Menu

Ötvenegy évvel ezelőtt történt

2005.09.20.

A Pestújhelyi Pátria Egyesület, mint minden évben, így az idén is megemlékezésre várta a pestújhelyi lakosságot az Emlék térre szeptember 18-ra. Az egybegyűltek az 51 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek, s tettek le gyertyákat, s virágokat az Emlék téri kopjafához, míg a XV. kerületi Önkormányzat koszorúját Podmaniczky Elek önkormányzati képviselő helyezte el.

Először Báder György köszöntötte a megemlékezőket, majd Dóra Áron furulyaszólóját követően Szegedi György, a Kelenvölgyi Közösségi Ház igazgatója, pestújhelyi lakos beszélt néhány mondatban a sok évvel ezelőtti tragédiáról.
-1944-ben Pestújhelyet is elérte a háború. Júniusban került sor az első nagy szőnyegbombázásra, amit szeptemberben követett egy újabb bombázás, aminek következménye lett a nagy tragédia. Egy tízmázsás légibombát dobtak le a Lövey doktor házához közeli 87. számú Állami Óvoda telkére. Az akna akkor nem robbant fel. A bombát a temető melletti szántóföldre szállították, majd sajnos visszahozták a községháza udvarára. Állítólag emlékművet akartak csinálni belőle. A tűzoltók a környék közelről szemlélődő lakói, többek között gyerekek és asszonyok jelenlétében a legelemibb biztonsági intézkedések megtétele nélkül vésték a robbanóanyagot a bombából.
Ekkor következett be a szörnyű robbanás. A szemtanúk és a fellelhető írásos megemlékezések nem egyértelműek, van ahol két tucat, máshol száznál több halottat említ a krónika. Az sem derült ki egyértelműen, hogy ki a felelős az akna községházára szállításáért és ki rendelte el a robbanóanyag kivésését. Vannak, akik a jegyzőt, mások a tűzoltóság emberét teszik felelőssé. Ma már nem is ez a fontos, hanem az, hogy emlékezzünk az áldozatokra, akik talán túlélhették volna az emberiség nagy világégését, ha nem következik be ez az ostobaság szülte tragédia. A szerencsétlenségben gyerekek vesztették el szüleiket, szülők a gyereküket és ez a seb mindmáig nem gyógyult be teljesen a pestújhelyiek lelkében. Nyugodjanak békében az áldozatok, a kiket az akkor még meglévő pestújhelyi temetőben hantoltak el, közös sírban, mert azonosításuk a szörnyű pusztítás miatt lehetetlen volt. Az utókor emlékezzen!

Szegedi György emlékező szavaiban szót ejtett arról, hogy a rendszerváltozás után a XV. kerületi Önkormányzat kopjafát állított a tragédia helyszínén, melyet minden évben megkoszorúznak.

Az emlékező szavakat és a gyertyák, mécsesek gyújtását követően a téren összegyűlt emberek a program zárásaként közösen elénekelték a Szózatot.