Menu

Nem falak, hanem hidak kellenek

2019.10.04.

Közös otthon, közös jövő csak összefogással épülhet – hangsúlyozta Németh Angéla polgármester az aradi vértanúk emléke előtt tisztelgő megemlékezésen.

A Batthyány Emlékkertben, a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak közreműködésével tartotta megemlékezését a XV. kerületi önkormányzat az aradi vértanúk emléknapja alkalmából, miután a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat a Batthyány utcában megkoszorúzta gróf Batthyány Lajos emléktábláját.

Az emlékezők előtt Németh Angéla polgármester idézte fel azt a sötét napot, amikor 170 éve, 1849. október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Aradon  kivégezték a szabadságharc 12 tábornokát és egy főtisztjét, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt. A 48-as aradi hősök vértanúsága azonban nem volt hiábavaló, hiszen máig érvényes, tiszta és nemes példát adtak az igaz hazafiságból, és a levert szabadságharc is tovább erősítette a nemzetben a szabadság, a függetlenség eszméjét, az ország pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztva, de elindult a polgári fejlődés útján – hangsúlyozta a kerület első embere.

A forradalom és az aradi vértanúk sorsa is bebizonyította, a gyűlölet, a bosszú nem megoldás, mert soha nem hoz megbékélést, feloldozást – emelte ki Németh Angéla. Ám a gyűlölet, a bosszú nemcsak a háborúk, a forradalmak korában fenyegető veszély, ott ólálkodik a békés mindennapokban is, és időről időre felüti a fejét, ha nem álljuk útját a hazugságnak, a rágalmaknak, az emberi méltóság ellen intézett aljas támadásoknak – figyelmeztetett a polgármester.  A demokráciáért nap mint nap meg kell küzdenünk, és akkor is fel kell emelnünk a szavunkat, ha csak egyvalakit jogtalanság, igazságtalanság ér,  ha bárkit emberi mivoltában gyaláznak, ha bárkinek bántódása eshet, amiért elmondja a véleményét, mert nemcsak a fegyverek, de a hazugság, a félelem, a beletörődés és a hallgatás is drámai következményekkel járhat – jelentette ki Németh Angéla.

Nem kell mindig mindenben egyetértenünk, hiszen sokfélék vagyunk, ám ha egy békés, nyugodt és fejlődő közösség tagjaiként akarunk élni, késznek és képesnek kell lennünk a másikat megérteni, a kompromisszumokat megtalálni és a bennünket összekötő közös célokban megegyezni – fogalmazott a polgármester. Nem kerítést, nem falakat, hanem hidakat kell ezért építenünk egymáshoz, mert közös otthon, közös jövő csak összefogásból, az egymás iránti tiszteletből és együttműködésből épülhet. Magyarország, Budapest és szűkebb pátriánk, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota sorsa pedig a mi kezünkben van, és mindannyiunk döntésén, szavain és tettein múlik, milyen útra lépünk a következő öt évben és az azt követő esztendőkben –zárta szavait a XV. kerület első embere.

A megemlékezést követően a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat tisztelgett az örmény eredetű nemesi családban született Kiss Ernő altábornagy emléke előtt a Szentmihályi út 3/11 és Kiss Ernő u. 47/2 számú sarokháznál.