Menu

A polgármesterekkel kezdik

2019.10.02.

A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok október 13-án – jelentette be a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona, aki a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta az önkormányzati és nemzetiségi választások előkészületeiről, elmondta, azt kérték a helyi választási irodáktól, hogy a szavazás befejeztét  követően a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze. (Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb.) Ezt követően a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatokat, majd a megyei közgyűlési voksokat számlálják össze. A nemzetiségi szavazatokat vagy a választás éjszakáján vagy másnap számolják össze. Pálffy Ilona úgy számol, október 13-án este 8 órától érkeznek az első eredmények, amelyeket közzétesznek a választási iroda honlapján..

A nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavaznak majd, ami lassíthatja a szavazást, ugyanis így a nemzetiségi választópolgároknak adott eseten akár hat szavazólapot – hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire – kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak – tette hozzá Pálffy Ilona. Elmondta azt is, miután fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok „összekeverednek”, utasította a helyi választási irodákat, a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd – miután kitöltötték és leadták azokat – a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat. Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a polgármester- vagy képviselő-választás szavazólapjai „bekerülnek” a nemzetiségi szavazatok közé, azokat álláspontjuk szerint érvénytelennek kell tekinteni.