Menu

Az Őrjárat utca – orvosi szemmel

2005.09.27.

Az elmúlt hetekben számos cikk, interjú, nyilatkozat jelent meg az országos és a kerületi médiában az Őrjárat utcai ingatlan jövőjével kapcsolatban. Már az elején el szeretném oszlatni a kételyeket az intézmény megszűnésével kapcsolatban. Amint az elmúlt évek tapasztalatai mutatják, van igény az ottani szakrendelésekre, a lakosság létszáma, valamint az ellátott betegszám alapján. Ebből értelemszerűen adódik az a tény is, hogy szükség van az ott dolgozó szakorvosok és szakdolgozók munkájára.

Az összevonást követően minimális változtatásokat tervezünk, nevezetesen a betegellátást nem érintő műszaki-gazdasági területen felszabaduló helyiségekben nyerne elhelyezést az eddig meglehetősen mostoha körülmények között üzemelő diabetesz ambulancia. Az ésszerű gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a heti egy-két órát üzemelő ideggyógyászati és foglalkozás-egészségügyi szakrendelések bekerülnek az Intézetbe, mivel ezeket a rendeléseket eddig is az Intézmény orvosai látták el. Mivel az összevonás ténye évek óta foglalkoztatja az Önkormányzatot és az egészségügyi vezetést, számos ötlet született a Pestújhelyen található egészségügyi létesítmények helyben történő, a kor követelményeinek és a lakosság igényeinek messzemenő figyelembe vételével való elhelyezésére.

Újra át kell gondolni az eddig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, ezt követően a XV. kerületi Önkormányzathoz kerülő gondozó Intézetek jelenlegi állapotát. A vagyongyarapodás mellett a feladat is gyarapodik. Az előző tulajdonos sem az épületek műszaki állapotára, sem akadálymentesítésére nem fordított sok figyelmet, ezt a következő évek költségvetési tervezésénél szem előtt kell tartani.

Azon dolgozunk, hogy ez teljes mértékben megvalósuljon.

Dr. Neszt Kálmán
Főigazgató főorvos