Menu

Új költségvetés, változatlan blokkolás

2019.10.02.

A Fidesz egyértelművé tette, komoly változtatások ellenére sem tudja támogatni a 2019-es XV. kerületi költségvetés tervezetét. A keddi nyilvános egyeztetésen egyik legtöbbet hangoztatott kifogásukról kiderült: semmi alapja sincs.

Sajtónyilvános egyeztetésre hívta Németh Angéla polgármester a képviselő-testület frakcióvezetőit, valamint frakcióban nem ülő képviselőit. Az alkalom az volt, hogy a Kúria felszólította a testületet: október 11-ig fogadja el a XV. kerület 2019-es költségvetését, és az új tervezethez várta a javaslatokat, felvetéseket a polgármester. A sajtónyilvános egyezetésre azért volt szükség, mert a büdzsére nyolcszor nemet mondó Fidesz-frakció a korábbi megbeszéléséken érdemi észrevételek helyett személyi kérdésekkel zsarolta a városvezetést.

Minősíthetetlen lemondás

A megbeszélésen részt vett Németh Angéla mellett Tóth Imre (MSZP) alpolgármester, Legárd Krisztián (DK), a DK-RÁTE-Liberálisok frakció vezetője, dr. Pintér Gábor, a Fidesz-frakció vezetője, valamint Szilvágyi László (LMP), Bodó Miklós (független) képviselők. A hivatalt Hőrich Szilvia, a Közgazdasági Főosztály vezetője képviselte. Nem jött el a költségvetésre nyolcszor nemet mondó Móricz Eszter (független), valamint az exfideszes képviselőket tömörítő Polgári Jobboldaliak a Kerületért frakció vezetője, Victorné dr. Kovács Judit. Utóbbi távolmaradásáról Németh Angéla elmondta, hogy az ülés előtt félórával, minősíthetetlen hangvételű, személyeskedő e-mailben mondta le a képviselő a részvételt.

Az egyeztetésen kiderült, a polgármester hiába mutatta be átdolgozott, lényeges változtatásokat tartalmazó tervezetét, a Fidesz érdemi javaslatokkal nem, csak a korábbi – könnyen megcáfolható – ellenérveivel érkezett.

Lépések előre

Az új költségvetési javaslat bemutatásakor Németh Angéla elmondta, hogy jó anyagot sikerült összeállítania a hivatal munkatársainak. A büdzsé fejlesztéseket jelentene a kerületnek, szociális biztonságot az itt élőknek, kiszámíthatóbb körülményeket a kerületért dolgozóknak – és figyelembe veszi, hogy már kilenc hónap eltelt az évből.

A 2019-es büdzsé a mostani változatban – a teljesség igénye nélkül – több területen is nagyobb forrást biztosít a korábbiaknál:

  • Idén négyszer annyit költhetne a XV. kerület egészségügyi beruházásokra, mint tavaly, úgy, hogy közben teljesül a kerület egyik régi álma, és új CT-berendezést is vásárolnának.
  • Utakkal kapcsolatos kiadásokra 40 százalékkal több forrást tartalmaz a tavalyi összeghez képest.
  • A járdák megújítására és építésére 30 millió forinttal, vagyis 50 százalékkal több pénz jutna.
  • Közel tízmillió forinttal többet költhetne a kerület a játszótereire, mint 2018-ban. Akik nemmel szavaznak majd, elveszik 4-5 játszótér felújításának a lehetőségét.
  • Közel 180 millió forinttal nőne a hulladékszállításra fordított összeg – ez majdnem 20 százalékkal magasabb keret, mint egy éve.
  • A beruházásokra – óvodák, bölcsődék, más intézmények kisebb beszerzései – esetében azonban még a februári tervezethez képest is 118 millió forinttal több jutna.

 

Németh Angéla kitért a költségvetés nyolcszori elutasítása okozta károkra is: mint mondta, az elmúlt időszak sok a kerületben, a kerületiekért dolgozó munkavállalónak éjjelbe nyúló számolgatásokat okozott. Azok, akik eddig nem támogatták a költségvetést, egy-másfél havi fizetést vettek el mintegy 2 ezer munkavállalótól. A polgármester megjegyezte, a büdzsé elfogadásakor visszamenőleg megkapják ezeket az összeget a dolgozók, de ebből a pénzből nyaralni, iskolakezdéshez új táskát venni már nem lehet.

A Fidesz szerint a CT-gép csak kampány

A Fidesz-frakció véleményét ismertető dr. Pintér Gábor elismerte, hogy sok munka van az új tervezetben. Azt állította, hogy lényegi változás nincs a korábbiakhoz képest, annak ellenére, hogy kiemelte, a mostani javaslatból kikerült a több mint 2 milliárd forintos tornacsarnok-beruházás. „Persze jó dolog” – mondta a Rákosi úti rendelőintézetbe beszerzendő CT-gépről, de azt állította, hogy az Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának a része. Annak ellenére mondta ezt a fideszes frakcióvezető, hogy a CT-beszerzés már az első, februári költségvetési változatban szerepelt, amikor Karácsony Gergely még nem is volt főpolgármester-jelölt.

A költségvetésre nyolcszor nemet mondó politikus azt kifogásolta, hogy az elmúlt négy hónapban miért nem nyújtotta be azt a testületnek Németh Angéla. Azt mondta, szerinte ez azért történt, hogy a polgármester és támogatói elmondhassák, hogy „a szemét, aljas Fidesz miatt nincs költségvetés, nincsenek támogatások, fizetésemelés az intézményi dolgozóknak”. Pintér Gábor kijelentette, hogy most sem tudják támogatni a költségvetést. Igaz, az ülésre nem érkezett egyetlen olyan érdemi javaslattal sem, amellyel a büdzsét jobbá tudnák tenni.

Összeomló ellenérvek

Ellenben kiderült a Fidesz-frakció költségvetéssel szembeni legnagyobb kifogásáról, hogy az valódi tartalom nélküli állítás. Pintér Gábor és párttársai hónapok óta a Jegyzői Iroda dologi kiadásaival támadták a büdzsét. A támadásban odáig mentek, hogy ez pártfinanszírozás, és hogy az országban nincs még egy jegyzői hivatal, amelynek ekkora a forrásigénye. Németh Angéla világossá tette, hogy a Jegyzői Iroda képviselő-testületi döntés alapján sokkal több területet felügyel, mint máshol. Ráadásul Pintér Gábor 2015 és ’17 között alpolgármesterként megszavazta az iroda hasonló összetételű és összegű kiadásait.

Hőrich Szilvia főosztályvezető kérésre részletesen ismertette a Jegyzői Iroda tervezett kiadásait, így világossá vált, hogy a jogi, gondnoksági, tulajdonosi és vagyongazdálkodási feladatok visznek el több száz millió forintot. Csak a Polgármesteri Hivatal és telephelyei működtetésére megy el 88 millió forint, közüzemi díjakra 50 milliót fizet ki az iroda, ugyanennyi az épületek biztonsági szolgálata, és a törvényi előírásoknak megfelelendően az informatikai kiadások 250 millió forintot tesznek ki. Kiderült tehát, hogy pártfinanszírozásnak nyoma sincs, a Fidesz ezeket az elengedhetetlen kiadásokat kifogásolja a 25 milliárd forintos költségvetésben. Pintér Gábor a részletes ismertetés után nem reagált.

Ugyanígy kiderült a Polgármesteri Kabinet Fidesz által vitatott külsős megbízásairól, hogy azok jelentős része évek óta élő szerződés – ezekbe már korábban is betekinthetett Pintér Gábor, sőt, 2015-’17-ben ezekkel együtt meg is szavazta a kerület költségvetését.

„Ez a lufi kipukkant”

A két hosszabb megszólalás mellett minden résztvevő megtette észrevételeit. Legárd Krisztián arra emlékeztetett, hogy a DK-RÁTE-Liberálisok-MSZP képviselői korábban igent mondtak a fideszes módosításokra, a Fidesz ennek ellenére nemet mondott a rendeletre.

„Könyörögve kérem, tegyék meg a javaslataikat” – mondta a Fidesz-frakció ellenvetéseire reagálva Szilvágyi László. A költségvetési vita során számos módosítóval jelentkező képviselő úgy vélte, a fideszesekben nincs meg a szakmaiság, képtelen voltak „papírra vetni a saját gondolataikat”.

„Ez a lufi kipukkant” – mondta Tóth Imre alpolgármester azok után, hogy részletesen ismertették a Jegyzői Iroda kifogásolt kiadásait. Ismét felszólította a Fidesz képviselőit, hogy tegyenek feljelentést, ha burkolt pártfinanszírozást vagy más szabálytalanságot fedeznek fel a kiadásokkal kapcsolatban. A büdzsé tervezetét a fejlődő kerület költségvetésének nevezte.

Bodó Miklós szerint a keddi egyeztetésen is kiderült, a Fidesz képviselői alapvető számszaki dolgokkal nincsenek tisztában, így a teljes költségvetést sem érthetik.

Mulasztásos jogsértéssel búcsúzni?

A vitában Németh Angéla emlékeztetett: költségvetés híján törvénysértő állapotban zárul le ez az önkormányzati ciklus. „Akit nem hat meg a dolgozóink, óvónőink, dajkáink és védőnőink fizetésének a sorsa, a fejlesztések halasztása, mérlegelje azt, hogy 2019-es költségvetés híján a testület jogsértő módon zárja le az önkormányzati ciklust. Mulasztásos jogsértő állapotot örököl az új összetételű testület és a mostani képviselők nevéhez az fog fűződni, hogy ők voltak azok, akik az utolsó évben meggátolták az önkormányzati dolgozók béremelését, nem támogatták a kerület érdekében betervezett beruházásokat és az intézményeink állapotát javító felújításokat” – jelentette ki.

Folytatás október 11-én, 16 órától rendkívüli ülésen, ebben az önkormányzati ciklusban utoljára.

Fotó: Vargosz/XV Média