Menu

Szép idő, jó programok, sikeres hagyományteremtés

2005.09.28.

Palotai Randevú címmel tartotta a BKIK XV. kerületi Tagcsoportja és a XV. kerületi önkormányzat hagyományteremtő programját Újpalotán, a Pattogós utca melletti területen az elmúlt hét végén.

A péntek délutáni programban az egyházi és világi kórusok bemutatkozására nyílt lehetőség, amikor is a Rákospalotai Baptista Gyülekezet kórusától kezdve a Lumen Christi Ifjúsági Kórusán keresztül a Viva Voce kórusig a kerület több egyházának képviseletében dalra fakadtak fiatalabbak és idősebbek. Ezek után a tánc jutott főszerephez, a zenét pedig az utcabálhoz a Roll Skate Boogie együttes szolgáltatta.

Szombaton a forgatag még nagyobb volt, hiszen már kora reggeltől várták a jobbnál jobb programok a lakosságot. A kamarai sátorban a szolgáltatások ismertetése mellett többek között a tömbrehabilitációval kapcsolatos kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők. A „Kézművesek Utcájában” hagyományos kézművesek bemutatójára és árusításra került sor. A bűnmegelőzési sátornál drogtotó, KRESZ totó valamint a biztonságról szóló kérdéssor kitöltésével tudhatták meg a fiatalok, hogy mennyire tájékozottak. A munkában a BRFK volt Vizsgálati Főosztály Ifjúságvédelmi Alosztályának munkatársai vettek részt.
Hagyományteremtő vetélkedés keretében 12 csapat indult el a „Ki a legjobb szakács Palotán?” elnevezésű bográcsos főzőversenyen.

A zsűrinek (elnök: Parádi András, a Parlament volt protokoll főnöke) valóban nem volt könnyű dolga, hiszen jobbnál jobb, finomabbnál finomabb ételeket kellett megkóstolnia.

A végeredmény azért természetesen kialakult.
Első helyezett lett a Szedett-vedett csapat (tagja: Fosner Attila, Benke Ildikó, Baranyi Béla, Huszár Csaba) Az általuk készített étek a „Baconos batyu” nevet viselte. A második helyen a XV. kerületi Horvát Önkormányzat csapata végzett Kuzma István, elnök vezetésével. Ők bácskai pörköltöt készítettek. Míg a harmadik helyen Kósa Attila vezetésével az úgy nevezett Saliga csapat lett. Rajtuk kívül három különdíjat osztott ki a zsűri. Különdíjat kapott a Dózsa György Gimnázium csapata Abri László igazgató úr vezetésével, a Csipet csapat és a Csendes horgász csapat.

A tűzoltóság bemutatót tartott, míg az Ízek utcájában sörsátor, lacikonyha, borház várta az éhes és szomja közönséget. A gyerekek sem unatkozta emellett, ugyanis több kézműves program várta őket, Így többek között lehetett őszi szárazvirág kompozíció készíteni cserépbe, dekupázs technikával dobozt hajtogatni, volt virágkészítés és rajzverseny illetve vidámpark is várta a színes programokra érdeklődő gyerekeket.

Mindeközben a színpadon is sokszínű programnak lehettek tanúi jó időjárás mellett a környéken lakók.
Reggel a Hubay Jenő Zeneiskola zenekara térzenével ébresztette a lakosságot, majd az Aranyszamár Színház A brémai muzsikusok című zenés bábjátékát mutatta be. Ezután került sor a hivatalos megnyitóra, melyen elsőként Hajdu László, polgármester köszöntötte Kiss Péter kancelláriaminisztert, Tóth Imrét, a BKIK tiszteletbeli elnökét, a megjelent önkormányzati képviselőket, a BKIK vezető munkatársait és a lakosságot. A polgármester ezután elmondta, hogy a programmal azt szeretnék elérni, ha jövőre már hagyományosan a kamara XV. kerületi tagcsoportja, a fővárosi kamara közösen szervezné a kamarai napot, ahol a vállalkozók, a kerületi lakosság és a közéleti emberek találkozhatnak. Ezen az összejövetelen egyrészt a vállalkozók megmutathatnák, hogy mivel foglalkoznak, másrészt egy jót szórakozhatna mindenki ugyanúgy, ahogy az idén: a főzőversenytől a tűzijátékig színes a paletta.

Kiss Péter kancelláriaminiszter szintén annak adott hangot, hogy jó kezdeményezés tanúi vagyunk mindannyian.
-Hiszen fontos, hogy megmutassuk: kik vagyunk, kik a vállalkozóink (hatezren a XV. kerületben) és mik a terveink. Rendjén van, hogy a következő időszakban nemcsak a közfigyelem irányulhat a vállalkozók felé azzal, hogy hagyománnyá válik a Palotai Randevú.
A miniszter szólt arról többek között, hogy januártól megszűnik az egyszerűsített egészségügyi hozzájárulás, ami azt jelenti, hogy 65 milliárd forint marad a vállalkozóknál.
-Mindez arról szól, hogy az állam, a kormány kevesebb adót szedjen be, viszont többet hagyjon a zsebekben személyi jövedelemadó-, családi támogatások formájában; a vállalkozóknak pedig az ÁFA csökkentésével járul hozzá egy biztos, stabil kereslet – nagyobb eladás lehetőségének a megteremtésével. Ehhez igazán fontos a vállalkozók kreativitása, szívóssága, túlélőképessége, teljesítménye. Az, hogy hatezer vállalkozó van a kerületben, az a vállalkozókat és a kerület vezetését is dicséri, akik jó kapcsolatot ápolnak nemcsak a kamarával, hanem az egyes vállalkozói körökkel is. Egy olyan befektetői környezetet biztosítanak, hogy ide mások is jöjjenek.

A miniszter szavait követően Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnöke a 155 éves BKIK nevében köszöntötte a megjelenteket.
-Szakmai ártalom, hogy egy ablaknál álltam meg, amikor sétáltam az elmúlt percekben a helyszínen. A vállalkozó valószínűleg azért hozta ide az ablakot, mert lesz munka a lakótelepen a Panel Plusz program keretében. A BKIK büszke arra, hogy a XV. kerületi Tagcsoport, annak elnöksége, elnöke ilyen nagyszabású rendezvényt hozott össze vállalkozói részről. Alkalom ez a nap arra is, hogy nemcsak a magyar gulyást és a bort kóstoljuk meg, hanem jó üzletet is tudunk kölcsönösen kötni.

A megnyitó szavakat követően Németh Tibor, a magyar fakír produkciója varázsolta el a közönséget, majd „Tied a színpad” címmel a kerület iskoláinak diákjai tánccal, dallal, verssel illetve az idősebbek tánccal léptek a nagyérdemű elé.

Egy más műfaj következett ezután: Hanko Tomhán Gyula és zenekara nótával és dallal, míg a Dózsa György Gimnázium akrobata csoportja tánccal hívogatta a szép számú nézősereget. Nádas György pikáns és kedves humorral fakasztotta nevetésre és tapsra a jelenlévőket. Ezután a színpad előtt a Budapesti Utcaszínház művészei a Dandin, a megcsúfolt férj című darabot adták elő, a Szilas Néptáncegyüttes pedig táncolt. A Szabad Ötletek Színházának színészei világhírű musicalekből, ismert dalokból adtak elő összeállítást. A sportbemutatót követően a Club 54 koncertjét hallhattuk, majd oldies partit varázsolt a színpadra és a színpad elé a Madison együttes. A másfélnapos program zárásaként tűzijátékkal kedveskedtek a szervezők a környék lakóinak.