelújítás vonatkozásában. Tehát ez a program a jövő évben is folytatódik- erre garanciát kaptunk a pénzügyminisztertől már a nyár folyamán. Úgy készítettük el a hároméves felújítási programunkat, amelynek a lényege az, hogy jövőre és 2007-ben is tartjuk az ez évi tempót és mindkét évben mintegy 100 km-nyi utat tudunk ilyen módon felújítani.
Idén eddig 38 útszakaszt adtunk át a forgalomnak, 35 km-rel végeztünk, a hátralevő mintegy 42 km út felújítása az elkövetkező másfél-két hónapban történik meg.
A jövő évi felújításokat pedig még idén elkezdjük, hogy jövőre határidőre befejezhessük azokat: az I. ütem 5 milliárd forintba kerül, ebből 2 milliárdos állami támogatásra pályázunk. 2006. április-májusáig 14 kerület 36 útszakaszát újítjuk fel. Csak hogy néhányat említsek: megújul a Bem rakpart, a Lánchíd utca, a Nánási út, a Váci út, a Pesti alsó rakpart, a Gyáli út, a Soroksári út, a Budaörsi út, az M3-as bevezetése, a Pesti út, a Nagytétényi út néhány szakasza összesen 57 kilométer hosszúságban készül el.
A felüljárókról csak annyit, hogy a Szentmihályi úti felüljáró ugyanúgy újul meg, mint máshol: 2 x 2 sávon halad a forgalom, miközben a másik oldalt újítja fel a kivitelező. Egy úgy nevezett függesztéses eljárást alkalmaznak, amely kisebb forgalomzavarással jár.
Ezek után a főpolgármester megköszönte a főváros nevében, hogy ez a pénzügyi kormányzat ismerte fel először, hogy az útfelújításokkal nem tudnak egyedül az önkormányzatok boldogulni, hogy itt mindenképpen állami finanszírozás szükséges.
-Ennek a konstrukciónak a keretében kívánjuk az elkövetkező két évben is megoldani a feladatainkat- mondta Demszky Gábor, majd átadta a szót Veres János pénzügyminiszternek.
-Türelem kell a közlekedéshez, de megéri- mondta Veres János. Igaz, a türelem most nem rózsákat teremt, hanem felújított utakat. Az országban is nagyon jó fogadtatása volt ennek a programnak, s ennek eredményeként pályázatokat elnyerve tudott sok önkormányzat utakat felújítani. Egy igen fontos eredményt említenék meg, mégpedig, hogy az eredetileg kalkulált és várt értékekhez képest, olcsóbban készültek el a felújítások, illetve többet tudtak az Önkormányzatok megvalósítani. Budapesten például a feléért, ez nem mindenütt van így. De általános, hogy többet tudnak megvalósítani az eredetileg kalkulált értékhez képest. Jó programnak tartom még akkor is, ha kinek-kinek néha némi kellemetlenséget okoz, de ez a türelem megéri a várakozást. Az önkormányzatok ebben az évben nagy érdeklődést mutattak a program iránt és remélem, hogy a következő években is hasonlóan költségtakarékos, valamennyiünk költségvetésének a megóvását szolgáló megoldásokat fogunk találni. Ez a verseny meg fogja hozni az olcsóbb kivitelezésnek a lehetőségét és meg fognak újulni azok az utak, amelyeken valamennyien közlekedünk, amelynek a jó minőségét valamennyien fogjuk tudni élvezni. Remélem, a költségvetés a továbbiakban is hozzá tud járulni mindannyiunk érdekében ahhoz, hogy az országban az önkormányzatokkal közösen ilyen fejlesztéseket megvalósítsunk- mondta.

Gyurcsánszky János alpolgármester ezek után örömének adott hangot szavaiban.
-Mi különösképpen örülünk ennek a programnak, mert soha nem látott mértékben javított a közlekedési viszonyokon az út minősége miatt. Az elmúlt három évben ez a negyedik felüljáró, amelyet felújított a főváros, a minisztérium. Azt reméljük, hogy ezek után következik majd a korszerű aszfaltozás és folytatódik az utak felújítása, amelyben a kerület rendkívüli mértékben érdekelt. Két utat átadtunk már: a Külső határ utat és a Rákos út egy szakaszát, most pedig három út felújítása kezdődik (Pestújhelyi út, Károlyi Sándor út, Közvágóhíd utca). Kb. 500 millió forintos beruházással pályáztunk meg, s az elkövetkezendő napokban a munkálatok elkezdődnek, s hamarosan be is fejeződnek. Örülünk annak, hogy október 4-én, kedden átadják a kerületünkben található Hulladékhasznosító Mű beruházását, amely a főváros egyik legnagyobb beruházása volt mindezidáig- 20 milliárd forintot haladta meg. Két EU-komfort játszóteret építettünk idén központi forrással és támogatással, 50 millió forintot költöttünk az idén az útfelújításra és 50 millió forintot a kátyútalanításra. A főváros pedig soha nem látott mértékben újítja fel útjait- jelenleg is folynak a munkálatok a lakosság legnagyobb megelégedésére. Még egy beruházást hadd említsek meg: az elkövetkező napokban kezdődik meg egy új zeneiskola kialakítása központi támogatással, kevés önrésszel 260 millió forintos beruházással- mondta az alpolgármester.

Kapcsolódó dokumentumok:
Budapest Középtávú Városfejlesztési Programja: