Menu

A Fidesz nélkül is győzött a józan ész

2019.10.11.

Németh Angéla polgármester kilencedszerre vitte a testület elé a 2019-es költségvetést, és végül sikerrel jártak az erőfeszítései.

Pénteken megtörtént az, amit eddig kilenc hónapon keresztül akadályoztak a fideszes és a velük szövetkező képviselők: a testület megalkotta a XV. kerület 2019-es büdzséjét.

Az önkormányzati ciklus utolsó ülésére azért kellett előterjeszteni a tervezetet, mert a Kúria felszólította a képviselőket, hogy október 11-ig fogadják el az idei költségvetést.

A tervezetre igent mondott Németh Angéla polgármester mellett Bihal Dávid (MSZP), Bodó Miklós (független), Legárd Krisztián (DK), Király Csaba (RÁTE), Matlák Gábor (Liberálisok), Merk Péter (független), Szilvágyi László (LMP), Tóth Imre (MSZP), Tóth Veronika (DK) és Vékás Sándor (Liberálisok).

Nemet mondott a tervezethez ezúttal is egyetlen módosító indítványt be nem nyújtó Fidesz-frakció: Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, és dr. Pintér Gábor. Tartózkodott Báder György (Fidesz), valamint Bitvai Nándor (független) és Victorné dr. Kovács Judit (független). Móricz Eszter (független) nem vett részt a ciklus utolsó testületi ülésén.

A megszavazott költségvetés fejlesztéseket jelent a kerületnek, szociális biztonságot az itt élőknek, kiszámíthatóbb körülményeket a kerületért dolgozóknak – és figyelembe veszi, hogy már kilenc hónap eltelt az évből.

A 2019-es büdzsé a mostani változatban – a teljesség igénye nélkül – több területen is nagyobb forrást biztosít a korábbiaknál:

  • Idén négyszer annyit költhet a XV. kerület egészségügyi beruházásokra, mint tavaly, úgy, hogy közben teljesül a kerület egyik régi álma, és új CT-berendezést is beszereznek
  • Utakkal kapcsolatos kiadásokra 40 százalékkal több forrást tartalmaz a tavalyi összeghez képest
  • A járdák megújítására és építésére 30 millió forinttal, vagyis 50 százalékkal több pénz jutna
  • Közel tízmillió forinttal többet költhetne a kerület a játszótereire, mint 2018-ban ez további 4-5 játszótér felújításának a lehetőségét adja meg
  • Közel 180 millió forinttal nő a hulladékszállításra fordított összeg – ez majdnem 20 százalékkal magasabb keret, mint egy éve
  • A beruházásokra – óvodák, bölcsődék, más intézmények kisebb beszerzései – esetében még a februári, első tervezethez képest is 118 millió forinttal több jut.