Menu

Örmények ünnepe

2005.09.21.

Pénteken délután a Kőbányai Örmény Kisebbségi Önkormányzat képviselő-testületének meghívására Áts József, a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke is részt vett az Örmény Függetlenség Napja 14. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A programban először Kőbánya polgármestere, Andó Sándor illetve Bacsa Gyula, Kőbányai Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Avenesian Alex, az Európai Örmények Szövetségének elnöke tartott rövid előadást Örményország történelméről, függetlenné válásáról.

Az ünneplőket a helyi örmény önkormányzat kőfestő szakkörének tagjai mesével, verssel, míg Avedikián Viktória énekművész örmény énekek – így az örmények nemzeti dalának, a Darumadár című dalnak – előadásával köszöntötte. Ezen az összejövetelen jelentette be Avenesian Alex nagy örömmel, hogy Edward Badaljan összeállításában végre megjelent az örmény-magyar kéziszótár, amely hiánypótló könyv, hiszen még soha senki nem állított össze ilyet.

A program ezek után az örmény ünnepi asztal ételeiből álló kóstolóval folytatódott. Így került terítékre többek között a birkapörkölt, a saslik, a piláf, a töltött padlizsán és a töltött szőlőlevél, a dolma, a babsaláta és a speciális céklasaláta, valamint a diós kifli.
Többen még e programokat követően is szívesen beszélgettek, s töltöttek el együtt néhány percet, melyen több kisebbségi önkormányzat képviselője is részt vett.